Adriana Țicău Sistemul global de radionavigație prin satelit (GNSS)- proiect strategic pentru UE
Adriana Țicău: Sistemul global de radionavigație prin satelit (GNSS)- proiect strategic pentru UEAdriana Țicău a solicitat Comisiei Europene sa acorde prioritate masurilor propuse in Planul de Actiune si sa asigure extinderea prioritara a EGNOS in nordul, estul si sud-estul Europei, pentru ca EGNOS sa acopere intreaga Uniune si chiar vecinii apropiati si, astfel, sa se obtina o eficacitate maxima din perspectiva transportului.
Europarlamentarul PSD a atras atenția asupra faptului că "fondurile reduse alocate cercetării si inovării in domeniul aplicațiilor bazate pe sistemele EGNOS sau Galileo întârzie progresul tehnologic si creșterea capacitații industriale in Uniunea Europeana" si a solicitat Comisiei Europene ca, "in contextul procedurii bugetare si al viitorului cadru financiar multianual, sa asigure un nivel adecvat de finanțare pentru cercetarea si dezvoltarea GNSS, precum si pentru implementarea sa".
Adriana Țicău a mai precizat ca "20% din piața de servicii de radionavigație prin satelit este reprezentata de Sistemele inteligente de transport(ITS), iar 5% de aplicațiile din domeniul securității, inclusiv aplicații pentru siguranța rutiera". 9 din cele 15 acțiuni sectoriale din Planul de Acțiune au o aplicare imediata si importanta in domeniul transportului, in special certificarea sistemului EGNOS in aviația civila pentru a facilita Cerul unic european, dezvoltarea unui organism si a unor proceduri de certificare pentru Sistemele de transport inteligente, adoptarea aplicațiilor EGNOS si Galileo pentru transportul maritim pentru a îmbunătăți transportul naval maritim in special in porturi, zonele de coasta si căile navigabile maritime foarte solicitate, interoperabilitatea sistemelor electronice de colectare a taxelor, aplicațiile GNSS pentru siguranța rutiera, eficienta transportului de marfa si pentru buna gestionare a traficului.
Deputata europeana, membra a Grupului S&D, a arătat ca sectorul s-a dezvoltat foarte mult de la începutul furnizării de servicii GPS prin intermediul infrastructurii americane de sateliți in 2000, valoarea estimata a pieței globale in 2008 fiind de 124 miliarde EUR. "Uniunea Europeana a lansat proiectele EGNOS si Galileo pentru a furniza semnale garantate pentru uz civil si pentru a se asigura ca industria europeana are posibilitatea de a concura pe aceasta piata in continua crestere. EGNOS este compatibil cu sistemul GPS, insa va oferi mai multe posibilitati in momentul in care Galileo va deveni operational, in 2013", a declarat Adriana Țicău. De asemenea, vicepresedinta comisiei TRAN a subliniat ca "EGNOS are o precizie de zece ori mai mare decat GPS. Acordul UE-SUA privind cooperarea GPS-Galileo asigura interoperabilitatea si, pe masura ce va creste numarul de sateliti si se vor implementa sisteme avansate GPS, nivelurile de viteza si de precizie se vor imbunatati. Astfel, in viitorul apropiat, prin utilizarea celor mai avansate sisteme civile, se va putea obtine precizie de pana la 45 de centimetri".
In final, Adriana Țicău a insistat asupra decalajului existent in privinta finantarii capitalului de risc al intreprinderilor mici si mijlocii precum si asupra necesitatii de a simplifica procedurile Programelor cadru de cercetare(FP7, FP8) pentru a creste atractivitatea acestora in randul comunitatii de afaceri si a exista astfel o certitudine in privinta continuarii finantarii pentru cercetare si dezvoltare.
www.adrianaticau.ro
Biroul de Presă al PSD
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp