Biroul permanent al Senatului
Biroul permanent al SenatuluiBiroul permanent al Senatului a aprobat propunerile nominale pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională formulate de Grupul parlamentar al PD-L, pentru doamna Iulia Motoc, respectiv de Grupul parlamentar al PNL, pentru domnul Teodor Meleşcanu, a declarat chestorul Ioan Chelaru, după şedinţa de astăzi, 1 iunie. Domnul Chelaru a adăugat că aceste candidaturi vor fi analizate în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, urmând a fi supuse aprobării plenului în şedinţa de mâine, 2 iunie, sau lunea viitoare.
Membrii Biroului permanent au analizat un raport cu privire la modul în care compania ENEL respectă prevederile contractului de privatizare şi a hotărât ca documentul să fie repartizat senatorilor şi instituţiilor statului care au fost implicate în privatizarea activităţii de prestare a unor servicii către populaţie de genul celor care fac obiectul de activitate al ENEL. Senatorii au decis ca peste şase luni să discute despre măsurile pe care le-a luat compania menţionată ca urmare a sesizărilor primite de la cetăţeni.
În urma analizei unei scrisori din partea senatorului Dan Voiculescu, Biroul permanent a apreciat că acesta poate sesiza Parlamentul European cu privire la problematica aplicării legislaţiei din domeniul acordării de drepturi salariaţilor din sectorul bugetar.
A fost analizat un memorandum primit de la Camera Deputaţilor cu privire la organizarea, la Palatul Parlamentului, a sesiunii anuale a Adunării Palmanentare a NATO. În contextul în care Senatul îşi desfăşoară activitatea cu un buget extraordinar de auster, Biroul permanent a hotărât ca în stabilirea contribuţiei celor două Camere la organizarea evenimentului să se ţină cont de dimensiunile bugetelor acestora, în proporţia de 94 (Senat) la 214 (Camera Deputaţilor).
Chestorul Ioan Chelaru a spus că a fost prezentat un memorandum privind execuţia bugetului Senatului pe primele luni ale anului, urmând ca până săptămâna viitoare acesta să fie analizat de senatori, iar Secretariatul general să facă propuneri în continuarea măsurilor de austeritate actuale.
De asemenea, Biroul permanent a aprobat prin vot un memorandum prin care solicită Guvernului, în calitate de for legislativ, care controlează Executivul, punerea la dispoziţia Senatului a unor informaţii şi documente privind modul în care finanţele publice au fost utilizate în perioada 2004-2010. La solicitarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în analizarea acestor informaţii va fi implicat şi Institutul Naţional de Statistică.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a aprobat sinteza activităţii legislative a Senatului, evidenţiindu-se faptul că s-au înregistrat 65 de întrebări şi 87 de interpelări din partea senatorilor, la care Guvernul nu a răspuns. De asemenea, Biroul permanent a luat în discuţie şi a repartizat comisiilor de specialitate proiectele de lege şi iniţiativele legislative depuse recent la Senat şi a stabilit termene pentru prezentarea avizelor şi rapoartelor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp