Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărăcia omoară anual peste 5 milioane de copii în lume şi este un pericol pentru sănătatea a milioane de români

ro

16 Oct, 2011 17:42 1371 Marime text

Mâine este Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, iar organizaţiile internaţionale trag încă o dată un semnal de alarmă privind cotele sărăciei la nivel global - 1 om din 7 traieşte în prezent în sărăcie.

În România, rata sărăciei este de aproximativ 23%, potrivit datelor pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, iar rata mortalităţii infantile este dublă faţă de media Uniunii Europene. De asemenea, ţara noastră ocupă ultimul loc în UE în privinţa speranţei de viaţă.

GlaxoSmithKline derulează în România, precum şi la nivel global, programe alături de cele mai importante organizaţii non-guvernamentale, menite să contribuie la eradicarea sărăciei, reducerea mortalităţii infantile şi creşterea speranţei de viaţă.

Sărăcia este unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru multe dintre bolile mileniului, iar milioane de oameni ajung să moară anual în întreaga lume pe acest fond. HIV/SIDA, tuberculoza şi malaria sunt numai câteva dintre bolile care provoacă un număr important de decese, atât pe fondul sărăciei, cât şi pentru că bolnavii din medii defavorizate nu au acces la tratamentul necesar.

În acest context, ziua de 17 octombrie a fost declarată Ziua Mondială pentru Eradicarea Sărăciei, prilej pentru toate organizaţiile implicate în acţiuni umanitare să tragă un semnal de alarmă în privinţa numărului foarte mare de oameni care se confruntă cu situaţii de sărăcie ce le afectează sănătatea şi viaţa.

Banca Mondială estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie (cu puţin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date furnizate de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, parte a Naţiunilor Unite (FAO) arată că, din totalul populaţiei globale, de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei, cei mai afectaţi fiind copiii. Astfel, sărăcia are un rol determinant în decesul a cel puţin 5 milioane de copii, în fiecare an, în întreaga lume.

În privinţa României, rata sărăciei a crescut cu cinci procente în perioada 2005-2008. Sărăcia afectează în prezent 23% din populaţia ţării, potrivit celor mai recente date furnizate de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. România este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protecţia socială, faţă de o medie UE de 27%. Pe de altă parte, procentul alocat sistemului de sănătate din România este de aproximativ 3,8% din PIB, ceea ce ne plasează cu mult sub media europeană (7-8%) sau chiar sub media țărilor din Africa (5,9%).

Cumulaţi, aceşti factori au consecinţe ce nu trebuie neglijate. România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește speranţa de viaţă - 72,7 ani, în medie, în comparaţie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani, o diferență de aproape 5 ani, potrivit raportului „Health at a Glance", publicat în decembrie 2010 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). România are, de asemenea, cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de naşteri, o rată dublă faţă de media europeană.

În acest context, GlaxoSmithKline (GSK) derulează în România, precum şi la nivel mondial, o serie de programe sociale alături de cele mai importante organizații non-guvernamentale, în încercarea de a contribui la soluţionarea unora dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea, în special familiile din mediile defavorizate şi din ţările în curs de dezvoltare.

În România, la sfârşitul anului trecut, Organizatia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK) România şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, a demarat proiectul „Fiecare copil contează", ce are ca obiectiv reducerea mortalităţii în rândul copiilor de sub 5 ani. Proiectul vizează informarea şi educarea viitoarelor mame cu privire la sarcină şi la îngrijirea copilului, precum şi acordarea de ajutor imediat familiilor defavorizate, prin alimente, îmbrăcăminte, vitamine, materiale igienico-sanitare. Proiectul „Fiecare copil contează" face parte din campania globală "Every One" a Alianţei Save the Children, desfăşurată începând din 2009 în peste 42 de ţări, ce îşi propune să salveze vieţile a 500.000 de copii anual.

La nivel internaţional, GSK desfăşurează o serie de proiecte ample, ce urmăresc creşterea speranţei de viaţă în ţările în curs de dezvoltare. Recent, GSK a încheiat un parteneriat cu 3 ONG-uri internaţionale pentru acoperirea deficitului de asistenţă medicală în ţările slab dezvoltate, cele mai afectate de sărăcie. Parteneriatul, semnat cu Care International Marea Britanie şi Salvaţi Copiii, este menit să susţină angajamentul prin care compania va reinvesti în ţările subdezvoltate 20% din profiturile obţinute în aceste pieţe. În prezent, GSK susţine 37 de state - din totalul de 48 de ţări slab dezvoltate - cu 3,5 milioane de lire sterline, reprezentând parte a profitului înregistrat în 2010.

De asemenea, începând din 2005, GSK derulează programul „Mobilizare împotriva malariei", o iniţiativă menită să conştientizeze întreaga lume în legatură cu această afecţiune parazitară, care ucide 3 milioane de oameni în fiecare an şi este, la nivel mondial, principala cauză a mortalităţii infantile.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanțială activitate de cercetare și dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătățirii calității vieții oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii