Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi

ro

20 Oct, 2010 23:13 726 Marime text
Comunicat de presă

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului României a organizat marţi, 19 octombrie 2010, ora 15.00 o dezbatere cu tema „Situaţia drepturilor omului în penitenciarele şi aresturile poliţiei din România".

La dezbatere au participat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Administraţiei Naţionale de Penitenciare, precum şi organizaţia neguvernamentală GRADO.

Principalele teme discutate au fost:

- situaţia respectării drepturilor omului în penitenciarele şi aresturile poliţiei din România (în acest sens a fost prezentat cazul Sandu Constantin de la Galaţi)

- verificarea aplicării procedurilor, standardelor minime de cazare din penitenciare şi aresturile poliţiei

- verificarea existenţei unui registru al plângerilor deţinuţilor

- situaţia condamnărilor României la CEDO pe respectarea drepturilor omului în penitenciarele şi aresturile poliţiei

- alinierea legislaţiei noastre cu cea europeană pe acest domeniu

Principalele date statistice furnizate de instituţiile invitate denotă că în România, la ora actuală există 27779 persoane private de libertate, din care arestaţi preventiv: 2785 bărbaţi şi 124 femei, condamnaţi în primă instanţă: 1879 bărbaţi şi 101 femei, condamnaţi definitiv: 21840 bărbaţi şi 1050 femei.

Un număr de 2421 persoane private de libertate erau înscrise la cursuri la începutul anului şcolar 2010-2011, iar 859 cuprinse la cursuri de calificare/recalificare.

Costul lunar aferent fiecărui deţinut este de 2300 lei.

În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât ca până la la sfârşitul lunii noiembrie al acestui an, Ministerul Justiţiei împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor să finalizeze Regulamentul comun privind regimul de deţinere în aresturi, având în vedere faptul că Legea 275 este în vigoare încă din 2006, iar procedurile se aplică pe baza unui regulament anterior lui 2005.

De asemenea, membrii comisiei au hotărât ca Administraţia Naţională de Penitenciare şi GRADO să ne comunice propunerile de modificare a legislaţiei care reglementează problema executării pedepselor având în vedere modificările recente ale Codurilor.

PREŞEDINTE

György FRUNDA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii