Plan local de actiune privind imbunatatirea situatiei romilor
Plan local de actiune privind imbunatatirea situatiei romilorJoi, 13 august a.c. la Primăria Medgidia a avut loc o întâlnire a echipei de lucru a proiectului „Pentru o viaţă sănătoasă", demarat de Consiliul Judeţean Constanţa. Proiectul are ca scop facilitarea accesului cetăţenilor romi la serviciile de asistenţă medicală şi educaţie pentru sănătate şi a fost contractat în cadrul programului PHARE 2006, „Accelerarea Implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor". Bugetul total al proiectului este de 54.989,9 euro, din care 49.489,9 euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 11 luni, având ca dată de finalizare 30 noiembrie 2009. Zona de implementare este regiunea de dezvoltare Sud - Est, pe raza judeţului Constanţa, în 16 comunităţi locuite preponderent de romi, Constanţa, Mangalia, Hîrşova, Băneasa, Năvodari, Medgidia, Ovidiu, Cernavodă, Murfatlar, Valu lui Traian, Negru Vodă, Galiţa, Cobadin, Cuza Vodă, Mircea Vodă şi Dobromir.
La întrunirea de la Medgidia au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa, ai Serviciului Comunitar de Asistenţă Socială din Cadrul Primăriei Medgidia, medici generalişti, mediatori sanitari, membri ai Partidei Romilor - filiala Medgidia şi reprezentanţi ai Poliţiei Municipale Medgidia.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre planul local de acţiune privind aplicarea Strategiei Naţionale pentru Îmbunătăţirea Situaţiei Romilor 2009-2010, plan ce cuprinde mai multe puncte precum identificarea persoanelor de etnie romă care nu sunt înregistrate în evidenţa niciunui medic de familie, includerea lor în sistemul asigurărilor de sănătate, derularea unor activităţi şi programe de informare şi de educaţie pentru sănătate, identificarea persoanelor rome care nu posedă certificate de naştere, acte de identitate ori stare civilă.
„Ne lăudăm şi cu rezultate concrete ca urmare a demarării proiectului", a declarat domnul Dumitru Mirică, administrator public Primăria Medgidia. „16 Grupuri de Iniţiativă a Tinerilor Voluntari au fost organizate de la momentul demarării proiectului. Acestea, împreună cu 16 grupuri denumite echipe comunitare interdisciplinare au monitorizat progresul proiectului, rezultatele şi efectele obţinute la nivelul comunităţilor. În urma evaluărilor, coordonatorii de proiect au realizat un ghid al nevoilor existente şi a soluţiilor optime", a mai adăugat dl. Mirică.
O altă realizare a proiectului o reprezintă şi înfiinţarea organizaţiei ,,Iniţiativa civică a Tinerilor Romi din Constanţa".
14 august 2009
Primăria Medgidia
Biroul Relaţii Publice şi Presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp