Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati

ro

31 Mar, 2010 15:31 777 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi

Comunicat de presă

 Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului a organizat marţi, 30 martie 2010, o dezbatere publică cu tema: Executarea Hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, având în vedere că suntem a patra ţară ca număr de dosare înregistrate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 
Principalele teme vizate au fost tematica plângerilor la CEDO, admisibilitatea cauzelor, durata procedurilor, executarea acestora şi acţiunea în regres. Astfel, cu privire la tematică s-a constatat că în procent de 80 % principala cauză pentru care oamenii se adresează Curţii Europene a Drepturilor Omului este încălcarea dreptului la proprietate. Din acest punct de vedere, s-a concluzionat că este necesară luarea unor măsuri legislative, administrative şi financiare.
Din punctul de vedere al despăgubirilor materiale, lucrul acesta nu este deficitar, mai ales la nivel local, în ceea ce priveşte dreptul de proprietate. Statul nu mai poate face faţă în ceea ce priveşte despăgubirea la valoarea de piaţă. Cu privire la durata de procedură, aceasta este o problemă europeană. În cazul acţiunii în regres titularii sunt reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice. Acceste acţiuni se pot aplica, întrucât nu avem legislaţie în domeniu, în conformitate cu legislaţia europeană. La nivelul Consiliului Superior al Magistraturii s-au luat atât măsuri preventive, cât şi măsuri represive de sancţionare a magistraţilor. Până la momentul actual s-au dat 37 de sancţiuni disciplinare, pe aplicarea hotărârilor CEDO neexistând nicio sancţiune.
Ca urmare a acestor dezbateri, domnul György Frunda- Preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a concluzionat afirmând că această problemă a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului trebuie rediscutată împreună cu comisia similară din Camera Deputaţilor şi cu Subcomisia nou înfiinţată, cu acelaşi obiect de reglementare (CEDO), în cadrul Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor pentru a crea un mecanism permanent de monitorizare a executării acestor hotărâri şi pentru a lua măsurile necesare cu privire la diminuarea numărului plângerilor la CEDO.
31.03.2010

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii