Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corina Creţu "Lipsa de reacţie - o aprobare a demersului extremist şi ruşinos al părţii ungare"

ro

19 Nov, 2010 16:58 1214 Marime text
Reacţia unei părţi a presei de la Budapesta şi a partidelor de extremă dreapta maghiare la aflarea veştii că Ambasada României în Republica Ungară a închiriat sala Teatrului Naţional pentru un spectacol de gală, prilejuit de Ziua naţională a României, spectacol unde urmau să se cânte piese de George Enescu şi Bela Bartok, într-un firesc şi sensibil gest de comuniune, este îngrijorătoare şi periculoasă.

Ceea ce s-a întâmplat la Budapesta este impardonabil pentru o ţară europeană. Nu e normal ca un partid extremist, naţionalist şi antisemit, ca Jobbik, poate ajunge să aibă drept de veto în ceea ce priveşte relaţiile româno-maghiare. Surprinde mai ales lipsa de reacţie a societăţii civile maghiare, pentru că nu ne aşteptam la un gest de normalitate din partea oficialilor maghiari din guvernul FIDESZ, şi el având accente naţionaliste şi iredentiste marcate în discursul public.

Am sperat, în toţi aceşti ani, că apartenenţa noastră la NATO şi la UE, libertatea de mişcare, discriminarea pozitivă a minorităţii maghiare din România, prezenţa aproape neîntreruptă a UDMR la guvernarea României au reuşit să ducă procesul de reconciliere româno-maghiară dincolo de declaraţiile de intenţie. Se pare că nu este cazul, de vreme ce sunt posibile astfel de manifestări extremiste, care aduc atingere demnităţii naţiunii române, şi duc relaţiile dintre ţările noastre cu două decenii în urmă.

Nu pot trece peste reacţia ambiguă a UDMR, care se sfieşte să condamne acest act nedemn al oficialilor ungari. Ar fi fost o bună oportunitate de a demonstra că, indiferent ce cred ei în realitate despre Ziua Naţională a României, jignirea de la Budapesta îi priveşte şi pe ei.

Lipsei de reacţie a UDMR i se adaugă tăcerea MAE al României. Nu vrem să începem un război al declaraţiilor cu Budapesta. Dar lipsa de reacţie poate fi interpretată ca o aprobare a demersului extremist şi ruşinos al părţii ungare, ceea ce, dacă judecăm lucrurile la rece, face mai mult rău relaţiilor bilaterale decât un protest civilizat şi ferm.

Nu trebuie să lăsăm extremiştii să facă agenda relaţiilor româno-maghiare. Această cedare nu ar aduce nimic bun celor două naţiuni, şi ar complica şi mai mult un proces, cel al integrării europene, care a ajuns deja ţintă pentru extremismul de dreapta european, căruia criza actuală îi suflă în pânze.

Corina Creţu,

Europarlamentar PSD

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European

Secretar Executiv pentru Relaţii Internaţionale al PSD

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii