Cimbrul, mai mult decât un simplu condiment
Cimbrul, mai mult decât un simplu condiment
11 May, 2014 15:28
ZIUA de Constanta
1927
Marime text
Cu gustul şi mirosul său inconfundabile, cimbrul îşi depăşeşte caracterul de condiment atunci când este folosit în scopuri terapeutice. Planta a fost folosită pe post de medicament încă din evul mediu atunci când arabii au descoperit uleiul volatil. Atunci, acest ulei era folosit pentru a preveni boli grave şi incurabile precum ciuma, holera, tuberculoza sau frigurile galbene.
Astăzi, folosit sub diverse forme, ulei, pulbere, tinctură sau infuzie, cimbrul poate preveni şi trata numeroase afecţiuni.
Un studiu realizat la un Institut de cercetări din Berlin a arătat că cimbrul are efecte uimitoare în tratarea infecţiilor respiratorii acute precum bronşita, răceala, tusea convulsivă, astmul, pneumonia sau infecţiile respiratorii recidivante. Pentru obţierea efectelor benefice în acest scop, este indicată utilizarea infuziei de cimbru.
De asemenea, s-a dovedit că ceaiul de cimbru are capacitatea de a alunga oboseala cronică şi, odată cu aceasta, şi stările asociate ei: lipsa poftei de mâncare, insomniile, apatia şi randamentul intelectual şi fizic scăzut. Siropul de cimbru, un produs comercializat în magazinele de specialitate, are aceleaşi efecte asupra sănătăţii organismului nostru.
Atenţie, consumul excesiv al produselor realizate din cimbru poate avea ca efecte secundare alergii, dar şi creşterea nivelului de toxicitate. Este interzis consumul de către femeile însărcinate şi celor care alăptează.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii