Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biroul permanent al Senatului - procedura Tratat Lisabona

ro

26 Oct, 2010 23:42 670 Marime text

Senatul României a decis recent, la nivelul Biroului Permanent, instituirea unei proceduri proprii de exercitare a controlului parlamentar în conformitate cu prevederile Protocolului (nr.1) privind rolul parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană şi Protocolului (nr.2) privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii. Cele două protocoale sunt anexate Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009. Conform Protocolului nr 2, fiecărei Camere parlamentare naţionale i se repartizează câte un vot, astfel încât, în baza iniţiativei Barroso din 2006, România dispune de două oportunităţi (având două Camere, Senatul şi Camera Deputaţilor) de comunicare directă, la Comisia Europeană, a propriilor reacţii cu privire la proiectele legislative comunitare.

Conform procedurii adoptate de Biroul Permanent al Senatului, proiectele de acte legislative primite de la instituţiile Uniunii Europene sunt repartizate comisiilor permanente competente, stabilindu-se termene pentru prezentarea rapoartelor sau, după caz, a avizelor. După analiza şi dezbaterea în comisiile permanente, comisia sesizată în fond redactează raportul cu privire la documentul european supus dezbaterii, raport care se înscrie apoi pe ordinea de zi a plenului. Senatorii dezbat raportul comisiei şi proiectul de act legislativ iniţiat de Comisia Europeană, după care decid asupra formei finale a avizului motivat sau a opiniei, documentul adoptat fiind apoi transmis instituţiilor Uniunii Europene, sub semnătura preşedintelui Senatului.

Procedura de lucru stabilită de Biroul Permanent vizează creşterea rolului activ al Senatului României în adoptarea avizelor asupra proiectelor de acte normative, a opiniilor cu privire la documentele de consultare aparţinând Comisiei Europene, a programelor legislative anuale, precum şi a altor instrumente europene de programare legislativă sau de strategie politică.

Astfel, Senatul României are posibilitatea de a participa la elaborarea avizelor motivate cu privire la respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în cazul proiectelor legislative comunitare, alături de Camerele parlamentare ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

Biroul de presă al Senatului 26 octombrie 2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii