Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe”
Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe”
27 Aug, 2013 09:55
ZIUA de Constanta
1499
Marime text
Sâmbătă 24 august 2013, voluntari ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au desfăşurat o nouă etapă a Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe.” – ediţia 2013 în care s-au întâlnit cu personalităţi, presă, locuitori şi vizitatori ai Municipiului Iaşi.
Etapa de la Iaşi nu ar fi existat fără dorinţa a doi ieşeni, membrii ATR şi pacienţi cu transplant renal efectuat în centrul din oraşul de pe cele 7 coline (Nu vă gândiţi la Roma, că avem şi noi Iaşul!! ). Ei au dorit şi au muncit ca echipa de voluntarii a ATR să ajungă în acest an la Iaşi şi să aducă mesajul Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe.” Nu putem decât să le mulţumim Danei şi lui Cătălin pentru efortul depus ca activitatea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Activităţile au inceput la ora 10 cu o conferinţă de presă în la care alaturi de reprezentanţii ATR au fost prezenţi:
În prezentarea campaniei şi a necesităţii acesteia, dl. Gh. Tache – preşedinte ATR – spunea: „Nu numai cei afaţi pe listele de aşteptare, dar orice persoană – sănătoasă azi – este posibil ca mâine să se afle faţă în faţă cu nevoia de transplant. La fel de posibil este ca oricare dintre noi, brusc, să ne afăm în situaţia de potenţiali donatori. Pornind de la aceste considerente am gândit Campania Spune DA! Susţine donarea de organe.” ca pe o modalitate de a deschide discuţii pe acest subiect şi de a informa populaţia asupra aspectelor umane şi legale ale actului donării.”
D-l prof. dr. Adrian Covic, împărtăşind cu auditoriul „doar nişte gânduri de sâmbătă dimineaţa”, a pledat pentru nevoia de implicare, de la partea umană, dar şi de la cea medicală a donării şi a tranplantului, accentua că „... ar trebui să ne recâştigăm dorinţa aceasta de a fi aproape de cineva şi de a pune presiune pe guvernanţi, de a pune presiune pe sistemul de sănătate în sensul bun.” Sunt gândurile medicului care este alături atât de pacienţii cu afecţiuni renale cronice, de cei cu IRC fază terminală care trăiesc datorită dializei, cât şi alături de acei pacienţi care au beneficiat de un transplant şi dumnealui veghiază împreună cu aceştia din urmă la buna funcţionare a grefei. Gândurile medicului care în relaţia cu pacienţii şi afecţiunile acestora simte limitele care vin din partea sistemului de sănătate, a insuficientei finanţări etc. limite în faţa cărora se simte depăşit. Cu toate aceste, a declarat la un moment dart: „Pentru mine transplantul este o magie, pentru că, cu aşa puţine resurse, în aceşti peste 10 ani în Iaşi, în aceşti peste 15 – 20 de ani în ţară, s-au realizat nişte lucruri absolut uimitoare.” În cadrul discuţiilor, dl prof. dr. Adrian Covic ş-a exprimat nedumerirea că nu este prezent nici un reprezentant al administraţiei locale şi, nici un reprezentant local în legislativul ţării, accentuând că la activităţi similare la care a participat în afara ţării, astfel de persoane erau nelipsite. La această părere s-a raliat şi dl. prof. dr. Vasile Astărăstoaie.
„Astfel de campanii ar trebui să existe permanent, dar astfel de campanii ar trebui să fie preluate în mod permanent. Şi aici este o problemă a societăţii, care nu se rezolvă doar în 5 întâlniri, ci ceas de ceas şi în proporţie de masă. Trebuie să marşăm pe aspectul de umanism, aspectul de umanitate atunci când susţii un asemenea proiect.”, a spus dl. prof. dr. Vasile Astărăstoaie în calitatea sa de medic, specialist în bioetică, dascăl, rector al UMF Iaşi şi nu în ultimul rând Preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Deosebit de impresionanta a fost intervenţia d-nei conf. dr. Ioana Grigoraş, care până în urmă cu câteva luni a fost coordonator de transplant regional şi care ş-a întrerupt concediul pentru a fi prezentă alături de ATR la acest eveniment. A vorbit cu emoţie, cu pasiune şi cu extrem de multă dăruire despre activitatea pe care a avut-o ca şi coordonator regional de transplant.
„Consider că este un mare privilegiu pentru mine, şi realmente îmi dau lacrimile, pentru ca astăzi de dimineaţă, venind aici, am strâns mâna câtorva persoane care s-au recomandat „transplantat de 5 ani”, „transplantat de 8 ani”, „transplantat de 16 ani”. Şi acest lucru are un impact extraordinar asupra mea, pentru că ... dacă vreţi, am avut posibilitatea să văd în faţa ochiilor şi să simt cu mâna atingerea rezultatelor „în întreg” ale muncii în calitatea de coordonator regional.”
„Eu zic că cel mai important lucru este schimbarea în timp a mentalităţilor. Şi aşa cum ştiţi, la noi în România mentalităţile se schimbă foarte greu, dar până la urmă se schimbă. Şi uitaţi că se schimbă! Şi se schimbă o dată în cadrul specialităţii medicale, pentru că personalul medical implicat în activitatea de transplant, dacă vreţi, are o bază mult mai largă - noi vedem vârfurile: cei care realizează concret fie prelevarea de organe, fie transplantarea lor, dar baza este mult mai largă – ş este foarte importantă opinia personalului medical în a promova această atitudine altruistă de donare de organe şi de facilitare a transplantului. Pe de altă parte, schimbarea mentalităţii publice. Aici ... cred că intervine rolul principal al unor asemenea întâlniri şi de aceea campania pe care o organizaţi este salutară şi eu zic că duce la un beneficiu dual: pe de o parte promovează wellness-ul, oamenii să fie conştienţi de această latură a medicinei, de natura ei profund altruistă şi de modalitate pe de o parte de a salva viaţa unor oameni, de a le îmbunătăţi calitatea vieţii ... şi, dacă vreţi, nu în ultimul rând, aş spune prin redirecţionarea fondurilor de sănătate. De ex. un pacient cu Insuficienţă Renală Cronică în loc să fie cronic pe dializă cu o limitare drastică a calităţii vieţii pe de o parte, dar pe de altă parte cheltuind foarte mulţi bani din resursele societăţii, aceşti bani să poată fi reinvestiţi în beneficiul altor pacienţi ...”
Ne-am bucurat de prezenţa unor reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai Bisericii Romano – Catolice şi de consensul acestora asuprea actului donării. Părintele Isif Dorcu – paroh la parohiia romano – catolică „Adormirea Maici Domnului” din Iaşi, după ce a precizat că că în limba latină pentru cuvântul „donare” sunt două verbe „do – dare”, „care este foarte rece” şi „dono – donare”, care înseamnă dăruire cu iubire subliniind că preferă cuvântul „donare” şi nu cuvântul „dare”, a mai adăugat că „viaţa este întotdeauna ofertă: mama dă viaţă, donatorul dă viaţă!”, a făcut o ropunere către ATR: „Aştept de la dvs. şi m-aş implica şi eu, dacă-mi permiteţi, în a promova ceea ce este important şi sacru, ceea ce este benefic în acest act al donării.” Părintele Constantin Năclad – inspector patriarhal – reprezentând Mitropolia Moldovei, a declarat că BOR acţionează „în a susţine transplantul şi nu numai în al binecubânta, poziţia BOR în favoarea transplantului fiind publică.” A mai spus, în nume personal şi ca beneficiar al uni transplant renal, că „pentru a participa la astfel de campanii este nevoie de oameni dedicaţi, nu doar de comisii de bioetică, comisii care să-şi exprime un punct de vedere, comisii teologice care să dezbată această problemă. Ele au existat şi există chiar un dialog la nivelil Universităţilor, al Facultăţilor de teologie şi al Patriarhiei, acest dialog a evoluat influenţat şi de opinia publică, de ceea cce se întâmplă în ţară dar nu este suficient.”
O menţiune specială în cadrul discuţiilor s-a făcut cu privire la pacienţii de vărsta a treia care în România nu au acces la transplant, lucru care nu se întâmplă în alte ţări din UE, care nu este nici etic şi nici uman. Această părere a fost unanimă la cadrele medicale prezente, iar ceilalţi au fost deacord că accesul la tratamentul prin transplant nu trebuie să fie limitat de criterii de vârstă sau de altă natură.
Bineânţeles că şi la Iaşi a fost printre voluntarii echipei şi Bianca (Bubu), iar ea, iniţiativa ei şi tricoul cu semnături au fost prezentate în cadrul conferinţei.
Pe stradă, din Copou până în Piaţa unirii am interacţionat cu Ieşeni şi cu turişti prin Iaşi. Am fost plăcut surprinşi de reacţiile pozitive ale oamenilor şi de interesul manifestat faţă de subiect.
Seara am avut din nou întâlnire cu locuitorii Iaşului în Piaţa Unirii. Acolo am construit, împreună cu cei aflaţi la promenadă şi cu cei veniţi special pentru eveniment, o inimă de lumină în memoria Donatorilor – Îngeri, a coleglor care ne-au părăsit şi a celor de pe listele de aşteptare care nu au mai ajuns să beneficieze de un transplant.
Etapa de la Iaşi nu ar fi existat fără dorinţa a doi ieşeni, membrii ATR şi pacienţi cu transplant renal efectuat în centrul din oraşul de pe cele 7 coline (Nu vă gândiţi la Roma, că avem şi noi Iaşul!! ). Ei au dorit şi au muncit ca echipa de voluntarii a ATR să ajungă în acest an la Iaşi şi să aducă mesajul Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe.” Nu putem decât să le mulţumim Danei şi lui Cătălin pentru efortul depus ca activitatea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Activităţile au inceput la ora 10 cu o conferinţă de presă în la care alaturi de reprezentanţii ATR au fost prezenţi:
- prof. dr. Vasile Astărăstoaie – rector UMF Iaşi, Preşedinte CMR,
- prof. dr. Adrian Covic – şef secţie Nefrologie la secţie în care se asigură monitorizare de calitate pentru pacienţii în stare post transplant renal,
- conf. dr. Ioana Grigoraş – medic ATI, până la începutul anului coordonator regional de transplant,
- dr. Dimitrie Siropol – medic nefrolog la spitalul C.I. Parhon,
- pr. Costantin Năclad – inspector patriarhal, a fost prezent în dublă calitate: pacient în stare post transplat şi reprezentant al Mitropoliei Moldovei,
- ec. Daniela Năclad – manager Policlinica „Providenţa” şi soţie de pacient beneficiar de transpant,
- pr. Iosif Dorcu – reprezentând Biserica Romano – Catolică,
- 12 voluntari ai Filialei Iaşi a Societăţii Naţionale Române de Crucea Roşie, care au participat alături de voluntarii ATR şi l adistribuirea de materiale informative privind donarea,
- membrii ATR din Iaşi şi Bacău şi pacienţi în stare post transplant care doresc să devină membrii ai organizaţiei..
În prezentarea campaniei şi a necesităţii acesteia, dl. Gh. Tache – preşedinte ATR – spunea: „Nu numai cei afaţi pe listele de aşteptare, dar orice persoană – sănătoasă azi – este posibil ca mâine să se afle faţă în faţă cu nevoia de transplant. La fel de posibil este ca oricare dintre noi, brusc, să ne afăm în situaţia de potenţiali donatori. Pornind de la aceste considerente am gândit Campania Spune DA! Susţine donarea de organe.” ca pe o modalitate de a deschide discuţii pe acest subiect şi de a informa populaţia asupra aspectelor umane şi legale ale actului donării.”
D-l prof. dr. Adrian Covic, împărtăşind cu auditoriul „doar nişte gânduri de sâmbătă dimineaţa”, a pledat pentru nevoia de implicare, de la partea umană, dar şi de la cea medicală a donării şi a tranplantului, accentua că „... ar trebui să ne recâştigăm dorinţa aceasta de a fi aproape de cineva şi de a pune presiune pe guvernanţi, de a pune presiune pe sistemul de sănătate în sensul bun.” Sunt gândurile medicului care este alături atât de pacienţii cu afecţiuni renale cronice, de cei cu IRC fază terminală care trăiesc datorită dializei, cât şi alături de acei pacienţi care au beneficiat de un transplant şi dumnealui veghiază împreună cu aceştia din urmă la buna funcţionare a grefei. Gândurile medicului care în relaţia cu pacienţii şi afecţiunile acestora simte limitele care vin din partea sistemului de sănătate, a insuficientei finanţări etc. limite în faţa cărora se simte depăşit. Cu toate aceste, a declarat la un moment dart: „Pentru mine transplantul este o magie, pentru că, cu aşa puţine resurse, în aceşti peste 10 ani în Iaşi, în aceşti peste 15 – 20 de ani în ţară, s-au realizat nişte lucruri absolut uimitoare.” În cadrul discuţiilor, dl prof. dr. Adrian Covic ş-a exprimat nedumerirea că nu este prezent nici un reprezentant al administraţiei locale şi, nici un reprezentant local în legislativul ţării, accentuând că la activităţi similare la care a participat în afara ţării, astfel de persoane erau nelipsite. La această părere s-a raliat şi dl. prof. dr. Vasile Astărăstoaie.
„Astfel de campanii ar trebui să existe permanent, dar astfel de campanii ar trebui să fie preluate în mod permanent. Şi aici este o problemă a societăţii, care nu se rezolvă doar în 5 întâlniri, ci ceas de ceas şi în proporţie de masă. Trebuie să marşăm pe aspectul de umanism, aspectul de umanitate atunci când susţii un asemenea proiect.”, a spus dl. prof. dr. Vasile Astărăstoaie în calitatea sa de medic, specialist în bioetică, dascăl, rector al UMF Iaşi şi nu în ultimul rând Preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Deosebit de impresionanta a fost intervenţia d-nei conf. dr. Ioana Grigoraş, care până în urmă cu câteva luni a fost coordonator de transplant regional şi care ş-a întrerupt concediul pentru a fi prezentă alături de ATR la acest eveniment. A vorbit cu emoţie, cu pasiune şi cu extrem de multă dăruire despre activitatea pe care a avut-o ca şi coordonator regional de transplant.
„Consider că este un mare privilegiu pentru mine, şi realmente îmi dau lacrimile, pentru ca astăzi de dimineaţă, venind aici, am strâns mâna câtorva persoane care s-au recomandat „transplantat de 5 ani”, „transplantat de 8 ani”, „transplantat de 16 ani”. Şi acest lucru are un impact extraordinar asupra mea, pentru că ... dacă vreţi, am avut posibilitatea să văd în faţa ochiilor şi să simt cu mâna atingerea rezultatelor „în întreg” ale muncii în calitatea de coordonator regional.”
„Eu zic că cel mai important lucru este schimbarea în timp a mentalităţilor. Şi aşa cum ştiţi, la noi în România mentalităţile se schimbă foarte greu, dar până la urmă se schimbă. Şi uitaţi că se schimbă! Şi se schimbă o dată în cadrul specialităţii medicale, pentru că personalul medical implicat în activitatea de transplant, dacă vreţi, are o bază mult mai largă - noi vedem vârfurile: cei care realizează concret fie prelevarea de organe, fie transplantarea lor, dar baza este mult mai largă – ş este foarte importantă opinia personalului medical în a promova această atitudine altruistă de donare de organe şi de facilitare a transplantului. Pe de altă parte, schimbarea mentalităţii publice. Aici ... cred că intervine rolul principal al unor asemenea întâlniri şi de aceea campania pe care o organizaţi este salutară şi eu zic că duce la un beneficiu dual: pe de o parte promovează wellness-ul, oamenii să fie conştienţi de această latură a medicinei, de natura ei profund altruistă şi de modalitate pe de o parte de a salva viaţa unor oameni, de a le îmbunătăţi calitatea vieţii ... şi, dacă vreţi, nu în ultimul rând, aş spune prin redirecţionarea fondurilor de sănătate. De ex. un pacient cu Insuficienţă Renală Cronică în loc să fie cronic pe dializă cu o limitare drastică a calităţii vieţii pe de o parte, dar pe de altă parte cheltuind foarte mulţi bani din resursele societăţii, aceşti bani să poată fi reinvestiţi în beneficiul altor pacienţi ...”
Ne-am bucurat de prezenţa unor reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai Bisericii Romano – Catolice şi de consensul acestora asuprea actului donării. Părintele Isif Dorcu – paroh la parohiia romano – catolică „Adormirea Maici Domnului” din Iaşi, după ce a precizat că că în limba latină pentru cuvântul „donare” sunt două verbe „do – dare”, „care este foarte rece” şi „dono – donare”, care înseamnă dăruire cu iubire subliniind că preferă cuvântul „donare” şi nu cuvântul „dare”, a mai adăugat că „viaţa este întotdeauna ofertă: mama dă viaţă, donatorul dă viaţă!”, a făcut o ropunere către ATR: „Aştept de la dvs. şi m-aş implica şi eu, dacă-mi permiteţi, în a promova ceea ce este important şi sacru, ceea ce este benefic în acest act al donării.” Părintele Constantin Năclad – inspector patriarhal – reprezentând Mitropolia Moldovei, a declarat că BOR acţionează „în a susţine transplantul şi nu numai în al binecubânta, poziţia BOR în favoarea transplantului fiind publică.” A mai spus, în nume personal şi ca beneficiar al uni transplant renal, că „pentru a participa la astfel de campanii este nevoie de oameni dedicaţi, nu doar de comisii de bioetică, comisii care să-şi exprime un punct de vedere, comisii teologice care să dezbată această problemă. Ele au existat şi există chiar un dialog la nivelil Universităţilor, al Facultăţilor de teologie şi al Patriarhiei, acest dialog a evoluat influenţat şi de opinia publică, de ceea cce se întâmplă în ţară dar nu este suficient.”
O menţiune specială în cadrul discuţiilor s-a făcut cu privire la pacienţii de vărsta a treia care în România nu au acces la transplant, lucru care nu se întâmplă în alte ţări din UE, care nu este nici etic şi nici uman. Această părere a fost unanimă la cadrele medicale prezente, iar ceilalţi au fost deacord că accesul la tratamentul prin transplant nu trebuie să fie limitat de criterii de vârstă sau de altă natură.
Bineânţeles că şi la Iaşi a fost printre voluntarii echipei şi Bianca (Bubu), iar ea, iniţiativa ei şi tricoul cu semnături au fost prezentate în cadrul conferinţei.
Pe stradă, din Copou până în Piaţa unirii am interacţionat cu Ieşeni şi cu turişti prin Iaşi. Am fost plăcut surprinşi de reacţiile pozitive ale oamenilor şi de interesul manifestat faţă de subiect.
Seara am avut din nou întâlnire cu locuitorii Iaşului în Piaţa Unirii. Acolo am construit, împreună cu cei aflaţi la promenadă şi cu cei veniţi special pentru eveniment, o inimă de lumină în memoria Donatorilor – Îngeri, a coleglor care ne-au părăsit şi a celor de pe listele de aşteptare care nu au mai ajuns să beneficieze de un transplant.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii