Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru politica externa - 28.10.2010

ro

29 Oct, 2010 00:21 913 Marime text

Comisia pentru Politică Externă a dezbătut, în cadrul şedinţei din data de 26 octombrie a.c., proiectul Legii privind sistemul public de pensii şi amendamentele formulate la acesta, ca urmare a transmiterii, de către Preşedintele României, a cererii de reexaminare.

Proiectul de lege conţine prevederi care reglementează şi sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic şi consular. Pentru acest considerent, Comisia pentru politică externă a fost sesizată cu dezbaterea şi întocmirea Avizului la cererea de reexaminare a Proiectului de lege menţionat.

La şedinţă au fost audiaţi în legătură cu subiectul amintit reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe. La dezbateri a participat şi o delegaţie a Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au pledat pentru păstrarea textului de lege în forma adoptată anterior de Parlament şi trimisă către promulgare la Preşedintele României, în domeniul specific de competenţă al Comisiei pentru politică externă.

Comisia pentru politică externă a hotărât, cu unanimitate de voturi, să acorde votul său negativ faţă de acest proiect de lege şi, respectiv, în favoarea admiterii cererii de reexaminare, cu lărgirea sferei subiectelor supuse dezbaterii şi reexaminării, inclusiv la domeniul sistemului de pensii al personalului diplomatic şi consular.

Comisia pentru politică externă consideră că profesiunea diplomatică trebuie să îşi menţină coerenţa, abrogarea Legii nr. 269 / 2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României putând aduce mari prejudicii pentru activitatea Ministerului Afacerilor Externe, pentru politica externă a României.

Corpul Diplomatic şi Consular al României reprezintă un corp profesional de elită, de o înaltă ţinută morală şi profesională căruia îi trebuie asigurat, inclusiv prin predictibilitate financiară, motivaţia şi recunoştinţa necesară pentru promovarea şi apărarea intereselor naţionale.

Comisia este de părere că statutul trebuie păstrat în integralitatea sa, deoarece reprezintă legea cadru a serviciului diplomatic al României, în care sunt înscrise drepturile şi obligaţiile personalului diplomatic şi consular, responsabilităţile care revin acestuia, conduita cerută, precum şi incompatibilităţile specifice.

Informaţii suplimentare

Membrii comisiei au propus Comisiei sesizate pentru raport eliminarea art. 171 din proiectul Legii privind sistemul public de pensii, pentru considerentul că nu pot fi integrate şi recalculate după un mod nou de calcul pensiile de serviciu aflate în plată. S-a propus şi eliminarea din art. 196 a literei c) care se referă la art. 29 şi art. 52 din Legea nr. 269 / 2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României şi a literei d) care se referă la OUG nr. 36 / 2003 privind sistemul de pensionare a membrilor Corpului Diplomatic şi Consular.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii