Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultatele statistice ale campaniei nationale de testari gratuite de spirometrie

ro

29 Nov, 2011 17:40 2486 Marime text

spirometrii_in_biblionet_timis_resize.jpgPeste 2.500 de români au beneficiat de spirometrii gratuite şi de consult medical de specialitate în cadrul campaniei naţionale pentru prevenirea BPOC, realizată de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate cu sprijinul GSK

În cadrul campaniei„Un singur pas îți taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!" au fost testate peste 2.500 persoane, la nivel urban şi rural. 2 din 10 români au fost diagnosticaţi cu BPOC;

40% dintre persoanele depistate cu BPOC sunt din Bucureşti;

spirometrii_in_bucuresti_parcul_cismigiu_resize.jpgEste prima dată când acest tip de campanie a mers şi în zonele rurale. 9 din 10 români consultaţi în mediul rural au beneficiat pentru prima dată de o spirometrie şi de consultul de specialitate din partea medicului pneumolog.

Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) şi în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Medicina Familiei şi rețeaua Biblionet anunţă rezultatele statistice ale testărilor gratuite de spirometrie care au avut loc în cadrul unei ample campanii naţionale, derulată în perioada 12 - 24 noiembrie, în preajma Zilei Mondiale a Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice (BPOC) în România.

spirometrii_in_iasi_in_fata_primariei_resize.jpgAstfel, în cadrul campaniei „Un singur pas îți taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!", CPSS și partenerii săi au organizat testări gratuite de spirometrie, cu asistența medicilor specialiști pneumologi și a medicilor de familie în 3 oraşe mari şi, pentru prima oară în acest tip de campanii, şi în mediul rural - în comunele din 8 judeţe din România.

În total, peste 2.500 de persoane au efectuat testări de spirometrie gratuite. Atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, aproximativ 500 de persoane au fost diagnosticate cu BPOC (un procent de 20% din totalul celor consultaţi de medicii specialişti). Dintre persoanele depistate cu BPOC, 40% sunt din Bucureşti.

 În Bucureşti, 750 de persoane au fost testate, iar 200 au aflat că suferă de BPOC.

 În Iaşi au fost testate 700 de persoane, iar 15% dintre acestea au fost diagnosticate cu această afecţiune.

 Numărul persoanelor testate în Cluj-Napoca a fost de 550, dintre care 15% au fost depistate cu BPOC.

În mediul rural, comunele din cele 8 judeţe ale ţării unde a ajuns campania (Timiş, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, Dolj, Mureş şi Călăraşi) au fost testaţi gratuit 500 de localnici, dintre care aproximativ 20% au aflat că suferă de BPOC.

Rezultatele finale arată că 9 din 10 români consultaţi în mediul rural nu au beneficiat niciodată de o testare de spirometrie şi de un consult medical de specialitate.

„Ne bucură faptul că bibliotecile rurale şi-au dorit să se implice în acest proiect, iar contribuţia lor a fost esenţială pentru a face cunoscute pericolele bolilor pulmonare. În fond, biblioteca publică are şi un rol social şi unul educativ în comunitate, bibliotecarii sunt persoane cunoscute şi în care oamenii au încredere, iar spaţiul este deschis pentru diferite evenimente", declară Monica Grecu, specialist relaţii publice Biblionet România.

Testările gratuite de spirometrie s-au desfăşurat într-un cort special amenajat sub formă de plămâni în fiecare dintre următoarele oraşe:

Bucureşti - în Parcul Cişmigiu, în 12 şi 13 noiembrie, cu sprijinul Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti

Iaşi - 18 şi 19 noiembrie, în faţa Primăriei, cu sprijinul Societăţii Studenţilor Medicinişti din Iaşi şi a spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi

Cluj-Napoca - 23 şi 24 noiembrie, în Piaţa Mihai Viteazu, cu sprijinul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello" şi a Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj

În mediul rural - în perioada 14-19 noiembrie, în centrele Biblionet din comunele din judeţele Timiş, Iaşi, Cluj, Constanţa, Braşov, Dolj, Mureş şi Călăraşi.

În cadrul acestor testări de spirometrie, medicii specialişti pneumologi şi medicii de familie au oferit celor prezenţi informații despre boală și despre simptomele ei.

Peste 1 milion de români sunt afectați de BPOC, conform statisticilor Societății Române de Pneumologie. De asemenea, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește incidența mortalității prin BPOC la bărbați, categoria cea mai predispusă la această boală. Mai puțin de jumătate dintre cei care suferă de BPOC au beneficiat de o spirometrie în ultimul an, conform acelorași date ale Societății Române de Pneumologie.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistență la efort, tusea, expectorația și senzația de sufocare. Testările de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este cronică și prin urmare incurabilă, diagnosticul precoce este vital. Urmarea unui tratament continuu înainte de o pierdere importantă a funcției pulmonare poate încetini evoluția bolii și crește calitatea vieții pacienților.

Note pentru editori:

Ziua Mondială a BPOC este marcată anul acesta la nivel internațional pe 16 noiembrie. BPOC este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Cei mai mulți bolnavi afectați de BPOC sunt bărbați și au vârste cuprinse între 65-74 de ani și 45-54 de ani. Deși fumatul este cauza principală a BPOC pentru 75% dintre pacienții afectați, boala se poate manifesta de asemenea și la nefumători, fiind cauzată de expunerea la poluanți și praf în exces.

Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS) (www.cpss.ro) este o fundație independentă, non-profit, fără apartenență politică, cu personalitate juridică, constituită în anul 1999. Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS) promovează un sistem de sănătate centrat pe nevoile populației, care să ofere fiecărui cetățean un acces echitabil și nediscriminatoriu la servicii de sănătate de bază de calitate. CPSS promovează dialogul social, participarea și implicarea cetățenilor și comunității în deciziile care influențează starea de sănătate a fiecăruia dintre noi, prin dezvoltarea comunicării între structurile administrative ale sănătății publice și societate.

CPSS derulează proiectul „Implementarea Strategiei PAL în România", proiect implementat cu finanțarea Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, runda a 6-a prin Fundația Romanian Angel Appeal. Abordarea Practică a Sănătății Respiratorii (Practical Approach to Lung Health - PAL) este un concept dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății care propune un management sindromic integrat pentru cele mai semnificative afecțiuni respiratorii din țara noastră: infecții respiratorii acute, boli cronice obstructive, tuberculoza și conduita recomandată la cabinetul medicului de familie în urgențe respiratorii. Această abordare asigură o îngrijire de calitate superioară a celorlalte afecțiuni respiratorii frecvente, atât acute, cât și cronice.

Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation, partener al programului Global Libraries la nivel mondial, donează software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către biblioteci.

Programul Biblionet - lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru o perioadă de 5 ani și are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. Scopul său este de a asigura creșterea accesului românilor la informație, ajutând bibliotecile să-și deservească mai bine comunitatea. Prin intermediul programului Biblionet, mai mult de 2.000 de biblioteci publice din România vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selecție competitivă și peste 3.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potențialul noilor resurse tehnologice în beneficiul comunității.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Vizitaţi www.gsk.com şi www.gsk.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii