Au început lucrările la Stația de Epurare Eforie Sud
Au început lucrările la Stația de Epurare Eforie Sud• Din 2013, plajele din zonă vor putea arbora steagul Blue Flag
• Stația va fi una una dintre cele mai moderne din România și este cea mai mare investiție la infrastructura de canalizare din județul Constanța
Astăzi, 24 octombrie 2011, s-a dat startul lucrărilor de construcţie pentru realizarea proiectului CL1E "Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud", investiţie finanţată din Fondul de coeziune. Acest proiect face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată". Valoarea acestui ambițios proiect derulat de SC RAJA SA Constanta se ridică la 1,15 miliarde lei (aproximativ 271 milioane de euro). Programul european, denumit generic POS MEDIU are la Constanţa două componente mari: „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud" în valoare de aproape 140 milioane lei şi „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa" în valoare de 1,07 miliarde lei
Execuţia lucrărilor pentru Stația de Epurare Eforie Sud a fost câştigată în urma unei licitații publice internaționale de către firma BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG. Durata de execuție estimată a contractului este de 22 de luni, cu finalizare în februarie 2013. Contractul de Asistență Tehnică de supervizare a lucrărilor va fi asigurat de asocierea ARCE Ingineria, Planification Proyectos y Gestion, AIE - SC Balkan Project Provider.
La evenimentul de astăzi au participat și reprezentanți ai autorităților locale beneficiare ale proiectului. Printre cei prezenți s-au numărat și Cristinel Dragomir - Vicepreședinte Consiliul Județean Constanța și Carl Friedrich Thymian, managerul și asociatul firmei BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG.
Directorul general SC RAJA SA Constanța, Felix Stroe a declarat: „Această staţie trebuia să fie gata demult, a fost unul din cele patru obiective ale măsurii ISPA de la Constanţa. Contractul pentru realizarea lucrărilor a fost semnat în 2004, de către Ministerul de Finanţe, dar nu a fost finalizat pentru că cei care au adjudecat iniţial lucrarea şi-au dovedit incapacitatea de a o realiza. Noi am avut doar rolul de beneficiar final - subdiriginte de şantier. În anul 2008, Ministerul Finanțelor a reziliat acest contract și a trebuit să facem eforturi extraordinare pentru ca România să nu plătească în întregime contractul ISPA derulat pe Constanța, dar am găsit înţelegere la Bruxelles. Am reușit să scoatem această lucrare din măsura ISPA şi să o introducem în Programul Operațional Sectorial de Mediu. Astăzi avem un motiv de bucurie: îi anunţăm pe locuitorii judeţului Constanţa şi nu doar pe ei că în sfârşit lucrurile sunt pe drumul cel drept şi am convingerea că vor fi realizate la timp". În plus, directorul general SC RAJA SA Constanța a mai adăugat că noul obiectiv va asigura epurarea apelor uzate pentru localitățile din zona Eforie - Mangalia. Astfel, la finalizarea lucrărilor apele deversate în Marea Neagră vor fi de o calitate ireproșabilă, conform celor mai înalte standarde europene, iar plajele din zonă vor putea arbora steagurile Blue Flag, care arată că apele de îmbăiere respectă toate normele de calitate.
Cristinel Dragomir, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța a subliniat și el importanța acestui proiect: „E o adevărată minune că reuşim astăzi să demarăm lucrările la această investiţie. De-a lungul timpului, la nivelul judeţului, faptul că această staţie nu a fost finalizată nu ne-a adus decât mari necazuri. Vă amintesc inundaţiile care s-au produs pe raza comunei Tuzla. Cu această staţie, ar fi putut fi evitate. Sperăm ca de data aceasta constructorii să-şi facă datoria. Am toată încrederea că lucrările se vor derula în grafic. Este important pentru confortul locuitorilor judeţului Constanţa să avem o astfel de staţie de epurare, pentru că ea deserveşte o parte importantă a litoralului românesc. Staţia de epurare de la Eforie Sud este cea mai mare investiţie care s-a făcut la nivelul judeţului Constanţa la infrastructura de apă şi canalizare".
Managerul și asociatul firmei BETON & ROHRBAU C.F. Thymian GmbH & Co. KG - Friedrich Thymian a declarat că prima linie a staţiei de epurare va intra în funcţiune anul viitor, înainte de începerea sezonului estival, iar lucrarea completă se va finaliza la începutul anului 2013. Firma nemțească Beton & Rohrbau are o vastă experiență internațională, peste 50% din lucrările firmei fiind executate înafara Germaniei. Concernul are, în acest moment, în derulare, execuţia unei staţii de epurare în oraşul Soci, Rusia, unde va avea loc Olimpiada de Iarnă din 2014, lucrări similare în Kazahstan, Azerbaidjan, Bulgaria, Emiratele Arabe, Qatar. În România, concernul va finaliza în curând lucrările la staţia de epurare din Ploieşti, o investiţie aproape la fel de mare ca cea de la Eforie.
La finalizarea acestei investiţii, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii de epurare din România, prin introducerea treptei terțiare de tratare a apelor uzate. Dimensionarea stației este prevăzută pentru 140.000 p.e. (populatie-echivalentă), la un debit maxim de 0,745mc/secundă. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costinești și Schitu, fiind integrată în sistemul de canalizare.
Urmare a reabilitării stației se va asigura conformarea cu regulile directivelor Uiunii Europene de protecţie a mediului înconjurător. Totodată, nivelul superior al tehnologiei de construcţie, cumulat cu măsurile suplimentare de deversare a apei tratate la o distanţă de circa 2 km în largul mării, va asigura garanţia pentru calitatea serviciului prestat de SC RAJA SA, de civilizaţie şi protecţie a mediului costier. Nu în ultimul rând, vor fi asigurate condiţiile de protecţie a faunei şi florei marine din platoul continental al Mării Negre cât şi a apei de îmbăiere din zona de sud a litoralului românesc.
Purtător de cuvânt
Irina Oprea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp