Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare, rezultat operational pozitiv pe fondul scaderii marjei de rafinare

ro

05 Nov, 2009 22:26 1389 Marime text

Rompetrol Rafinare, rezultat operaţional pozitiv pe fondul  scăderii marjei de rafinare

Rezultate obţinute în perioada ianuarie – septembrie 2009

Segmentul de rafinare
· alinierea la normele europene privind utilizarea de biocomponenţi în benzine
· lansarea gamei de carburanţi premium Alto – benzina Alto 101 şi motorina Alto 55
· continuarea proiectelor de sustenabilitate şi eficienţă operaţională.

Sectorul de distribuţie
· introducerea noului concept de staţie premium Rompetrol şi deschiderea primelor două benzinării Litro
· extinderea reţelei proprii de distribuţie carburanţi (745 de unităţi)
· iniţierea programului de garantare a calităţii carburanţilor – Qprotek-t

Sectorul de petrochimie
· îmbunătăţirea rezultatelor operaţionale (EBITDA)
· creşterea vânzărilor de polimeri din producţia proprie
· lansarea pe piaţă a 2 noi sorturi de HDPE

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a înregistrat în primele nouă luni ale anului o cifră consolidată de afaceri de 2,33 miliarde USD şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 7,2 milioane USD, pe fondul contractării semnificative atât a pieţei de profil, cât şi a indicatorilor macroeconomici.

Compania a continuat şi în trimestrul III strategia de creştere a gradului de valorificare a resurselor în acord cu noile cerinţe ale pieţei, prin dezvoltarea de noi produse - lansarea gamei de carburanţi premium Alto, dar şi cea de optimizare a activităţilor curente.
Astfel, Rompetrol Rafinare a obţinut în trimestrul III un profit operaţional consolidat de 3, 9 milioane USD, faţă de un rezultat negativ de 4,1 milioane USD obţinut în 2008, pe fondul unei scăderi cu 32% a cifrei de afaceri, de la 1,34 miliarde la 907 milioane USD. 

Ţinând cont de condiţiile generale şi factorii externi care au influenţat puternic rezultatele Rompetrol Rafinare, rezultatul net al companiei în trimestrul III a consemnat o îmbunătăţire cu 44 % faţă de nivelul cosemnat în perioada iulie – septembrie 2008, acesta fiind în continuare negativ. Printre aceşti factori, independenţi de activitatea companiei, se numara si scăderea cotaţiilor internaţionale cu 47 % pentru ţiţei şi cu 47% pentru carburanţi faţă de perioadă similară din 2008, diminuarea cu 65% a marjei de rafinare, majorarea diferenţelor de  curs valutar pe fondul deprecierii monedei naţionale (30% pentru RON/USD şi 16% pentru RON/EURO).

Astfel, segmentul de rafinare, rafinăria Petromidia şi punctul său de lucru Vega Ploieşti, a înregistrat în trimestrul III o cifră de afaceri de aproximativ 767 milioane USD şi un rezultat operaţional (EBITDA) negativ de 18 milioane USD.

Vânzările totale de carburanţi ale segmentului de rafinare în primele 9 luni s-au ridicat la 2,20 milioane tone, livrările pe plan extern crescând cu 7% si cu 1% pe piaţa internă, faţă de perioada similară din 2008, pe fondul unei cantităţi totale de materii prime procesate de aproximativ 3,2 milioane tone.

În primele nouă luni ale anului, compania a realizat investiţii în valoare de aproximativ 56 milioane USD aferente continuării programului de extindere a capacităţii operaţionale şi creştere a gradului de complexitate a rafinăriei Petromidia, precum şi dezvoltării proiectelor de eficientizare energetică.

Segmentul de distribuţie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logisitics şi Rompetrol Gas, a consemnat în trimestru III un rezultat operaţional (EBITDA) de 17,1 milioane USD, faţă de un nivel de 3,1 milioane USD înregistrat în perioada similară din 2008. În acelaşi timp, cifra de afaceri realizată s-a ridicat la aproximativ 573 de milioane USD, în scădere cu 24% faţă de nivelul din 2008, pe fondul scăderii cotaţiilor produselor petroliere. 

Rezultatele pozitive înregistrate pe acest segment faţă de 2008 au fost susţinute de extinderea reţelei proprii de distribuţie carburanţi, de optimizarea costurilor operaţionale, dar şi de introducerea noii game de carburanţi premium Alto.
În perioada ianuarie – septembrie 2009, Rompetrol Downstream a deschis un număr de 17 noi benzinării, în urma unei investiţii totale de circa 19 milioane USD, din care 7 milioane au fost alocate deschiderii la sfarşitul lunii august a primelor 2 staţii Litro, un nou concept de staţie premium.

Strategia companiei de extindere a reţelei proprii de distribuţie şi îmbunătăţirea  gamei de carburanţi comercializaţi, a determinat în trimestrul III o creştere cu 9% a vânzărilor, până la un nivel de aproximativ 390.000 de tone. În primele nouă luni ale anului, volumele totale comercializate prin segmentul de distribuţie (retail, en-gros şi reţeaua Partner) au înregistrat o majorare cu peste 5% (1,03 milione tone), pe segmentul de  retail compania avand o scadere de 8%.

La sfârşitul lunii septembrie, reţeaua de distribuţie carburanţi Rompetrol din Romania se ridica la 745 de statii (127 staţii proprii, 169 staţii Partener Rompetrol, 163 staţii Rompetrol Expres si 286 de staţii interne), la acestea adăugându-se şi 250 de staţii de distributie GPL-ul auto şi peste 6.000 de puncte de vânzare butelii.

În ceea ce priveşte segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, acesta a înregistrat în trimestrul III un rezultat operaţional (EBITDA) pozitiv de 3 milioane USD, faţă de rezultatul negativ de 9,4 milioane USD obţinut în acelaşi trimestru al anului trecut. În acelaşi timp, cifra de afaceri a fost de peste 71 milioane USD, în scadere cu 24% pe fondul menţinerii în scădere a cotaţiilor internaţionale pentru produsele petrochimice.

Valoarea pozitivă a EBITDA a fost susţinută de creşterea cu 19% a vânzărilor de polimeri, pe fondul creşterii producţiei cu 12%, de diversificarea portofoliului prin  introducerea pe piaţă a două noi sorturi de  HDPE, cât şi printr-un program eficient de reducere a costurilor de procesare.

Rompetrol Rafinare a continuat şi în primele 9 luni ale anului să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, valoarea totală a contribuţiei către bugetele locale şi centrale ridicându-se la aproximativ 700 milioane USD.

* Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. şi Rompetrol Logistics S.R.L. (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.)

** Rezultatele prezentate sunt consolidate şi neauditate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiara (IFRS).

Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice
Grupul Rompetrol

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii