Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Arată că îţi pasă!" de miile de tineri români seropozitivi!

ro

29 Nov, 2011 17:45 1702 Marime text

- acesta este îndemnul la umanitate lansat de UNOPA cu ocazia Zilei de Luptă Împotriva HIV/ SIDA 2011, pe site-ul www.iamademana.ro

Bucureşti, 29 noiembrie 2011 - HIV/SIDA îi afectează în special pe tinerii români: 1 român din 2 care trăieşte cu această maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Mai mult decât atât, aproximativ 65% dintre românii afectaţi de HIV/ SIDA au devenit seropozitivi fără vina lor, în copilărie, prin infecţii contactate în cadrul sistemului sanitar în perioada 1988 - 1990.

Pentru a atrage atenţia asupra dramei trăite de aceşti tineri şi pentru a-i încuraja să continue lupta cu HIV şi implicit lupta pentru o viaţă normală, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din România (UNOPA), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi al Fundaţiei "Prof. Dr. Matei Balş" lansează campania "IA-MĂ DE MÂNĂ! ARATĂ CĂ ÎŢI PASĂ!".

Pe site-ul special creat pentru această campanie, www.iamademana.ro, oricine îşi poate arăta sprijinul printr-un simplu click de susţinere, scriind un mesaj de încurajare a pacienţilor sau îndemnându-şi prietenii să îl acceseze şi să-şi arate sprijinul. Mesajele de susţinere vor ajunge, prin intermediul UNOPA, chiar la tinerii care se luptă cu această boală. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter al organizaţiei.

Campania de strângere de susţineri de pe site-ul www.iamademana.ro va rula până la mijlocul lunii decembrie şi militează, printr-o serie de activităţi online şi offline, pentru atragerea cât mai multor susţinători pentru tinerii afectaţi de HIV/ SIDA.

Este important ca societatea să nu ignore problema infecţiei HIV, să o trateze cu responsabilitate şi să ia măsurile care se impun. Este important ca tinerii, în special, să conştientizeze acest aspect, să nu uite că există semeni ai lor care luptă de mulţi ani cu aceasta boală şi că trebuie să fie cât mai responsabili cu ei şi cu apropiaţii lor", a declarat Iulian Petre, Directorul Executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA).

În legătură cu campania demarată acum, Iulian Petre a mai spus: "Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă! ne pune faţă în faţă cu această problemă complexă a infecţiei HIV, ne pune în situaţia de a reflecta la problematica persoanelor seropozitive şi ne dă posibilitatea să ne exprimăm gândurile şi susţinerea pentru cauza persoanelor seropozitive. Prin această campanie oamenii vor putea să arate că nu i-au uitat pe cei infectaţi cu HIV, că sunt alături de ei şi că îi sprijină în lupta lor de fiecare zi cu virusul. Totodată, sperăm ca această campanie să trezească atenţia autorităţilor care iau decizii pentru persoanele seropozitive, astfel încât acestea să arate că le pasă prin măsuri menite să asigure accesul neîntrerupt al celor infectaţi cu HIV la tratamentul necesar".

Tot în cadrul acestei campanii, voluntarii UNOPA, cu sprijinul partenerilor campaniei "Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!", vor organiza un flash mob, astăzi, marţi, 29 noiembrie, de la ora 14:30, lângă magazinul Unirea din Piaţa Unirii, pentru a crea o fundă umană, prin înlănţuirea mâinilor participanţilor la această acţiune, în semn simbolic de solidaritate. Participanţii la acţiune se vor alătura iniţiativei purtând un obiect vestimentar de culoare roşie, culoarea asociată cu această boală la nivel internaţional.

Cei prezenţi în Piaţa Unirii vor putea obţine totodată mai multe informaţii despre HIV/ SIDA şi despre modul în care pot lupta pentru ca această boală să nu facă şi mai multe victime.

Lupta împotriva răspândirii HIV/ SIDA şi a prejudecăţilor cu care se confruntă persoanele seropozitive este marcată la nivel internaţional pe 1 decembrie. Această dată este marcată în toată lumea de acţiuni menite să atragă atenţia asupra maladiei şi să militeze pentru drepturile victimelor sale. Recunoaşterea oficială şi prima celebrare a acestei zile a avut loc în 1988 în urma eforturilor depuse de doi membri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, James W. Bunn şi Thomas Netter.

Despre HIV/ SIDA:

HIV este virusul care duce la apariţia SIDA şi reprezintă acronimul denumirii Virusul Imunodeficienţei Umane. Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) este un agent patogen care atacă iniţial celulele din sistemul imunitar, o anumită categorie de celule albe numite limfocite T4. Virusul se multiplică în interiorul acestora şi le distruge, scăzând astfel aparărea naturală a organismului împotriva infecţiilor şi a bolilor.

Stadiul SIDA (acronimul denumirii Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) apare când starea generală a pacientului infectat cu HIV se agravează evident şi progresiv, când apar infecţii oportuniste, cancere, encefalopatie HIV sau aşa numitul „wasting syndrome" (ce constă în scădere ponderală marcată şi de oboseală extremă).

Căile de transmitere a infecţiei HIV sunt: relaţii sexuale neprotejate cu o persoană infectată, utilizarea aceluiaşi ac de seringă cu o persoană infectată, transmitere de la mamă infectată la nou-născut, prin contact rană pe rană, prin transfuzii de sânge (tot mai rar pentru că, în prezent, sângele este acum testat şi relativ sigur).

# # #

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/ SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/ SIDA din România.Din iunie 2000 şi până în prezent, UNOPA a apărat şi promovat drepturile a mii de copii, tineri şi adulţi infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, precum şi drepturile familiilor lor.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Mai multe informaţii pe www.gsk.com şi www.gsk.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii