Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imunizarea împotriva rotavirusului, o necunoscută pentru multe dintre mamele din România

ro

24 Jul, 2012 18:14 1687 Marime text

Imunizarea împotriva rotavirusului, o necunoscută pentru multe dintre mamele din România

· 51% dintre mamele din România nu au auzit de imunizarea anti-rotavirus
· În Constanţa, nivelul de informare este sub media naţională, astfel că aproape 60% dintre mame nu ştiu că îşi pot proteja copiii de rotavirus prin imunizare
· Dintre bolile copilăriei, rotavirusul apare cel mai devreme, iar infecţia reprezintă un risc încă din primele luni de viaţă
· Pentru 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus a fost necesară spitalizarea, mai mult decât în cazul copiilor cu hepatita B sau pneumonie

Constanţa, 24 iulie 2012 – Conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research, 51% dintre mămici nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei. În Constanţa, nivelul de informare este sub media naţională, astfel că aproape 60% dintre mame nu ştiu că îşi pot proteja copiii de pericolele infecţiei cu rotavirus prin imunizare.

Derulat la nivel naţional în rândul mamelor cu copii cu vârste între 0 şi 5 ani, studiul a arătat că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul anti-rotavirus, doar 35% au ales să îşi protejeze copilul prin imunizare. În comparaţie cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), cea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de 2 ori mai puţine mame aleg să prevină infecţia cu rotavirus a copilului prin imunizare.

Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulţi copii în comparaţie cu celelalte boli, mai mulţi chiar şi decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

Respondenţii au confirmat că media de vârstă la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mică în comparaţie cu celelalte boli ale copilariei. Specialiştii Societăţii Române de Pediatrie atenţionează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an. Statisticile medicilor din Romania arată că 95% dintre copii se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani.

„Studiul realizat în cadrul campaniei recent lansate, arată încă o dată cât de importantă este informarea constantă şi corectă a mamelor din România. Pentru că vedem în fiecare zi mămici care sunt nevoite să îşi interneze bebeluşul bolnav de rotavirus, pentru că ştim cât de greu le este mamelor să îşi privească bebeluşul cu perfuzii în mânuţe, am ţinut să lansăm o rubrică specială despre rotavirus pe site-ul campaniei.” declară Prof. Dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. „Pentru că „împreună protejăm copilăria”, le recomandăm părinţilor să citească rubrica www.protejamimpreuna.ro/rotavirus, unde medicii pediatri discută despre simptomele, cauzele şi efectele îmbolnăvirii cu rotavirus. Prin intermediul acestei rubrici, vrem să le vorbim mamelor despre cum poate fi prevenită aceasta boală, care anul trecut a afectat în România 37.595 de copii”, a adăugat Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.

Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai frecventă boală în primii ani de viaţă ai copilului şi este extrem de contagioasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalităţii infantile la copiii sub 5 ani  cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rată de 15%, depăşind incidenţa accidentelor copiilor prin asfixiere şi complicaţii ale naşterii premature .

Studiul Cult Market Research, la cererea Societăţii Române de Pediatrie, a fost realizat pe un eşantion de mame reprezentativ pentru mediul urban. În cadrul studiului, au fost intervievate mame din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Iaşi, având unul sau mai mulţi copii între 0 şi 5 ani.

Despre platforma online pentru părinţi, www.protejamcopilaria.ro
www.protejamcopilaria.ro este prima platformă online pentru publicul larg, în care viitoarele şi actualele mamici pot găsi informaţii si primi sfaturi direct de la medicii specialişti. Platforma a fost lansată în cadrul campaniei Societaţii Romane de Pediatrie „Să protejăm împreună copilăria”, realizată cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.

Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în 5 ani . Mai mult decat atat numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morţi la 1000 de nou născuţi), aproape dublă faţă de media europeană.

Despre Societatea Română de Pediatrie
Societatea Română de Pediatrie a fost iniţial înfiinţată în 1926, având ca publicaţie Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când şi-a dobândit personalitatea juridică, a funcţionat în cadrul Asociaţiei Medicale Române. Scopul Societăţii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiştii din domeniul pediatriei şi pentru alţi specialişti ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional şi ştiinţific al şcolii româneşti de pediatrie şi îmbunătăţirii continue a asistenţei pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii