Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:37 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Gheorghe Hânsă, cel mai popular primar

ro

07 Mar, 2014 13:40 842 Marime text
Aceasta a fost distincţia pe care edilul oraşului Cernavodă a primit-o în cadrul celei de a XXI-a ediţie a Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România. Evenimentul a avut loc la Bucureşti, în perioada 5-7 martie, în cadrul căreia au participat peste 60 de primari, din cei 217 membri ai asociaţiei, din toate regiunile ţării. În cadrul Adunării, edilii au avut ocazia să îşi exprime păsurile în faţa reprezentanţilor Administraţiei Centrale, dar şi a oficialilor din cadrul ministerelor Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Finanţelor Publice. Temele de dezbatere abordate în cadrul întâlnirii au fost:

- modernizarea României prin descentralizare bazată pe subsidiaritate, autonomie locală şi întărire a capacităţii administrative;
- corelarea competenţelor autorităţilor administraţiei publice locale cu resurse financiare, umane, instituţionale şi legislative de care acestea trebuie să dispună în exercitarea atribuţiilor;
- identificarea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă cetăţenii oraşelor mici;
- relaţia dintre Asociaţia Oraşelor şi autorităţile centrale.

  Primarii au avut, de asemenea, ocazia să îşi exprime păsurile în mod oficial în cadrul unei emisiuni în direct, organizată de către un post de televiziune naţional. Învitaţi în platou, edilii au declarat detalii despre problemele cu care se confruntă în gospodărirea oraşelor pe care aceştia le administrează, cum ar fi efectele negative ale descentralizării, problema resurselor financiare, problemele sociale etc. Edilul Gheorghe Hânsă a avut ocazia să îşi exprime oficial dorinţa de a-i sprijini pe agenţii economici din Cernavodă, potenţiali creatori de locuri de muncă pentru cetăţeni. De asemenea, primarul a declarat că oraşul Cernavodă, prin înfrăţirea cu alte oraşe europene din Franţa, Slovenia, Turcia şi Bulgaria, va avea posibilitatea de a prelua exemple pozitive şi tehnici moderne de administraţie, dar şi atragerea de investitori din străinătate, care pot crea noi locuri de muncă pentru comunitate.

  În cadrul şedinţelor organizate de către Asociaţia Oraşelor din România, aleşii s-au declarat nemulţumiţi de folosirea şi interpretarea abuzivă a legislaţiei ambigue, incoerente ca o formă de presiune şi şantaj asupra autorităţilor publice locale de către unele instituţii ale statului. Primarii prezenţi au solicitat ministerului de resort să sprijine mai mult, prin operativitate, şi să acorde mai multă atenţie derulării proiectelor cu finanţare europeană sau naţională implementate de oraşele mici. Primarii consideră că o frână în implementarea proiectelor europene este reprezentată de durata mare de evaluare a acestora precum şi de faptul că autorizaţiile primite de la autorităţile deconcentrate de la nivel judeţean sau regional sunt primite cu mare dificultate. Printre oficialităţile prezente la eveniment a fost preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan, care a propus încheierea unui parteneriat între toate cele 4 structuri asociative ale autorităţilor locale pentru susţinerea unitară a intereselor acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii