Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S.C. RAJA SA Constanţa şi BERD - un parteneriat de succes pentru finanţarea programelor europene

ro

30 Nov, 2010 18:54 851 Marime text
Colaborarea dintre SC RAJA SA Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a început în urmă cu peste 15 ani, în tot acest timp, cele două entităţi devenind parteneri de încredere, garantandu-şi reciproc succesul în implementarea şi finalizarea unor programe ambiţioase şi unice la nivel naţional.

Prima colaborare între S.C. RAJA SA Constanţa şi BERD a început în anul 1997, odată cu semnarea Acordului de Împrumut pentru finanţarea „Programului de Dezvoltare a Utilităţilor Municipale, etapa a II-a", a cărui valoare totală a fost de 46.995.000 USD, din care contribuţia BERD a fost de peste 17 milioane USD.

Deasemenea, BERD s-a implicat şi în cofinanţarea Măsurii ISPA Constanţa, în contextul noii facilităţi de creditare municipală pentru mediu (MELF). Valoarea iniţială a Măsuri ISPA Constanţa a fost de 96.556.653 Euro, din care împrumutul acordat S.C. RAJA SA Constanţa de BERD se ridică la 20 milioane de Euro.

Astăzi, 30 noiembrie 2010, la sediul societăţii noastre are loc semnarea Contractului de Imprumut între SC RAJA SA Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Contractul susţine finanţarea Proiectului„Reabilitarea şi Modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa" . Valoarea totală a proiectului fără TVA se ridică la 821.094.918 lei, (aproximativ 192 milioane de Euro), din care SC RAJA SA Constanţa asigură cofinanţarea prin împrumutul angajat la BERD în valoare de 22,2 milioane de Euro.

Deşi reprezentanţii BERD manifestă o reţinere extremă în ceea ce priveşte finanţarea unor societăţi comerciale, totuşi cei de la Banca Europeană au apreciat activitatea SC RAJA SA Constanţa din ultimii ani şi au clasificat societea noastră în rândul celor mai stabile şi credibile companii de la nivel european. În acest context, şi condiţiile de acordare a creditului sunt cele mai ajantajoase de pe piaţa financiar-bancară.

Prin semnarea acordului de împrumut se demarează implementarea Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) - "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa", ce are ca obiective generale asigurarea conformării cu legislaţia UE şi cea naţională agreată între România şi UE referitoare la sectorul de mediu; asigurarea unei utilizări optime a fondurilor Europene şi întărirea capacităţilor locale pentru implementarea de proiecte viitoare.

Investiţii cuprinse în acest ambiţios proiect vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice la nivelul celor două judeţe, având în vedere realizarea următoarelor obiective: extinderea cu 301 km şi reabilitarea a 24 km a reţelei de canalizare; dotarea a 20 de aglomerări cu sistem de colectare şi epurare a apei uzate; extinderea conductelor de descărcare cu 54 de km şi reabilitarea a 7 km din reţeaua aflată în folosinţă; construirea a 6 Staţii de Epurare şi prevederea treptei terţiare pentru alte 3 statii de epurare aflate în exploatare; construirea a 40 de Staţii de Pornpare apă uzată precum şi reabilitarea a 7 Staţii de Pornpare din cele existente; reabilitarea a 25 zone de captare şi construirea a 8 zone noi; reabilitarea a 34 km conducte de aducţiune apă potabilă şi extinderea cu 34 km a celor existente; extinderea reţelelor de distribuţie a apei potabile cu 91 km şi reabilitarea a 106 km; construirea a 4 rezervoare de stocare a apei; construirea unei noi Staţii de Pompare a apei potabile şi reabilitarea a încă 6; reabilitarea Staţiei de Tratare PALAS Constanta; construirea unei Staţii de Clorinare; racordarea şi contorizarea a 6.058 de gospodării la reţeaua de apă potabilă..

Purtător de cuvânt

Irina Oprea

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii