Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Platforma pentru o sănătate orală mai bună în Europa” obiective pentru anul 2020

ro

19 Mar, 2013 14:52 1400 Marime text
”Zâmbește Romania” face parte din demersul european de a îmbunătăți și a crește nivelul de conștientizare a populației cu privire la importanța sănătății orale, prin realizarea unor acțiuni atât pe termen scurt, cât și pe o durată mai lungă.

Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună în Europa este o inițiativă comună a Asociației Europene pentru Sănătate Publică Dentară (EADPH), a Asociației pentru Educație Dentară în Europa (ADEE), a Wrigley Oral Healthcare Program, a GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, a Fundației Internaționale pentru Sănătate Orală (IDHF) și a Consiliului European al Medicilor Stomatologi (CECDO). Platforma a fost creată pentru a răspunde invitației la acțiune prezentate de Membrii Parlamentului European către Comisarul pentru Sănătate Dalli în 2010 si urmărește o abordare europeană comună a educației, prevenției și accesului cât mai facil la o sănătate orală mai bună în Europa. Activitățile Platformei sunt susținute GlaxoSmithKline Consumer Healthcare și Wrigley Oral Healthcare Program.

În 2012, Platforma pentru o Igienă Orală mai Bună a publicat un amplu raport privind statutul sănătății orale din Europa, care a prezentat cele mai importante direcții, cu privire la prevalența bolilor orale și costurile de sănătate din domeniul public. Raportul a evidențiat faptul că:
• În pofida realizărilor semnificative în prevenirea cariilor, boala rămâne o problemă atât pentru multe categorii de oameni din Europa de Est, cât și pentru cei din categoriile socio-economice defavorizate din toate statele membre ale UE;
• Incidența parodontală (gingivală) a bolilor și cancerului oral din Europa este îngrijorătoare;
• Îngrijirea cavității bucale este o adevărată povară din punct de vedere economic (aproximativ 79 de miliarde de euro cheltuite de UE în 2012);
• Nu există un registru comun al pacienților pentru ca decidenții politici din statele membre UE să poată monitoriza și implementa politici eficiente de prevenție.

Membrii Platformei consideră că decidenții politici europeni ar putea contribui la îmbunătățirea igienei orale prin eficientizarea costurilor, concentrându-se mai mult pe promovarea sănătății orale și prevenirea bolilor orale. O importanță deosebită prezintă necesitatea îmbunătățirii colectării de date, includerea sănătății orale ca parte integrantă a stării generale de sănătate precum și abordarea factorilor de risc comuni multor altor afecțiuni cronice, care includ dieta, fumatul și consumul de alcool.

În acest scop, pe 5 martie 2013, Platforma a lansat în cadrul unei mese rotunde în Parlamentul European un set de Obiective europene pentru anul 2020 care au ca prioritate :



1. Sistemele de colectare a datelor;
2. Politicile de prevenție;
3. Educarea și conștientizarea importanței igienei orale.

Câteva exemple de obiective sunt crearea unei rețele de monitorizare și colectare de date permanente la nivel european, subvenționate de UE, care să centralizeze date anual, standardizat, din fiecare țară UE; dezvoltarea programelor naționale/regionale de prevenție în domeniul sănătății orale în școli primare și secundare – aceste programe pot include controale gratuite, având ca obiectiv principal educarea copiilor și a adolescenților în privința practicilor de igienă orală, utilizarea pastei de dinți cu fluor, obiceiuri alimentare sănătoase, reducerea consumului de zahăr și utilizarea alternativelor la zahăr.

Pentru mai multe informații, vizitați website-ul Platformei, www.oralhealthplatform.eu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii