Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacol de Ziua Oraşului Medgidia

ro

05 Sep, 2011 17:45 1752 Marime text

p9025116.jpgVineri, 2 septembrie, s-au împlinit 155 de ani de la atestarea oficială a numelui localităţii Medgidia. Cu ocazia acestui eveniment, în Piaţeta Decebal a avut loc un spectacol dedicat acestei zile. Ansamblurile de dans popular, trupele de dans modern din localitate şi soliştii Casei de Cultură I. N. Roman au oferit medgidienilor prezenţi în centrul localităţii un spectacol menit să marcheze această zi importantă pentru oraş. ,,Ziua de 2 septembrie are o mare însemnătate, motiv pentru care nu puteam lăsa să treacă nemarcată această dată.

p9025132.jpgLe urez multă sănătate, zile frumoase şi senine tuturor locuitorilor Medgidiei. La mulţi ani, Medgidia!", a spus domnul primar Marian Iordache. Programul cultural-artistic a fost oferit de corul Alegria, ansamblurile Pandelaşul, Doina Dobrogei, Karasu, Fanfara Dan Spătaru, trupa de dans modern Pescăruşii şi soliştii locali.

p9025133.jpgMedgidia a fost întemeiată oficial la data de 2 septembrie 1856, prin decret al Imperiului Otoman. Numele pe care îl poartă astăzi municipiul provine de la sultanului Abdulmecid, care a domnit în perioada 1839-1861. Oraşul a fost construit şi dezvoltat într-un spirit modern, pe baza unui plan urbanistic elaborat de către departamentele tehnice ale ministerelor din acea vreme, special pentru a găzdui refugiaţii din Crimeea şi pentru dezvoltarea economică a Dobrogei.Până în 1875, Medgidia devenise unul din cele mai prospere, mai complexe şi mai civilizate oraşe din statul otoman. După semnarea Tratatului de la Berlin (1878), Medgidia a devenit parte componentă a României. Conform tabelelor statistice din acea vreme, populaţia districtului Medgidia - care însemna Medgidia şi satele din jur - număra 28.213 locuitori, dintre care tătarii reprezentau un procent important, de peste 50%.

5 septembrie 2011

Comp. Relaţii Publice şi Presă

Primăria Municipiului Medgidia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii