Sambata, 12 noiembrie, este Ziua Mondiala Impotriva Pneumoniei
Sambata, 12 noiembrie, este Ziua Mondiala Impotriva Pneumoniei12 NOIEMBRIE ESTE ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA PNEUMONIEI
DEŞI ESTE O BOALĂ CARE POATE FI PREVENITĂ, PNEUMONIA ESTE PRINCIPALA CAUZĂ A MORTALITĂŢII INFANTILE LA NIVEL GLOBAL[1]
COMUNICAT DE PRESĂ
- Pneumonia este cauza de deces pentru 1.6 milioane de copii în toată lumea, mai mult decât decesele provocate de: SIDA, malarie şi tuberculoză împreună[2]
- Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă din lume (3 copii mor în fiecare minut în lume din cauza pneumoniei)[3]
- Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentaţie sănătoasă şi o corectă informare a părinţilor;
- În lipsa unui comportament preventiv, tratamentul indicat de medici în cazul pneumoniei include antibiotice.
Constanţa, 10 noiembrie 2011 - Cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Pneumoniei, organizaţii din toată lumea îşi unesc forţele pentru a transmite un mesaj important: La nivel global, pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă.[4] Pneumonia ucide mai mulţi copii cu vârstă sub 5 ani decât orice altă boală.[5] Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentaţia deficitară, sărăcia şi lipsa de îngrijire medicală (acces la servicii medicale, informaţii corecte, etc.)[6]. Educarea părinţilor în direcţia adoptării unui comportament preventiv este o componentă esenţială a strategiei mondiale de reducere a mortalităţii infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu împotriva: pneumococului, Haemophilus influenzae, rujeolei (pojarului) şi a tusei convulsive este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.[7]
„Cred că părinţii au un rol deosebit de important în prevenirea îmbolnăvirilor aparatului respirator. Ei ar trebui să fie primii care să solicite informaţii personalului medical pentru a putea preveni îmbolnăvirea copiilor lor. Medicului îi revine sarcina să educe părinţii în vederea insuşirii unui concept si anume: prevenţia nu doare, nu costă la fel de mult ca tratamentul (efort, sănătate, timp sau bani) şi este mult mai eficientă pentru sănătatea copiilor lor. Din păcate, în România, aproximativ 28% dintre decesele care apar în perioada 0-1 ani sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. Mulţi sugari şi copii mici dezvoltă o îmbolnăvire pulmonară, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască. Pneumoniile au o incidenţă de 45 de cazuri/1000 de sugari/an, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă. Pe lângă afectarea pulmonară, infecţia pneumococică poate să producă tablouri clinice extrem de grave precum: meningita, septicemia, otita medie acută, sinuzită", a declarat Prof. Dr. Doina-Anca Pleşca - Vicepreşedintele Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.
"Vaccinarea copiilor contra bolilor pneumococice este importantă şi din cauza creşterii rezistenţei la antibiotice a pneumococului. Bolile aparatului respirator reprezintă principala cauză de deces la copiii cu vârste cuprinse între 0-1 ani (27,5%), dar şi la cei cu vârste între 1-4 ani (22,5%). Legat de infecţiile pneumococice, la fiecare caz de meningită se înregistrează 100 -1.000 de cazuri de pneumonii. Sugarii sunt cei mai expuşi la bolile pneumococice, în perioada când anticorpii materni nu mai oferă protecţie, iar imunitatea proprie le este insuficient dezvoltată. În această perioadă, vulnerabilitatea celor mici este maximă la infecţia pnemococică. Serotipul 19A reprezintă o problemă majoră, fiind răspunzător de apariţia unor cazuri de infecţii pneomococice, iar prevalenţa acestui serotip este în creştere.", a declarat Prof. Universitar Dr. Valeria Stroia, medic primar pediatrie Constanţa
Singurul vaccin pneumococic conjugat care include serotipurile 3, 6A şi 19ª, acoperă 73-100% dintre serotipurile care determină boala pneumococică invazivă la copiii cu vârsta sub 5 ani. Vaccinul cu 13 valenţe este forma îmbunătăţită a vaccinului cu 7 valenţe (testat şi aprobat de mai bine de 10 ani pe scară internaţională, vândut în peste 320 de milioane de doze la nivel mondial şi inclus în schema naţională de imunizare a 46 de ţări). Schema de vaccinare recomandată pentru vaccinul cu 13 valenţe constă în 4 doze, o serie primară de trei doze, urmată de o doză de rapel administrată în intervalul de vârstă 11 - 15 luni. În mod alternativ, când vaccinul este administrat ca parte a unui program de imunizare de rutină pentru sugari, se poate administra o schemă de vaccinare constând din trei doze, o serie primară din 2 doze, urmate de o doză de rapel.
Vaccinarea pneumococică cu cel mai avansat vaccin este indicată în prevenirea bolilor pneumococice la copiii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni şi 5 ani şi oferă sugarilor şi copiilor cu vârstă mai mică de 5 ani cea mai extinsă acoperire împotriva bolilor pneumococice.
Multe decese ar putea fi evitate dacă părinţii, principalul factor de decizie când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai bine informaţi. 1 575 257 de copii cu vârstă mai mica de 5 ani au murit în 2008 din cauza pneumoniei[8]. În ţările sub-dezvoltate, rata mortalităţii din cauza pneumoniei depăşeşte 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani. În contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei (pneumococul) la tratamentele clasice, cu antibiotice, fapt ce conduce la un tratament reactiv cu antibiotic ineficient, înca din anul 2000, 70 de ţări au introdus vaccinul pneumococic conjugat în schema naţională de imunizare[9], o dovadă a recunoaşterii si conştientizării importanţei comportamentului preventiv în grija pentru sănătatea copiilor noştri.
DESPRE BOLILE PNEUMOCOCICE
Infecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor. Majoritatea acestor infecţii sunt produse de virusuri (70-90%), în timp ce bacteriile sunt responsabile de aproximativ 10-20% din îmbolnăviri. Pneumococul este cea mai frecventă bacterie care produce infecţii respiratorii la copii. În plus, un procent semnificativ de copii sunt purtători asimptomatici ai acestei bacterii. Prezenţa pneumococului în nazofaringe reprezintă un risc semnificativ pentru gazdă dar şi pentru cei din jur.
CARE SUNT SEROTIPURILE PNEUMOCOCICE?
Există 91 de serotipuri diferite de pneumococ în funcţie de antigenul polizaharidic capsular;
Prevalenţa serotipurilor diferă în funcţie de vârstă şi de aria geografică.
CE ESTE BOALA PNEUMOCOCICĂ?
Este o infecţie datorată bacteriei numită Streptococcus pneumoniae (imagine alăturată), cunoscuta sub numele de pneumococ. Infecţiile pneumococice realizează tablouri clinice variate: pneumonie, meningită, septicemie, otită medie acută, sinuzită sau bronşita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe). Procentajul de purtători sănătoşi în populaţia globală variază astfel:
10% -85% la copii < 5 ani
4% - 45% la adult
Pneumococul este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, precum şi la persoanele vârstnice şi/sau care au boli cronice sau trăiesc în condiţii speciale.
CUM SE MANIFESTĂ?
Copilul cu infecţie pneumococică prezintă semne şi simptome specifice pentru o infecţie bacteriană: febră înaltă (>39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, refuzul alimentaţiei, vărsături, cefalee, ameţeli. Formele de boală determinate de pneumococ pot fi uşoare, medii sau severe. Gradul de severitate este corelat cu particularităţile imunologice ale gazdei şi agresivitatea bacteriei. Copiii şi vârstnicii peste 60 de ani reprezintă categoriile de populaţie cele mai susceptibile la infecţiile pneumococice ca urmare a unui răspuns imun redus.
Infecţia pneumococică poate să determine forme invazive şi forme non-invazive de boală. Formele invazive, extrem de grave, uneori mortale, sunt: meningita, pneumonia cu empiem şi/sau bacteriemie, bacteriemia febrilă. Manifestările non-invazive sunt reprezentate de pneumonia "comunitară" necomplicată şi fără bacteriemie, otita acută medie, sinuzita şi bronşita.
CUM SE DEPISTEAZĂ PNEUMOCOCUL?
Bacteria se indentifică prin evaluarea periodică a colectivităţilor de copii, prin efectuarea exudatului nazofaringian.
CUM SE POATE TRATA?
Este mai uşor să previi decât să tratezi. În situaţia în care copilul dezvoltă infecţie pneumococică, tratamentul constă în administrarea de antibiotice. În ultimul timp, s-a înregistrat o creştere alarmantă a rezistenţei pneumococului la antibiotice. Studiile epidemiologice întreprinse în Ungaria, au evidenţiat că 40% dintre serotipurile de pneumococ au dezvoltat rezistenţă la antibiotice.
CE TREBUIE SĂ ŞTIE PĂRINŢII CÂND COPILUL A CONTACTAT BOALA PNEUMOCOCICĂ?
Alimentaţia corectă care să confere o creştere staturală şi ponderală adecvată;
Evitarea frecventării spaţiilor închise, aglomerate, unde există un risc crescut de transmitere a bacteriei pe cale aerogenă;
Evitarea frecventării colectivităţii;
Evitarea automedicaţiei;
Necesitatea controlului medical de specialitate (medic pediatru sau medic de familie).
Streptococcus pneumoniae este principala bacterie responsabilă de afecţiuni respiratorii atât la copii cât şi la adulţi. Bacteria de transmite pe cale aerogenă (strănut, tuse, căscat, etc), de la om la om. Infecţia pneumococică reprezintă o urgenţă medicală care poate să fie prevenită prin vaccinare. Conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sanatăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mare a acestei bacterii la antibiotice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp