Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:56 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Efectele consumului de smochine asupra sănătăţii

ro

04 May, 2014 12:59 1989 Marime text


Smochinele conţin un număr important de vitamine şi minerale precum retinol, calciferol, acid ascrbic, niacina, tiamina, riboflavina şi piridoxina. Conţin, de asemenea, potasiu, calciu şi magneziu. 100 de grame de smochine asigură aportul a 74 de calorii, 0.3 grame de grăsimi, 19.2 grame de carbohidraţi şi 0.7 grame de proteine. Datorită acestora, au proprităţi nutritive, digerabile, tonifiante, laxative, diuretice, pectorale şi emoliente.
Crude, uscate sau infuzate, fructele fierte în lapte sau pasate, în toate formele, consumul de smochine acţionează în favoarea sănătăţii organismului. Îmbunătăţesc sistemul imunitar datorită cantităţii ridicate de vitamina C şi previn răcelile. Sunt utile în păstrarea sănătăţii pielii şi a ţesuturilor, garantând un ten frumos şi tânăr. Potasiul conţinut de smochine este util metabolismului, accelerând arderea grăsimilor şi micşorând nivelul colesterolului din sânge. Este indicată introducerea lor în alimentaţia copiilor în creştere datorită conţinutul ridicat de calciu şi fosfor. În plus, pot preveni osteoporoza şi trata hipocalcemia.
În uzul extern, smochinele fierte în lapte şi aplicate local sunt indicate în cazul abceselor, arsurilor, bătăturilor, gingivitelor şi a altor afecţiuni externe ale pielii. Acelaşi efect curativ îl are şi latexul provenit din rămurelele tinere ale arbustului.
Nu sunt indicate persoanelor care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliară , deoarece conţin o cantitate însemnată de oxalaţi, substanţe naturale ce pot cauza diferite probleme de sănătate. De asemenea, s-au înregistrat reacţii adverse la persoanele care suferă de astm şi au consumat smochine.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii