Proiecte pentru dezvoltarea municipiului Medgidia, dezbatute in Sedinta de Consiliu
Proiecte pentru dezvoltarea municipiului Medgidia, dezbatute in Sedinta de Consiliu
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI MEDGIDIA
905600, Str .Decebal, nr.35,
tel 0241/ 820800 , fax 0241/810619
e-mail: primaria_medgidia@yahoo.com
www.emedgidia.ro
Proiecte pentru dezvoltarea municipiului Medgidia, dezbătute în Şedinţa de Consiliu
În şedinţa din 26 martie a Consiliului Local Medgidia, au fost supuse spre aprobare 26 de proiecte de hotărâre, multe dintre ele vizând dezvoltarea localităţii. Astfel, la punctul 1 de pe ordinea de zi s-a aflat apobarea Planului Urbanistic Zonal pentru obiectivul „Parcul Industrial Medgidia”. Prin realizarea acestui parc se urmăreşte absorbirea competenţelor şi energiilor forţei de muncă existente în municipiul Medgidia şi în localităţile aferente, iar ca obiectiv specific este reţinută atragerea investitorilor în zonă, fapt care va duce la revitalizarea activităţilor economice şi utilizarea forţei de muncă calificată, disponibilizată prin declinul multora dintre unităţile economice din localitate. Odată cu aprobarea acestui PUZ, suprafaţa de teren pe care se va afla Parcul Industrial Medgidia va fi introdusă în intravilanul oraşului şi va fi încadrată la categoria D de impozitare. După realizarea parcului industrial, prin impozitarea terenului existent în zona respectivă, la bugetul local va intra suma de 1.024.854 RON, bani care vor fi folosiţi pentru realizarea altor obiective de interes social, educaţional şi cultural în municipiul Medgidia. După aprobare, PUZ-ul pentru Parcul Industrial Medgidia, acest document va fi integrat în Planul Urbanistic General la prima reactualizare a acestuia.
La punctul 2 al ordinii de zi, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru „Construcţie Biserică Ortodoxă, clopotniţă, capelă mortuară, cantină socială şi casă parohială în zona Nord”. Acest obiectiv va fi realizat pe o suprafaţă de 1500 mp de teren intravilan existent în zona de Nord a municipiului Medgidia. În zona respectivă, aflată în apropierea I.M.U.M., pe un teren viran situat între blocurile C3, C4 şi C2, unde locuiesc foarte mulţi cetăţeni ai oraşului, nu există amplasat niciun astfel de obiectiv, singura biserică ortodoxă fiind situată în apropierea Podului rutier care traversează canalul Dunăre-Marea Neagră. Prin realizarea noului obiectiv, care va avea hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, cetăţenii din zonă vor avea acces mai uşor la un lăcaş de cult. Legat de acest punct aflat pe ordinea de zi este şi punctul 26, prin care suprafaţa de teren de 1500 mp pe care se va construi acest obiectiv este dată cu titlu gratuit, în folosinţă, Arhiepiscopiei Tomisului.
La punctul 3 de pe ordinea de zi, consilierii locali au dezbătut aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Medgidia. Acest plan va fi realizat pe Axa 1 a Programului Operaţional Regional (2007-2013) – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Proiectele generale realizate pe baza acestui P.O.R. vizează: reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban; dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri; reabilitarea infrastructurii sociale.
Proiectele individuale care vor fi realizate în municipiul Medgidia pe baza Planului Integrat de Dezvoltare Urbană sunt:
1. Reabilitarea, modernizarea de străzi, parcări, spaţii verzi, parcuri, pod rutier şi staţii de transport în comun în municipiul Medgidia
2. Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Medgidia prin achiziţionarea de echipament specific şi amenajarea unui centru de supraveghere.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Medgidia are patru obiective specifice:
1. Modernizarea condiţiilor de transport
2. Reabilitarea podului rutier şi a căii rutiere principale de acces în municipiul Medgidia
3. Reabilitarea şi dezvoltarea zonelor verzi
4. Creşterea siguranţei cetăţenilor
Prin realizarea primelor trei obiective specifice, care se regăsesc şi în primul proiect individual, întreaga zonă de Nord, zona de Vest şi parcul 1 Mai vor fi reabilitate şi modernizate.
În privinţa realizării celui de-al doilea proiect individual şi a obiectivului specific numărul 4, din materialele proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei de ieri la punctele 4, 5, 6 şi 7, am reţinut că în 44 de puncte din oraşul Medgidia, vor fi amplasate 98 de camere fixe şi 65 de camere mobile, care vor monitoriza întreaga activitate pentru reducerea gradului de infracţionalitate. Conform unui raport al Poliţiei Române, în perioada anilor 2005-2008, pe raza municipiului Medgidia au fost săvârşite 2647 de infracţiuni, astfel: în anul 2005 – 673 de infracţiuni, în 2006 – 692 de infracţiuni, în 2007 – 573 de infracţiuni şi în 2008 – 709 infracţiuni. Conform raportului Poliţiei Române, majoritatea infracţiunilor au fost comise pe străzi, în parcuri, pieţe, în preajma unităţilor şcolare, pe arterele de circulaţie din oraş, precum şi în satele Remus Opreanu şi Valea Dacilor. În raport sunt stabilite şi 44 de puncte din oraş, în care frecvenţa comiterii de infracţiuni este mai mare, iar toate aceste zone vor fi atent monitorizate şi supravegheate prin camerele video amintite mai sus, care vor fi legate printr-o reţea de 10.000 metri lineari la un server din cadrul unui centru de supraveghere situat în incinta Poliţiei Comunitare, centru care va fi utilat şi cu 17 monitoare LCD şi cu unităţi de stocare a tuturor informaţiilor.
Printre cele 44 de puncte nevralgice care vor fi monitorizate şi supravegheate prin acest sistem se numără unităţi de învăţământ, cimitirele, Spitalul Municipal, sălile de sport, Complexul Stadion, pieţele oraşului, piaţeta Decebal, zona Hidrofor, Podul rutier de peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, parcul 1 Mai, Casa de Cultură I.N. Roman, precum şi următoarele intersecţii: Independenţei – Dezrobirii, Obor – Str. Silozului, Independenţei – Silozului, Industriei – Ţepeş Vodă, Vasile Lupu – Gară, Str. Poporului – Albinelor, Independenţei – Rahovei , Ştefan cel Mare – Română, Str. Monumentului, Mehmet Nyiazi – Ovidiu, Mehmet Nyiazi – Tineretului, Poporului – Viilor, Poporului – Teilor şi Poporului – Fagului.
La punctul 8 al ordinii de zi, care se corelează cu punctele 10 şi 11, s-a aprobat modificarea organigramei şi statului de funcţii din cadrul Direcţii de Servicii Publice Medgidia. Această modificare a fost impusă de necesitatea angajării pe durată determinată, conform legii 76/2002 a 124 de muncitori necalificaţi şi conform legii 116/2002 a 66 de muncitori necalificaţi, iar angajarea acestor persoane atrage şi înfiinţarea a 22 de posturi noi în cadrul D.S.P. Medgidia. Conform punctului 10 de pe ordinea de zi, cele 66 de persoane care vor fi angajate pe durată determinată conform legii 116/2002, vor lucra în cadrul Serviciului de Gospodărire Urbană la curăţenia pe străzi, la strângerea şi depozitarea deşeurilor, la curăţarea platformelor de gunoi menajer, la sortarea acestuia, la balotarea materialelor reciclabile, şi în cadrul Serviciului de Drumuri şi Infrastructură la executarea de canalizări şi terasamente în vederea extinderii reţelei de apă şi la executarea de trotuare din pavele şi beton. Conform punctului 11 de pe ordinea de zi, cele 124 de persoane care vor fi angajate conform legii 76/2002, vor lucra în cadrul Serviciului de Gospodărire Urbană la amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, la producerea de material dendrologic şi floricol, vor executa lucrări specifice efectuate în seră şi pepinieră, şi în cadrul Serviciului de Drumuri şi Infrastructură la executarea de canalizări şi terasamente în vederea extinderii reţelei de apă şi la executarea de trotuare din pavele şi beton.
Ultimul punct cu o importanţă deosebită aflat pe ordinea de zi este cel situat la numărul 12 şi se referă la modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului de transport în regim de taxi, regulament care constituie Anexa 1 a HCL nr.63/2008. Această modificare a fost impusă de numărul mare de sesizări primite la Primărie din partea cetăţenilor municipiului Medgidia la activitatea desfăşurată de unii dintre taximetrişti, care încalcă voit, conştient şi în mod repetate, prevederile regulamentului de mai sus. Prin noua modificare este modificat cuantumul amenzilor şi introduse reglementări noi dintre care cele mai importante sunt:
- operatorii de taxi care vor folosi aparate de taxat nefiscalizate sau care nu funcţionează vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 1000 şi 2000 RON.
- operatorii care depăşesc termenul de vizare a autorizaţiei de dispecerare vor fi sancţionaţi cu amendă în valoare de 150 RON, iar cei care funcţionează fără această autorizare cu amendă în valoare de 250 RON
- persoanele fizice şi juridice care fac taximetrie fără a fi autorizate vor fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 500 şi 1500 RON
- pentru oprirea, staţionarea în alte locuri decât staţiile de taxi, operatorii vor fi sancţionaţi cu amendă în valoare de 150 RON.
27 martie 2009
Compartimentul Comunicare al Primăriei Municipiului Medgidia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp