Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetatenii din Cernavoda simt nevoia sa fie informati si consultati - 09.04.2009

ro

09 Apr, 2009 19:10 769 Marime text

Comunicat de presa

3 aprilie 2009

· Cetatenii din Cernavoda simt nevoia sa fie informati si consultati in luarea deciziilor in special a celor ce privesc obiectivele nucleare din oras

Primaria orasului Cernavoda a organizat joi seara o dezbatere publica privind construirea Unitatilor 3 si 4, extinderea depozitului de deseuri radioactive si aplicarea taxei de risc. Este a doua dezbatere de acest fel pe care Primaria o organizeaza, prima avand loc in luna decembrie. Dupa numarul mare de cernavodeni prezenti la intalnire ( peste 300), reiese ca locuitorii orasului devin din ce in ce mai interesati de  aceste subiecte. 
Intalnirea a fost deschisa de primarul orasului, d-na Mariana Mircea care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie desfasurat in randul locuitorilor, in perioada 30 martie – 1 aprilie. Sondajul a cuprins intervievare a 500 de persoane cu varste cuprinse intre 18 – 70 de ani, din toate zonele orasului si toate categoriile sociale.
Din rezultatele sondajului a reiesit ca cei mai multi cernavodeni considera  ca Centrala Nucleara si depozitul de deseuri radioactive sunt risc de contaminare  si  surse de poluare dar si un agent economic important si o investitie pentru oras. De asemenea, 86 % din numarul persoanelor intervievate nu sunt de acord cu depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul orasului. O alta intrebare a chestionarului a fost “ Sunteti de acord cu finalizarea U3 si 4?”, intrebare la care 75,2 % au raspuns DA, dar cu conditia ca CNE sa acorde facilitati comunitatii locale. 83 % din intervievati considera ca trebuie sa sa fie consultati inainte de a se lua decizia construirii de obiective nucleare in oras  iar 89,2 % doresc sa fie informati periodic despre activitatile si deciziile centralei nucleare. La intrebarea privind destinatia pe care ar trebui sa o aiba banii incasati din taxa de risc, cei mai multi au raspuns protectie sociala, extinderea retelei de termoficare, medicamente si analize medicale pentru locuitori, extinderea spatiilor verzi, investitii in calitatea apei, educatie si informare, sponsorizarea activitatilor sportive si culturale.
Sondajul a aratat ca cetatenii din Cernavoda simt nevoia sa fie informati si consultati in luarea deciziilor in special a celor ce privesc siguranta si sanatatea lor. De asemenea, isi doresc ca orasul in care traiesc sa se dezvolte din punct de vedere al calitatii vietii, isi doresc conditii civilizate de trai pentru ei si familiile lor si sunt  de acord cu extinderea obiectivelor nucleare dar cu facilitati pentru comunitate, a precizat primarul orasului, Mariana Mircea.
In continuarea dezbaterii, primarul orasului a mai prezentat actiunile intreprinse de  comunitatea din Cernavoda pentru a obtine drepturile care i se cuvin, ce se solicita prin taxa de risc, ce plateste si ce nu plateste centrala nucleara comunitatii locale. De asemenea, primarul orasului a mai prezentat exemplele altor orase europene care gazduiesc centrale nucleare.
In cadrul dezbaterii au mai luat cuvantul directorul general CNE Ionel Bucur, prefectul judetului Constanta - Liviu Brailoiu, vicepresedinte Consiliului Judetean - Cristian Darie, senatorul Nicolae Moga. Daca reprezentantul SNN  a precizat ca nu este de acord cu taxa si ca centrala s-a implicat in realizarea unor obiective din oras, majoritatea cetatenilor prezenti si reprezentantii autoritatilor judetene au sustinut aplicarea taxei, spunand ca aceasta este perfect legala si ca este un drept al cetatenilor din Cernavoda sa primeasca compensatii ca urmare a prezentei obiectivelor nucleare pe teritoriul orasului lor.

3 aprilie 2009

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii