Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poluare RAJA - Vineri, 05 Noiembrie 2010

ro

05 Nov, 2010 19:19 1617 Marime text

poluare_1.jpgÎn cursul acestei dimineţi, în jurul orei 07,00, angajaţii RAJA de la staţia de Epurare Constanţa Sud din Km5 au constatat la nivelul staţiei o poluare cu hidrocarburi. Imediat, bazinul in care se deversa produsul petrolier a fost izolat prin manevre de vane, pentru a nu exista riscul poluării întregii staţii cu hidrocarburi.

poluare_2.jpgDin primele analize efectuate s-a stabilit că este vorba de o cantitate apreciabilă de motorină, ce se scurgea prin sistemul pluvial de canalizare din Km5. Reprezentanţii Secţiei Canal au început imediat verificarea reţelei din zonă şi au stabilit că hidrocarburile proveneau de la o conductă Oil Terminal de transport motorină, de pe strada Amurgului. La faţa locului a fost descoperită o instalaţie artizanală de furat combustibil montată prin sistemul de canalizare ce trece prin apropierea conductei de transport motorină. În zonă, s-au deplasat mai multe echipe de intervenţie de la Oil Terminal şi Poliţie, care au început verificările. Prima măsură luată a fost decopertarea conductei de transport combustibil şi anularea instalaţiei artizanale.

poluare_3.jpgLa nivelul staţiei de epurare Constanţa Sud, după ce s-au luat măsurile de izolare a poluării, s-a intervenit cu vidanje şi material absorbant puse la dispoziţie de Oil Terminal.

În timpul efectuării acţiunilor de depoluare specifice, staţia de epurare a fost luat cu asalt, la propriu, de peste o sută de ţigani înarmaţi cu bidoane, găleţi, peturi şi chiar butoaie din plastic. Aceştia au sărit gardul de beton al staţiei, gard ce are o înălţime de aproximativ doi metri, şi aproape că au sărit în bazinul ce acumulase hidrocarburile, existând riscul major ca în orice moment unul dintre ei să se înece. În ciuda eforturilor angajaţilor staţiei, aceştia nu au putut fi opriţi, motiv pentru care s-a apelat la ajutorul Poliţiei, care a trimis la faţa locului mai multe echipaje. În urma intervenţiei lucrătorilor de Poliţie, s-a reuşit alungarea ţiganilor din staţia de epurare, care au lăsat în urma lor sute de recipiente din plastic, unele chiar pline cu motorină.

La ora actuală, se continuă acţiunile de depoluare de la nivelul staţiei, urmând ca în perioada imediat următoare să se stabilească cu exactitate cantiatea de produs petrolier scursă.

Respectând principiul european „Poluatorul Plăteşte", toate acţunile specifice de depoluare vor fi suportate financiar de către firma Oil Terminal.

Purtător de cuvânt

Irina Oprea

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii