Un viitor in care dreptul la sanatatea reproducerii sa devina o realitate la nivel global
Un viitor in care dreptul la sanatatea reproducerii sa devina o realitate la nivel globalComunicat de presă
Un viitor în care dreptul la sănătatea reproducerii să devină o realitate la nivel global
Liga Femeilor Constanţa şi Biblioteca Judeţeană “IOAN N. ROMAN “ Constanţa organizează joi, 3 iunie ora 11:00 o Masă rotundă, în cadrul activităţilor dedicate “ZILEI INTERNAŢIONALE DE ACŢIUNE PENTRU SĂNĂTATEA FEMEILOR – 28 mai”.
In cadrul mesei rotunde se vor prezenta: rolul bibliotecii ca spațiu public în dezbaterea problemelor comunităţii, programul “BIBLIONET”, un scurt istoric asupra zilei de 28 Mai, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, realizări pe plan naţional şi local privind SR şi sănătatea maternă, informare privind starea de sănătate din judetul Constanţa.
Decizia de a lansa o Campanie pentru sănătatea femeilor, în special pe tema mortalităţii materne, a fost luată pe data de 28 Mai 1987, in cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internaţionale pentru Sănătatea Femeilor din Costa Rica. De atunci, organizaţiile de femei din toată lumea desfăşoară anual diverse activităţi, pentru a scoate în evidenţă probleme majore legate de acest subiect dureros.
Anul acesta, tema Chemării la Acţiune lansată de Women’s Global Network for Reproductive Rights (Reţeaua Internaţională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii) este: “Obiectivul de Dezvoltare al Mileniului 5b nu va fi uitat! ” cu referire la Accesul Universal la Sănătatea Reproducerii.
O sută optzeci şi nouă de state membre ale Naţiunilor Unite, incluzând şi România, au adoptat Declaratia Mileniului la Summitul Mileniului (septembrie 2000), prin Rezolutia Nr. 55/2.
Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului sunt menite să creeze până în 2015 o lume cu mai puţină sărăcie şi boli, cu o rată scăzută a mortalităţii materne şi infantile, să asigure accesul la educaţie al tuturor copiilor şi un mediu inconjurător mai curat şi mai sănătos.
Liga Femeilor Constanţa şi-a propus să organizeze o serie de acţiuni menite să atragă atenţia asupra semnificaţiei acestei zile internaţionale şi a istoricului ei, urmărind, totodată, să crească gradul de informare a unui număr cât mai mare de femei şi adolescenţi privind obiectivele mileniului şi rezultatele aplicării acestora la nivel naţional şi local.
Partenerul principal în organizarea activităţilor este Biblioteca Judeţeană “I. N. Roman” din Constanţa, evenimentul constituind un model de implicare a bibliotecilor, ca spaţiu public, în problemele comunităţii. În holul bibliotecii s-a organizat o mini expoziţie cu imagini de la acţiunile dedicate zilei de 28 Mai, organizate în anii precedenţi, precum şi un mini târg de sănătate.
Trebuie ca împreună să facem posibil un viitor în care drepturile şi sănătatea reproducerii să devină o realitate la nivel global!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp