Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:46 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Grigorescu, pictorul de suflet al locuitorilor Medgidiei

ro

01 Feb, 2010 19:51 1404 Marime text

Nr. 2148/01.02.2010

Lucian Grigorescu, pictorul de suflet al locuitorilor Medgidiei

Luni, 1 februarie s-au împlinit 116 ani de la naşterea marelui pictor Lucian Grigorescu. Artistul plastic s-a născut la Medgidia în anul 1894 şi a trecut în nefiinţă în anul 1965, la Bucureşti. Pictor postimpresionist, Lucian Grigorescu a lăsat opere cunoscute precum Catedrala Notre-Dame, Peisaj cu vapor, Peisaj din Cassis, Peisaj din Balcic, Turnul Bărăţiei, Peisaj din Dubrovnik, Aspect bucureştean etc.
A fost preocupat, în egală măsură, de fizionomia umană, pe care a reprezentat-o prin aceleaşi modalităţi picturale: Portret de tânără, Fata cu ochi verzi, ori Arlechin.
Pentru a marca această zi importantă în viaţa culturală locală, la Casa de Cultură „Ioan. N. Roman” a fost organizată o expoziţie în cinstea artistului plastic. Pe holul central al Casei Municipale de Cultură au fost expuse tablouri semnate de către pictorii participanţi la ediţiile anterioare ale Taberei Internaţionale de Pictură de la Medgidia.
„Unul dintre cele mai importante evenimente cultural-artistice de la Medgidia îl reprezintă organizarea anuală, la sfârşitul lunii august a Taberei Internaţionale de Pictură „Lucian Grigorescu”. Invariabil, de la o ediţie la alta, tabăra a reunit artişti plastici cu portofolii importante din ţară şi străinătate şi a impresionat prin spectacolul de culoare oferit. Acest fapt presupune o dovadă incontestabilă a talentului lui Grigorescu şi a renumelui câştigat în timp de către artist. Grigorescu este artistul care ne-a lăsat moşterire opere superbe; cu numele său ne vom mandri mereu şi pe care nu-l vom da uitării. La Medgidia, ziua de 1 februarie este atât de dragă sufletului nostru şi nu se încheie fără să-i oferim respectul cuvenit marelui artist dobrogean”, a spus dl. primar Marian Iordache. 
Şi şcoala din localitate, care poartă numele pictorului a sărbătorit, la sfârşitul săptămânii trecute Zilele Şcolii, manifestări ce au inclus şi un spectacol susţinut de elevii instituţiei de învăţământ, desfăşurat în sala Casei de Cultură I.N. Roman.         

01 februarie 2010
Compartimentul Relaţii Publice şi Presă
Primăria Municipiului Medgidia         

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii