Comisia pentru Afaceri Europene Senat
Comisia pentru Afaceri Europene SenatÎn data de 15 noiembrie 2011, Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului a adoptat aviz favorabil cu privire la respectarea subsidiarităţii şi proporţionalităţii în cazul propunerilor de regulamente ale Comisiei Europene care reformează politica agricolă comună.
Referitor la reglementările care vor fi aplicate de toate statele membre UE din 2014, senatorul Vasile Nedelcu a supus dezbaterii aspecte de importanţă deosebită pentru România. În acest sens, senatorul a subliniat necesitatea punerii în aplicare a unei abordări mai ambiţioase care să asigure o reducere mai rapidă a diferenţelor între nivelurile de plăţi directe acordate statelor membre. La acest moment, nivelul plăţilor directe este destul de scăzut în cazul agricultorilor României comparativ cu nivelul plăţilor directe în cazul altor state membre.
S-a atras atenţia asupra modului de implementare a componentei de ecologizare a plăţilor directe care ar trebui să facă obiectul egalităţii şi să aibă aceeaşi valoare pe hectar, oriunde în Uniune, fără ca cetăţenii noştri să fie defavorizaţi. Opinia Comisiei pentru Afaceri Europene Senat subliniază importanţa posibilităţii ca din plăţile directe care fac obiectul plafonării, să fie excluse plăţile voluntare pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale. Referitor la tinerii fermieri, senatorul Nedelcu a supus atenţiei o măsură de stimulare specială în sensul posibilităţii de creştere a procentului din plafonul naţional şi a suprafeţei eligibile.
Având în vedere că aceste regulamente vor fi aplicate de toate statele membre ale Uniunii Europene din 2014, senatorul Vasile Nedelcu, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului a iniţiat în dezbatere aspecte de importanţă deosebită pentru România.
Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene,
Senator Vasile NEDELCU
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp