Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Căldură ieftină pentru Mangalia!", lansat în dezbatere publică de Zanfir Iorguş

ro

13 Apr, 2012 23:21 1210 Marime text

Deputatul Zanfir Iorguş a organizat, joi seară, o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din municipiul Mangalia, ocazie cu care a lansat, în dezbatere publică, proiectul „Căldură ieftină pentru Mangalia!". Peste 100 de preşedinţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor au răspuns invitaţiei lansate de candidatul la Primăria Mangalia, Zanfir Iorguş.

Zanfir Iorguş şi-a reamintit, împreună cu cea mai mare parte a celor prezenţi, de lipsa de randament a centralelor termice de acum 16 ani, în momentul în care preluase Primăria: „În 1996, sistemul de termoficare era la pământ, avea numai 43% randament. Prima ustensilă pe care o foloseau fochiştii era feştila cu care aprindeau cazanele vechi. Cea dintâi preocupare a mea, ca şi primar, a fost demararea programului de reabilitare a centralelor termice din municipiul Mangalia şi, acum, putem spune că eficacitatea acestora depăşeşte 75%", a declarat Zanfir Iorguş.

Întâlnirea cu preşedinţii de asociaţii de proprietari a fost, după cum declara Zanfir Iorguş, una de găsire a unor soluţii alternative pentru ca Mangalia să nu mai plătească frigul şi igrasia, aşa cum s-a întâmplat în această iarnă, când firma „Callatis Therm" a refuzat să furnizeze agent termic populaţiei şi, când a făcut-o, a taxat-o cu 567 lei/gigacaloria. „A fost o perioadă neagră în istoria oraşului şi trebuie să facem totul ca ea să nu se mai repete. „Callatis Therm" trebuie să plece, legal, potrivit contractelor pe care le are cu asociaţiile. Imediat ce asociaţiile vor rezilia contractele cu această firmă de buzunar, adusă de actuala administraţie, centralele termice vor putea reveni la primărie", a adăugat Zanfir Iorguş.

„Soluţia Iorguş pentru căldură"

„Soluţia Iorguş pentru căldură", prezentată cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţii asociaţiilor este una simplă şi foloseşte resursele naturale ale zonei. Potrivit unui studiu realizat de o societate de profil cu o vastă experienţă în domeniu, noua tehnologie ce va reduce facturile mangalioţilor şi va rezolva problema încălzirii în localitate se bazează pe principiul pompei de căldură cu apă termală. Litoralul sudic, ce este împânzit cu izvoare termale (unele dintre cele mai mari se află chiar în preajma RAJA SA şi la Saturn), formate la adâncimi de maximum 250 de metri şi cu temperaturi de circa 25 de grade Celsius. Folosindu-se principiul recirculării apei sub presiune (apa termală este pompată în centrală, încălzită până la 65 de grade şi retrimisă înapoi în sol), aceste izvoare, „ajutate" şi de un motor electric, vor putea aduce în casele localnicilor agentul termic la unul dintre cele mai mici preţuri din ţară. Mai mult, costul pentru montarea acestor pompe de căldură cu apă termală (circa 570.000 de euro fiecare) va fi suportat prin accesarea de fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice".

Zanfir Iorguş a mai spus că acest sistem este, deja, folosit cu succes în mai multe gospodării din Mangalia. Mai mult, în localităţi precum Bistriţa Năsăud, sistemul este utilizat pe scară largă atât în locuinţe individuale, cât şi în blocuri.

La Mangalia, preţul pentru populaţie va fi, în final, 120 de lei/gigacaloria. Valoarea investiţiei va fi recuperată 100% din subvenţiile acordate cetăţenilor într-un an. Cele 160 de miliarde de lei, ce constituie subvenţii pentru anul următor şi care reprezintă 30% din bugetul local, vor fi utilizate pentru investiţiile în infrastructură.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii