Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a BPOC -Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Mergi la medic şi află-ți vârsta pulmonară!

ro

14 Nov, 2011 23:22 3406 Marime text
afis_r.jpg

Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 Noiembrie.

Evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), cu sprijinul International COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org).

Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Română de Pneumologie lansează campania "Tu știi ce vârstă au plămânii tăi?". Campania, aflată la cea de-a treia ediţie, îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei unor investigări periodice ale funcţiei pulmonare şi a consultului peridic efectuat la medicul pneumolog.

Iarăși vorbim despre BPOC?! Da. Pentru că...

dr_mihaltan_.jpg* BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere: afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume și ucide milioane de oameni în fiecare an.

* Din totalul bolnavilor, 1 milion sunt români.

* Simptomele sunt înșelătoare - dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică, alte probleme respiratorii - pe care suntem tentați să le punem pe seama fumatului sau a... înaintării în vârstă.

* Boala "explodează", de multe ori, după vârsta de 40-45 de ani.

* În lipsa tratamentului, pacienţii cu BPOC ajung să întâmpine dificultăţi majore în respiraţie sau au senzaţia de sufocare atunci când urcă treptele, când se plimbă sau chiar atunci când se spală sau se îmbracă dimineaţa ("Sunt conştientă de fiecare dată când respir" - este mărturia unei paciente cu BPOC).

* BPOC va deveni în următorul deceniu a treia cauză de deces în lume.

"Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează"

Cel mai simplu și convingător argument îl aduce prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, Președintele Societății Române de Pneumologie: "Așa cum ne testăm tensiunea, deci starea de sănătate a inimii, la fel și plămânii noștri merită aceeași atenție. Inima este motorul vieții, dar nu uitați că sursa de alimentare a acestui motor sunt plămânii. Plămâni sănătoși înseamnă și o inimă sănătoasă. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează".

România: cifre care ne dau de furcă

* BPOC pare a avea o incidență redusă - între 6 și 8% -, dar este o boală subdiagnosticată. Conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS (Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate) există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC în condițiile în care accesul la serviciile medicale existente este, în continuare, redus.

* Sub 50% dintre pacienţi beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an.

Testări gratuite în toată țara

* În perioada 14-25 noiembrie, în cabinetele medicale din întreaga ţară se vor face testări gratuite (nu este necesar biletul de trimitere de la medicul de familie). Lista cabinetelor și alte informații se găsesc pe www.desprebpoc.ro.

* Pe 19 și 20 noiembrie, în București, cei interesați își pot afla gratuit vârsta pulmonară ieșind la plimbare în Parcul Tineretului, zona Șincai, unde sunt așteptați într-un cort special amenajat.

Care sunt factorii de risc?

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alţi factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

Pentru mai multe informaţii despre GOLD şi Ziua Mondială a BPOC, accesaţi www.desprebpoc.ro, www.goldcopd.org, www.internationalcopd.org.

BPOC:

Simptomele care dau de gândit și testele care o dau de gol

Simptomele: sunt înșelătoare. Nu le lăsa să te ducă de nas

Dispneea

Este senzația de sufocare (nu ai aer), cel mai important simptom în BPOC. Cu timpul, devine atât de chinuitoare, încât te împiedică să îți desfășori activitățile de rutină zilnice.

Exacerbările

Sunt o agravare a simptomelor (dispnee, tuse și secreție de mucus în exces). Exacerbările sunt cel mai frecvent motiv pentru care se prezintă la medic pacienții cu BPOC. Ele sunt evenimente grave, pentru că duc la complicații (infecții respiratorii sau chiar internarea în spital).

Tusea frecventă

Este mai frecventă și mai chinuitoare decât tusea prin care îți cureți dimineața plămânii de secrețiile adunate peste noapte.

De reținut că nu este obligatoriu să ai toate aceste simptomeîn același timp!

Testează-ți plămânii!

Fumezi? Pasul 1: Măsoară-ți riscul de a avea BPOC

BPOC tinde să devină a treia cauză de deces la nivel mondial. Mai mulți factori îl "susțin", dar cel mai "eficient" rămâne dependența de nicotină. Iată ce spun, în acest sens, statisticile:

 Există, la ora actuală, 3 miliarde de fumători în întreaga lume.

 55-75% dintre pacienții cu BPOC sunt actuali sau foști fumători.

 Admițând că toţi fumătorii ar renunţa la țigară astăzi, în următorii 20 de ani ne-am confrunta, în continuare, cu o creştere a prevalenţei BPOC.

 Cifrele arată o creştere a fumatului în special în rândul femeilor şi la persoanele din ţările în curs de dezvoltare.

În concluzie, dacă ai peste 40 ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut.

Intră pe www.desprebpoc.ro și fă-ți următorul test (la final, cu un simplu clik primești rezultatul):

 Tușești de mai multe ori pe zi, în cele mai multe zile?

 Elimini spută din piept în mai multe zile?

 Obosești, îți pierzi suflul mai repede decât alte persoane de vârsta ta?

Pasul 2: Fă-ți testul profesional. Testul de spirometrie

Spirometria este analiza prin care medicul îți poate spune dacă ai sau nu BPOC. Este vorba despre un test de respirație simplu, care durează doar câteva minute, nu provoacă nici un disconfort și măsoară cantitatea de aer care circulă prin plămâni.

Cum se petrec lucrurile, concret?

 Stând așezat pe un scaun, respiri adânc, apoi plasezi buzele pe piesa bucală a spirometrului.

 Expiri cu forță și viteză maxime, până când golești plămânii de aer.

 Aparatul îți măsoară capacitatea de a respira, în special cât aer poti scoate din plămân într-o secundă (adică Volumul Expirator Maxim în prima secundă -VEMS).

 În cazul în care conductele tale aeriene sunt blocate sau "obstruate", nu vei putea să scoți din plămân aceeași cantitate de aer ca o persoană care nu are o obstrucție a conductelor aeriene.

BPOC nu vine cu mâna goală: aduce alte probleme de sănătate

 cca 40% dintre pacienții cu BPOC suferă și de afecțiuni cardiace

 10% au și diabet

 17-42% au hipertensiune arterială

 2-19% suferă de osteoporoză (un procent dublu comparativ cu numărul persoanelor - de vârste similare - care nu au și BPOC)

 18-22% suferă de depresie (de trei ori mai frecvent decât în cazul persoanelor neafectate de BPOC).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii