Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stresul poate fi vinovat pentru kilogramele în plus

ro

27 Mar, 2014 15:47 1262 Marime text



Dacă greutatea ta corporală are fluctuaţii mari, cu toate că îţi menţii un program regulat de mese şi chiar practici sport, stresul este principalul vinovat.Vorbim aici despre stresul cronic, cel cauzat de problemele familiale, cele de la serviciu şi de timpul mult prea scurt pentru a le rezolva pe toate.
Iată cum stresul îţi afectează greutatea, fie că te îngraşi din cauza lui sau, pur şi simplu, nu reuşeşti să mai slăbeşti.
Îţi încetineşte metabolismul. Metabolismul este descris de anumiţi medici ca fiind un cocktail de hormoni care, dacă sunt în combinaţia şi concentraţia potrivită, asigură funcţionarea corectă a proceselor din organism precum digestia sau reglarea nivelului de zahăr din sânge. Stresul poate distruge acest echilibru hormonal, încetinind, astfel, metabolismul. Adrenalina şi cortizolul ajung în organism şi încetinesc procesul de ardere al caloriilor şi de eliminare a grăsimilor şi a zahărului.
Îţi dă o senzaţie falsă de foame. Grelina este hormonul care îţi dă senzaţia de foame, iar leptina, cea de saţietate. Când eşti stresat, corpul produce mai multă grelină, iar asta te va face să mănânci mult mai mult decât ai nevoie, acumulând un număr mare de calorii ce se vor transforma în grăsime.
Provoacă pofte. Nu numai că te determină să mănânci mai mult, dar stresul te face să pofteşti la toate alimentele bogate în grăsimi şi zahăr. Explicaţia pentru acest obicei nesănătos stă în capacitatea acestor alimente de a elibera hormonii ce te vor face să te simţi mai bine. Dar, tot din acest motiv, în momentul în care vei fi din nou stresat, vei apela la aceleaşi produse nesănătoase.
Dereglează nivelul zahărului de sânge. Insulina este hormonul care are rolul de a păstra acest nivel la valori normale. Când te afli sub acţiunea stresului, corpul nu mai produce insulina necesară pentru acest proces, rezultatul fiind concretizat în depunerea grăsimilor.
În plus, determină grăsimea să se depună în zona abdomenului din cauza nivelului crescut de cortizol eliberat în momentele stresante. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii