Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru politica externa a Senatului, 5.05.2010

ro

05 May, 2010 16:44 739 Marime text

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, a participat marţi, 4 mai a.c., la Iaşi, la prima ediţie a forumului „Împreună - Forum ONG România - Republica Moldova".

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi a oferit posibilitatea informării participanţilor asupra proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare ale României în Republica Moldova, stabilirii de parteneriate între ONG-urile din cele două state şi identificării de noi oportunităţi de finanţare a acestora.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare (ODA), iar Republica Moldova stat prioritar pentru alocarea fondurilor ODA ale României.

Referindu-se la situaţia politică şi la evoluţiile din Republica Moldova, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a declarat că „Uniunea Europeană trebuie să se implice mai mult în aceste transformări, să fie mai prezentă prin intermediul României şi a celorlalţi parteneri europeni, trebuie să fie prezentă şi activă în formatul cinci plus doi de negocieri legat de chestiunea transnistreană şi să lăsăm viaţa să curgă într-o direcţie care sperăm să fie confirmată drept pozitivă."

În aceeaşi zi, senatorul Titus Corlăţean a fost invitat special la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi, în cadrul conferinţei "România şi interesele sale regionale. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană".

"După integrarea în NATO şi apoi în Uniunea Europeană, suntem în faţa unei noi provocări care presupune un interes fundamental pe care România il are în acest moment: continuarea procesului de extindere a NATO, de difuzare a acestui sistem de valori comune", a declarat senatorul social - democrat în faţa studenţilor şi a corpului profesoral.

În privinţa noilor relaţiii pe care ţara noastră le are în prezent cu Republica Moldova, odată cu schimbarea conducerii statului, Titus Corlăţean a ţinut să precizeze că acestea se dezvoltă într-un ritm mai alert decât s-ar fi aşteptat.

"România poate face foarte mult pentru ţara vecină prin cooperarea bilaterală directă. Numai dacă punem la dispoziţie expertiza noastră în materie de aderare şi deja Republica Moldova poate recupera timp preţios. Apoi finanţarea unor proiecte concrete, încurajarea oportunităţilor de afaceri, toate acestea pot veni în sprijinul cetăţenilor moldoveni", a precizat preşedintele Comisiei pentru politică externă.

În cadrul conferinţei au fost discutate elemente referitoare la relaţia bilaterală dintre România şi Republica Moldova, precum problema cetăţeniei acordate de România, perspectiva ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni precum şi perspectivele europene ale Chişinăului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii