Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:06 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție la listele de întreținere!

ro

26 Oct, 2011 22:59 610 Marime text

• Deși prețul unui metru cub de apă potabilă este de 3 lei fără TVA, la unele asociații ajunge și la 10 lei/mc

• Tariful perceput de RAJA este pe locul 8 în rândul celor 20 de operatori mari din țară

În ultima perioadă, pe adresa societăţii RAJA S.A. Constanţa au ajuns mai multe sesizări, primite din partea utilizatorilor din cadrul asociaţiilor de proprietari, de la nivelul Municipiului Constanţa. Reclamațiile vizează tarifele la apa potabilă, afişate de unii administratori ai asociaţiilor. Prețurile ce frizează ridicolul, pentru că în unele cazuri ajung şi la 10 lei/mc, demonstrează practicile abuzive ale unor administratori inconştienţi, care uneori aplică o metodă de calcul numai de ei ştiută, şi fără a avea un temei legal sau o hotărâre a Adunării Generale a asociaţiei respective. În aceste condiții, tragem un semnal de alarmă către toți proprietarii de apartamente de la nivelul asociațiilor, care trebuie să înțeleagă necesitatea verificării listelor de plată cu tarifele afișate, liste care uneori pot ascunde interesele financiare personale ale unor administratori.

Suntem sideraţi de aceste tarife, mai ales în contextul în care S.C. RAJA S.A. Constanţa a practicat şi va practica o politică tarifară socială, conştientă de faptul că apa este un bun indispensabil, fără de care nu se poate trăi şi de care orice om, indiferent de statutul social, are nevoie. De fapt, toate activitățile RAJA Constanța sunt concentrate pe asigurarea unor servicii de calitate la prețuri rezonabile.

În comparație cu alte companii care asigură alimentarea abonaților din sursele de suprafață, din punct de vedere geografic, operatorul S.C. RAJA S.A. este dezavantajat deoarece majoritatea surselor de apă folosite sunt la adâncimi cuprinse între 120 şi 700 metri, fapt care presupune cheltuieli substanţiale cu energia electrică şi nu numai. În aceste condiţii, energia electrică reprezintă un factor determinant în preţul de cost al apei. Cele peste 400 de puţuri/foraje de extragere a apei de subteran amplasate pe cele 91 de surse, funcţionează cu pompe electrice mari consumatoare de energie. Pe lângă acestea, pentru funcţionarea sistemului de alimentare cu apă şi mai precis, pentru transportul apei potabile pe conducte cu o lungime însumată de peste 3.500 kilometri, SC RAJA SA Constanta are în exploatare şi 54 de staţii de repompare a apei potabile care funcţionează tot pe baza consumului de curent electric. Tot prin intermediul energiei, SC RAJA SA Constanţa aduce apa la robinetele consumatorilor, chiar şi la etajul 10 prin reţeaua de hidrofoare, pentru cele peste 2.100 de asociatii de poprietari din cele cinci judeţe unde RAJA operează.

Periodic, preţul la energia electrică se măreşte, iar din 2003 şi până acum s-a triplat. În aceste condiţii, şi având în vedere faptul că în preţul de cost al apei energia electrice are o pondere semnificativă, SC RAJA SA Constanţa ar fi putut în mod justificat să mărească preţul la apa potabilă tot de atâtea ori, cu atât mai mult cu cât preţurile materialelor şi combustibililor au crescut de nenumărate ori. Chiar şi în aceste condiţii, tarifele au fost menţinute la un nivel rezonabil, înscriindu-se în politica societăţii RAJA de a oferi apă de calitate la un preţ în limitele de suportabilitate pentru populaţie.

Pe lângă energia electrică, în preţul de cost al apei, RAJA Constanţa mai are o cheltuială semnificativă. În ciuda investiţiilor făcute în realizarea de foraje pentru captarea apei de la nivelul surselor de subteran, a cheltuielilor generate de echiparea puţurilor aferente, la care se adaugă cele cu personalul şi mentenanţa pentru asigurarea funcţionării acestora, SC RAJA SA Constanţa este obligată conform legislaţiei în vigoare să plătească Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau suprafaţă.

În acest context, în urma unui management performant care a avut permanent în vedere reducerea costurilor de exploatare, retehnologizarea şi înlocuirea echipamentelor depăşite moral, atragerea de finanţări externe, S.C. RAJA S.A. a reuşit menţinerea tarifului la apa potabilă la un nivel de suportabilitate, majorările nefiind de fapt decât o ajustare periodică, impusă de Memorandumul de Finanţare, cu indicele de inflaţie.

La ora actuală, tariful 3 lei (fără TVA) / metru cub (1.000 litri), situează operatorul S.C. RAJA S.A. pe locul 8 în clasamentul tarifelor la nivel naţional, între cei aproximativ 20 de operatori mari din țară. Astfel, Constanţa practică un tarif mai mic decât operatorii care iau apă din sursele de suprafaţă sau de cei din zonele montane, unde apa curge în mod firesc, ajutaţi fiind de condiţiile geografice. La Buzău, unde sistemul de alimentare cu apă funcţionează gravitaţional, fără a avea nevoie de sute de pompe şi implicit costuri ridicate cu energia electrică, preţul este de 3,26 lei/mc fără TVA. Tarife mai mari plătesc și consumatorii din Reșița (3,20 lei/mc) și Vâlcea (3,09 lei/mc). La Tulcea, deşi pare greu de crezut, în condiţiile în care alimentarea cu apă se face din Dunăre, lucru ce nu presupune costuri ridicate cu energia electrică pentru extragerea apei din subteran de la adâncimi de aproape 700 metri, tariful ajunge la 3,20 lei/mc fără TVA , iar la Dâmbovița unde alimentarea se face tot din sursele de suprafață, prețul este de 3,08 lei/mc.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii