Antrenament comun pe platforma Rompetrol
Antrenament comun pe platforma RompetrolÎn perioada 15.11.2010 - 15.12.2010, conducerea Grupului ROMPETROL a decis să se execute o revizie generală a instalaţiilor de pe platforma industrială. Personalul SC ROMPETROL RAFINARE SA desfăşoară activităţi de întreţinere şi revizie la parcul de rezervoare de motorină grea şi instalaţiile aferente acestora. Lucrările de revizie impun printre altele şi lucrări de întreţinere a rezervoarelor de 10.000 m3 care au fost spălate şi pregătite pentru depozitarea produsului petrolier. Datorită unor neglijenţe, rezervorul nu este bine curăţat, astfel că în bazinul acestuia se găseşte o cantitate apreciabilă de apă.
Conform planului de lucrări, în această dimineaţă începe umplerea rezervorului C98 cu păcură. În acelaşi timp doi laboranţi sunt urcaţi pe capacul rezervorului pentru a lua probe de păcură. La ora 08.35, rezervorul conţinea deja 6.500 m3 păcură. Un alt muncitor efectua o revizie şi probe la instalaţiile fixe de stingere de la rezervoarele C96, C98, C100 aflându-se în casa pompelor. Ceilalţi angajaţi ai operatorului economic sunt agrenaţi de asemenea în lucrări de revizie şi întreţinere în alte secţii de pe platformă.
La ora 08.50 se produce o explozie la rezervorul C98 urmată de un incendiu. Laboranţii de pe capacul rezervorului sunt răniţi şi au rămas imobilizaţi fără posibilitatea de a se autoevacua. Explozia afectează şi reţeaua de protecţie a rezervorului dar şi casa pompelor aflată la aproximativ 20 m de obiectiv, iar muncitorul care efectua revizia în casa pompelor este rănit la cap, îşi pierde cunoştinţa şi rămâne blocat în interiorul acesteia.
În urma evenimentului sunt alertate structurile de intervenţie atât ale platformei cât şi ale celorlalte instituţii.
La ora 08.55 se realizează notificarea iniţială a SC GLOBAL SECURITY SISTEM SA (firmă ce asigură serviciul privat pentru situaţii de urgenţă pe platformă) şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea" al judeţului Constanţa despre producerea unei urgenţe interne la s.c. ROMPETROL RAFINARE sa şi ulterior, ierarhic, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local şi respectiv Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
ISU „Dobrogea" trimite la locul evenimentului echipajele Staţiei de Pompieri Midia Năvodari şi în paralel informează Agenţia pentru Protectia Mediului, convoacă grupa operativă a ispectoratului pentru evaluarea situaţiei şi alertează echipajele aparţinând Detaşamentelor de Pompieri Constanţa-Palas şi Constanţa Port.
La ora 09.20 Grupa operativă informează despre situaţia din teren şi asigură managementul forţelor de intervenţie.
Forţele participante:
ISU „Dobrogea": 6 autospeciale cu apă şi spumă, autospeciala pentru desrcerare, o ambulanţă de prim ajutor medical;
SC GLOBAL SECURITY SISTEM SA: 2 autospeciale pentru stins incendii, o autoscară mecanică, o autocisternă cu spumogen, un laborator mobil pentru analiza aerului;
Serviciul de Ambulanţă Privat ROMPETROL: o autosanitară.
Prin efectuarea acestui exerciţiu s-a urmărit:
cooperarea serviciilor profesioniste cu cele private pentru situaţii de urgenţă în timpul unei misiuni de stingerea unui incediu la un rezervor de produs petrolier;
organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi evacuare a persoanelor ameniţate de incendiu;
verificarea modului de funcţionare a instalaţiilor de alimentare cu apă şi a instalaţiilor fixe de stingere din dotarea obiectivului, a modului de acces în teren a personalului de intervenţie şi a timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă la platforma ROMPETROL;
antrenarea personalului cu atribuţii PSI în desfăşurarea operaţiunilor de intervenţie până la sosirea pompierilor militari şi împreună cu aceştia până la finalizarea intervenţiei
funcţionarea fluxului informaţional decizional.
„Exerciţiul de astăzi s-a desfăşurat în timp real şi astfel am avut ocazia să facem o evaluare obiectivă a tuturor etapelor antrenamentului. Astfel, toate echipajele s-au încadrat în timpii de răspuns, au procedat corect la alegerea căilor de acces şi realizarea dispozitivelor de intervenţie, dar şi la executarea procedurilor de stingere şi respectiv de căutare şi salvare a victimelor. Pot spune că acest exerciţiu şi-a atins scopul şi cu siguranţă vor mai urma şi altele de acest tip şi la celelalte depozite şi instalaţii existente pe platforma Grupului Rompetrol", a declarat col. Vasile Ivan, împuternicit Şef Centru Operaţional, ISU „Dobrogea".
„Aceste exerciţii comune se desfăşoară periodic pentru a ne testa şi îmbunătăţi în permanenţă mecanismele de răspuns şi intervenţie în cazul unor incidente grave, precum şi colaborarea cu organismele abilitate, în acest caz Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea". În timpul exerciţiilor de astăzi s-au controlat timpii de răspuns ai personalului autorizat de intervenţie al platformei Petromidia şi de asemenea s-a confirmat funcţionarea instalaţiilor de stingerea incendiilor din dotarea platformei. Vrem să subliniem că relaţia cu pompierii militari este una foarte bună, colaborarea noastră fiind foarte importantă, având în vedere atât importanţa ca obiectiv a platformei Petromidia cât şi poziţionarea acesteia în apropierea zonelor Năvodari şi Constanţa", a declarat Felicia Andrei, director QHSE, Rompetrol Rafinare.
Purtător de cuvânt Departamentul de Comunicare
ISU „Dobrogea"Grupul Rompetrol
Paula Anghel Ciprian Chiriac
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp