Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:23 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacienții nou diagnosticați cu HIV, cei mai receptivi la tratamentul preventiv antituberculos

ro

26 Nov, 2014 11:30 1801 Marime text
Încă de la înființarea fundației, echipa Baylor a avut o preocupare constantă și pentru coinfecțiile care puteau afecta starea de sănătate a pacienților seropozitivi. Dintre acestea, infecția cu tuberculoză (TB) este una dintre cele mai agresive, care necesită atenție medicală imediată.
Coinfecția HIV/TB este cea mai des întâlnită problemă de sănătate în rândul persoanelor seropozitive și experiența în derularea programelor medicale ale Fundației Baylor Marea Neagră confirmă acest lucru. Din acest motiv există și recomandarea de testare HIV a tuturor cazurilor nou diagnosticate cu tuberculoză pulmonară.

Directorul medical al Fundației Baylor, dr. Emanoil Vasiliu spune că, potrivit statisticilor Centrului de Excelență, în anii 2010 și 2011 aproximativ 50% dintre cazurile noi de tuberculoză diagnosticate în rândul persoanelor seropozitive erau și cazuri noi de HIV: în anul 2010 din totalul de 37 de cazuri cu HIV/TB, 14 erau cazuri noi cu HIV (47%), iar în 2011 din 30 de cazuri de coinfecție 14 erau cazuri noi cu HIV (47%).
Această situație a determinat echipa Baylor să își dezvolte activitatea în două direcții:
ü creșterea numărului testărilor HIV efectuate;
ü dezvoltarea de programe complete pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin tuberculoză a populației cu HIV.
Programul dezvoltat din 2014 de Fundația Baylor pentru prevenirea apariției infecției cu TB în rîndul persoanelor seropozitive este „TB Guard - Profilaxia tuberculozei și a tuberculozei multidrogrezistente în rândul persoanelor care trăiesc cu infecția cu HIV”, program realizat cu susținerea financiară a companiei Janssen România.

Pentru acest an echipa de proiect și-a propus dezvoltarea unei componente standardizate de profilaxie TB care să aibă în vedere, în special, grupurile de persoane infectate cu HIV considerate ca având cel mai mare risc de a se îmbolnăvi cu tuberculoză:
ü pacientii cu CD4 <200 – analiză medical de specialitate care arată sistem imunitar deficitar;
ü copiii născuti din părinți infectați cu HIV care au între 6 luni si 3 ani și nu pot fi vaccinați împotriva tuberculozei;
ü femeile gravide care trăiesc cu HIV , începând cu ultimul trimestru de sarcină;
ü cazuri de HIV nou diagnosticate care au un sistem imunitar compromise, lucru arătat de rezultatul de la CD4.
Programul își propune atât să asigure pacienților cu HIV accesul la tratament profilactic cât mai rapid dar și să susțină administrarea corectă a acestuia prin servicii de consiliere și de măsurare a aderenței.


După primele nouă luni de la demararea proiectului s-a reușit ca la peste 70% dintre pacienții care aparțin grupurilor de risc să se administreze tratament profilactic pentru TB, iar la aproape 73% dintre pacienții care apartin aceleiași categorii să se ofere consiliere cu privire la importanța tratamentului profilactic pentru TB în rândul persoanelor seropozitive.
Potrivit asistentului medical, Angela Butuc, cele mai receptive persoane la luarea tratamentului preventiv pentru TB au fost cele nou diagnosticate cu HIV, din cauză că sunt îngrijorate de noul diagnostic și sunt mai dispuse să depună eforturi pentru ca starea lor de sănătate să nu fie și mai afectată. Un exemplu ar fi un cuplu în care soția era însărcinață, ambii soți fiind nou diagnosticați cu HIV. Aceștia au acceptat să ia tratamentul preventiv pentru a evita și o infecție cu TB iar, ulterior, când copilul lor va face 6 luni urmează a primi și el profilaxie anti TB.
TB Guard se derulează timp de trei ani, pentru primul an bugetul total este de 29.142 euro, din care aproape 70% contribuție Janssen România.

Despre Janssen România

Scopul companiei Janssen este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase şi vaccinuri, oncologie, imunologie, neuroştiinţe, boli cardiovasculare şi metabolice. Motivaţi fiind de angajamentul nostru faţă de pacienţi, dezvoltăm produse inovatoare, servicii şi soluţii în domeniul sănătăţii pentru a ajuta persoanele din întreaga lume.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii