Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oaspeti sarbi la Monumentul Eroilor din Medgidia

ro

13 Nov, 2009 03:17 2572 Marime text

dscf0566.jpgMiercuri, 11 noiembrie este data la care comunitatea din Medgidia îi omagieze pe ostaşii sârbi ce şi-au pierdut viaţa în luptele pentru eliberarea Dobrogei în timpul primului război mondial. Nici în acest an eroii sârbi căzuţi pe câmpul de luptă nu au fost uitaţi. În acest scop, Ambasada Republicii Serbia la Bucureşti şi Primăria Municipiului Medgidia au organizat la Monumentul Eroilor Sârbi din incinta Cimitirului Ortodox o ceremonie comemorativă dedicată luptătorilor Diviziei 1 Voluntari sârbi căzuţi în luptele din regiunea Dobrogea în toamna anului 1916.

Ieri, la Primăria Medgidia a poposit o delegaţie sârbă, condusă de doamna Aleksandra Djurica, consilier II şi domnul colonel Milan Pejovic, Ataşat Militar al Republicii Serbia în România. Oaspeţii au sosit de la Bucureşti, unde au luat parte la Summitul ICE, care se desfăşoară în perioada 10-13 noiembrie. Delegaţia sârbă a fost întâmpinată la primărie de domnul primar Marian Iordache şi domnul viceprimar Sorin Ţuţuianu. Oaspeţii au apreciat legătura strânsă dintre cele două ţări, exprimându-şi bucuria de a avea un monument al eroilor neamului la Medgida. Totodată, domnul primar Marian Iordache a revelat o scurtă descriere a oraşului şi a trecut în reviste momente importante din istoria Medgidiei. ,,După cum cunoaşteţi, oraşul Medgidia este situat aproape de municipiul Constanţa, la circa 40 de km, este traversat de Canalul Dunăre Marea Neagră iar de-a lungul timpului s-a bucurat de o înflorire a industriei şi comerţului", a spus dl primar. Acesta a mai precizat că este deschis oportunităţii înfrăţirii Medgidiei cu un oraş din Serbia pentru a păstra şi a spori legăturile dintre cele două ţări şi le doreşte sârbilor să se integreze şi ei, în Uniunea Europeană.

După discuţii şi schimburi de opinii între cele două părţi, reprezentanţii autorităţii locale şi oaspeţii s-au deplasat la Monumentul Eroilor Sârbi din incinta Cimitirului Ortodox, pentru a aduce un omagiu eroilor sârbi. Momentul festiv a debutat cu intonarea imnurilor celor două state, după care a urmat o alocuţiune rostită de domnul colonel Milan Pejovic. ,,Mulţumim prietenilor noştri români că ne-au sprijinit în realizarea acestui eveniment important pentru noi, şi subliniez că ne bucurăm de cooperarea dintre popoarele noastre, popoare cu un trecut frământat, dar care au ştiut mereu să-şi respecte eroii neamului", a spus ataşatul Militar al Republicii Serbia în România, dl. colonel Milan Pejovic.

La ceremonie a fost prezent şi un sobor de preoţi care a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a ostaşilor decedaţi în luptă, slujbă urmată de momentul pios al depunerii de coroane de flori la Monumentul ostaşilor sârbi. Au depus coroane de flori reprezentanţi ai armatei sârbe şi române, Ambasada Serbiei, Primăria Medgidia, Consiliul Local Medgidia, filialele locale ale partidelor politice: PD-L, PSD, PNL. Festivitatea s-a încheiat cu salutul şi defilarea gărzii de onoare, în sunet de fanfară, iar oaspeţii s-au îndreptat din nou către Bucureşti.

12 noiembrie 2009
Compartimentul Relaţii Publice şi Presă
Primăria Municipiului Medgidia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii