Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:20 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carbohidraţii, utili în multe procese vitale organismului

ro

28 Mar, 2014 17:39 1569 Marime text

Carbohidraţii nu sunt utili doar pentru a oferi energie organismului tău. Sunt, de asemenea, cei care protejează masa musculară. Când ai nevoie de energie, corpul trebuie să primească glucoză, iar sursa principală care îi asigură aportul acestei substanţe este reprezentată de carbohidraţi.
Dacă ţii o dietă săracă în carbohidraţi, nu exista glucoză disponibilă în corp, iar rezultatul va fi concretizat în pierderea masei musculare, prin arderea proteinelor din ţesutul muscular. Dacă proteinele sunt folosite pentru o perioadă îndelungată în scopul eliberării de energie, vei deveni din ce în ce mai slăbit.
În plus, carbohidraţii mai îndeplinesc alte câteva roluri importante precum reglarea circulaţiei zahărului din sânge, astfel încât fiecare celulă a organismului să beneficieze de energia necesară. Mai oferă nutrienţii necesari pentru îmbunătăţirea digestiei şi a activităţii tractului intestinal, are rol în absorbţia de calciu, poate regla presiunea sângelui şi scade nivelul de colesterol.
Explicaţia pentru care mâncărurile bogate în carbohidraţi duc la depunerea grăsimii şi la creşterea în greutate stă în capacitatea celulelor de a-şi lua doar cantitatea de substanţe necesare. Nu au proprietatea de a depozita substanţe pentru un eventual viitor uz.
Când alimentele din meniul tău conţin mai mulţi carbohidraţi decât are nevoie organismul pentru a garanta aportul de glucoză şi glicogen celulelor şi organelor, excesul este trasformat în grăsime. Astfel, carbohidraţii pot fi un duşman al curelor de slăbire, dar excluderea totală a acestora din alimentaţie produce afecţiuni foarte grave. Totul stă în echilibrarea dietei.
Carbohidraţii pot fi luaţi din alimente precum lapte, fructe, cereale sau leguminoase. Carbohidraţii nerafinaţi sunt cea mai bună alegere, fiind găsiţi în orez brun sau cereale integrale. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii