Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grupul senatorial PSD+PC, 19 mai 2010

ro

19 May, 2010 20:30 1176 Marime text

Senatorii PSD îi acuză pe senatorii arcului guvernamental că legiferează furtul din banii publici

În şedinţa Plenului Senatului de ieri, 18 mai 2010, s-a discutat despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2010 privind valorificarea surplusului de unităţi ale cantităţii atribuite României prin Protocolul de la Kyoto, proiect care ridică mari semne de întrebare cu privire la intenţionalitatea sa.

Inadvertenţele, cu privire la problematica comercializării certificatelor de emisie de bioxid de carbon, conform prevederilor de la Kyoto, au apărut în momentul în care declaraţiile ministrului Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, diferă de textul proiectului de lege.

Astfel, la finalul şedinţei de Guvern din 21.04.2010, d-l Ministru al Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, în legătură cu vânzarea certificatelor de emisie de bioxid de carbon, că: „România este întârziată în acest proces...Conform prevederilor de la Kyoto şi înţelegerilor internaţionale, România este într-o poziţie avantajoasă pentru că, după 1989, am închis multe fabrici care erau poluante, deci putem vinde aceste certificate. Ca valoare, vă spun că până în 2012 am putea vinde aceste certificate la aproximativ 2 miliarde de euro, dar contează valoarea certificatelor care e pe bursă. Ştim că unele ţări sunt interesate, ca Spania şi Japonia".

Cu toate acestea, faţă de cele declarate de d-l ministru, situaţia este total diferită, întrucât aceste certificate nu se tranzacţionează pe bursă.

În textul OUG, depusă de Guvern la Biroul Permanent al Senatului în data de 12.04 2010, la articolul 5 alin. (2), se precizează următoarele: "Comercializarea surplusului de AAU-uri (Assigned Amounts Units - 1 AAU = 1 tonă CO2 echivalent) se va face prin negociere directă cu toate entităţile prevăzute la art. 2 litera i)". OUG este semnată de 4 miniştri: Adriean Videanu, Teodor Baconschi, Sebastian Vlădescu şi inclusiv d-l ministru Laszlo Borbely.

Mai mult, faţă de textul propus de Guvern, senatorul PSD Gheorghe Marcu a introdus următorul amendament: „Comercializarea surplusului de AAU-uri se va face pe o piaţă reglementată cu toate entităţile prevăzute la art.2 litera i)".

În acest context, se ridică şi următoarea întrebare: cum poate afirma un ministru că aceste certificate se tranzacţionează pe bursă, când acest lucru nu este adevărat? Oare nu a ştiut în 21.04.2010 ce a semnat în 12.04.2010?

Ba mai mult, sub semnătura a 4 miniştri, în frunte cu Primul-ministru, se doreşte ca valorificarea acestor certificate să se facă prin negociere directă. Din moment ce, în România, este legiferată prin OG 34 că orice achiziţie publică, ce depăşeşte valoarea de 15.000 euro, se face prin licitaţie publică, este revoltător cum Guvernul solicită, iar senatorii puterii aprobă ca valorificarea certificatelor de emisie de bioxid de carbon să se facă prin negociere directă.

De ce valorificarea acestor certificate nu se face pe o piaţă reglementată? Practic, în şedinţa din Plenul Senatului, senatorii arcului guvernamental au legiferat furtul din banii publici.

Grupul Senatorial PSD+PC

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii