Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zincul, mineralul ce trebuie consumat în cantităţi exacte

ro

04 May, 2014 14:59 5478 Marime text


Zincul este un mineral cu multe valenţe terapeutice, dovedindu-se eficint în tratarea şi prevenirea mai multor afecţiuni.
Cantitatea zilnică recomandată de zinc, pentru un adult, este de 0.2 mg/kg corp, adică aproximativ 14 mg pentru bărbaţi şi 12 mg pentru femei. Supradozajul este strict interzis, cu efecte adverse periculoase. Un studiu coordonat de Institutul Naţional al Sănătăţii şi Colegiul Medical Harvard a demonstrat că un aport mai mare decât doza zilnică recomandată, pe o perioadă de timp îndelungată, duce la dublarea incidenţei cancerului de prostată.
Carenţa de zinc, în schimb, este responsabilă pentru apariţia afecţiunilor pielii precum acneea sau uscarea pielii. Un aport optim al acestui mineral garantează, însă, funcţionarea corectă a mai multor procese din organism. Influenţează imunitatea, procesul de creştere, respiraţia, sistemul endocrin şi sistemul reproducător.
Se cunoaşte despre acest mineral că este util în tratarea afecţiunilor precum anorexia, diabetul, dermatita seboreică, osteoartrita, psoriazisul sau boala Alzhaimer. În cazul răcelii, există încă multe controverse privind rolul zincului pentru tratare. Studii recente au demonstrat că durata răcelii poate fi scurtată prin administrarea, în primele 24 de ore de la declanşarea simptomelor, de gluconat de zinc.
Aproximativ 70% din zincul preluat din alimentaţie provine din produse de origine animală, acesta absorbindu-se mai bine în organism. Ficatul de viţel, spanacul şi ciupercile sunt cele mai bune surse de zinc. De asemenea, poţi consuma carne, ouă, fructe de mare, tofu, germeni de grâu şi scoici.
Atenţie, zincul interacţionează cu o serie de medicamente, deci în cazul unui tratament cu suplimente de zinc este indicată consultarea medicului specialist sau a farmacistului.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nela 09 Oct, 2017 22:09 Produsele pe baza de zinc ajuta la reducerea duratei racelii si reduc severitatea acesteia. Acest lucru se intampla deoarece zincul sustine sitemul imunitar, intarindu-l astfel , organismul putand sa lupte mai eficient cu factorii externi. Vindecarea se face mai rapid iar simptomele asociate racelii sunt mult mai usor de suportat. Eu am optat pentru ZINKIT® 10, ( cate doua comprimate efervescente pe zi ) , fac toamna cure de 3 luni, iar raceala si gripa ma ocolesc...