Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 2011, în România, igiena este încă o lecție neînvățată

ro

23 Nov, 2011 22:43 1765 Marime text
Specialiștii subliniază pericolele provocate de lipsa igienei în România

„Igiena trebuie să fie o constantă a vieții noastre, indiferent de câti ani numărăm sau de locul în care ne ducem traiul. Este esențial să ne învățăm copiii să respecte regulile elementare de igienă; în felul acesta îi putem feri de un număr mare de afecțiuni serioase, cum sunt hepatita A sau afecțiunile gastro-intestinale care din păcate apar destul de frecvent la vârsta copilăriei. În plus, le formăm deprinderi corecte, pe care le vor aplica și ca oameni adulți. Și cum educația eficientă se face în primul rând prin exemplul personal, este important să conștientizăm cât de mult contează păstrarea igienei personale, dezinfecția casei sau a mediului în care ne desfășurăm activitatea. În felul acesta contribuim la menținerea sănătății noastre dar și a celor din jur", spune dr. Corina Zugravu, medic primar igienă și alimentație, Institutul de Sănătate Publică București.

În România, în „anul de grație" 2011, doar 72% din populație are acces la rețeaua de salubritate. În anul 1990 procentul era aproape același, adică de 71%[i]. Deci, în 21 de ani nu s-a îmbunătățit mai nimic! Practic, procentul de 72% înseamnă că 3 români din 10 sunt expuși în orice moment la pericolul microbilor și virusurilor ce pot provoca boli grave - care, în unele cazuri, pot fi mortale.

Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă. La nivel mondial, această boală ucide mai mulți copii decât o fac HIV-SIDA, malaria și pojarul la un loc. Astfel, 1,4 milioane de copii mor anual din cauza diareei provocate de apa murdară și de condițiile de viață insalubre. Această cifră înseamnă că, în fiecare zi, 4.000 de copii mor din cauza diareei infecțioase sau că, la fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza acestei boli.[ii]

În România, mortalitatea cauzată de diareea infecțioasă este de 4 ori mai mare decât în Bulgaria și de 2 ori mai mare decât în Ungaria[iii].

Evenimentele recente ne confirmă, de asemenea că, problemele care pornesc de la igiena precară pot avea efecte pe scară mult mai largă. În fiecare an țara noastră este lovită de inundații; în ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuințe, dintre care 15.600 au fost distruse în totalitate.[iv] Pe lângă pagubele materiale pe care le produc, inundațiile transformă zonele afectate în adevărate focare de infecție, ducând la apariția bolilor. Zeci de mii de oameni rămân fără case, haine și bani - deci fără condițiile necesare pentru a-și menține igiena personală și pentru a se proteja de boli.

Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precară sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat; în plus, dupa cum bine știm, sunt foarte costisitoare. Dincolo de numărul mare de îmbolnăviri, găsim o altă problemă: bugetul alocat sănătății este insuficient pentru a trata astfel de îmbolnăviri cât și pentru a salva viețile unor oameni care suferă de boli mult mai grave și greu de prevenit.

Astfel, femeile din România ajung să trăiască în medie 77 de ani, cu 5 ani mai puțin decât media europeană care este de 82 de ani. La barbați, speranța medie de viață este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.

Dacă luăm în considerare că bugetul alocat sănătății scade pe zi ce trece, realizăm că situația de a fi pacient în România este mai incomodă decât în alte țări europene. Așadar, cel mai simplu și mai ieftin este să previi, nu să tratezi. Iar dacă anumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igienă, atunci este de datoria noastră să le respectăm, pentru a ne păstra sănătatea.

Unele dintre ele, cum este diareea infecțioasă, o putem preveni ușor prin menținerea igienei personale și prin dezinfectarea locurilor din casă care sunt pline de microbi - începând de la toaleta din baie și până la coșul de gunoi din bucătărie.

Rezolvarea problemei sănătății poate porni de la mentinerea igienei.O igienă colectivă corectă, la care contribuim cu toții, ne poate ajuta să salvăm vieți.

Astfel, cu cât suntem mai sănătoși, cu atât oferim și altora șansa la sănătate.

În 2011, România are nevoie să înceapă lupta pentru sănătate prin igienă și dezinfecție.

WHO: http://apps.who.int/ghodata/?vid=590

http://www.wateraid.org/uk/what_we_do/statistics/default.asp

WHO: http://apps.who.int/ghodata/?vid=590

http://www.ziare.com/articole/zone+afectate+inundatii+romania

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii