Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru politica externa a Senatului

ro

26 Jun, 2010 19:15 1036 Marime text

Comisia pentru politică externă a luat cunoştinţă din presă, în după amiaza zilei de miercuri, 23 iunie a.c., în legătura cu desemnarea a doisprezece noi Ambasadori ai României, în cadrul unui interviu acordat mass-mediei de Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe.

Totodată, am luat la cunoştinţă prin intermediul presei că membrii Comisiei pentru politică externă urmează sa audieze candidaţii propuşi la postul de ambasador în cursul săptămânii următoare.

În legătură cu cele semnalate mai sus, facem următoarele precizări:

1. Comisia pentru politică externă a Senatului nu a primit nici până la această oră o notificare oficială pe tema celor semnalate mai sus.

2. Considerăm că bunul simţ instituţional şi diplomatic ar fi impus respectarea cutumei instituţionale practicate de-a lungul timpului, ca Parlamentul şi comisiile sale specializate să fie informate în prealabil şi să nu fie puse în situaţia neplăcută de a lua cunoştinţă de aceste nominalizări prin intermediul presei.

3. Ministerul Afacerilor Externe nu este în măsură să stabilească agenda Parlamentului şi nici a comisiilor sale permanente. Agenda este realizată ţinând cont de punctele aflate pe ordinea de zi în dezbatere parlamentară din însărcinarea Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului şi de alte subiecte prioritare, aşa cum pot fi, de exemplu, audierile noilor ambasadori desemnaţi. Acest lucru e realizat exclusiv de Parlament şi comisiile sale permanente şi în nici un caz de instituţii aparţinând executivului.

Faţă de cele de mai sus, Comisia pentru politică externă a Senatului atenţionează public instituţia Ministerului Afacerilor Externe asupra necesităţii respectării procedurilor şi acordării respectului instituţional cuvenit Parlamentului din partea executivului. E necesară evitarea tentaţiilor de desconsiderare a legislativului pe care actualul guvern şi reprezentanţi importanţi ai săi le-au manifestat constant în ultima perioada de timp.

După primirea notificărilor oficiale, ţinând cont de importanţa subiectului menţionat, dar şi de agenda încărcată anunţată pentru săptămâna viitoare la Parlament - ultima săptămână de activitate înaintea începerii vacanţei parlamentare - Comisia pentru politică externă va căuta să identifice o soluţie pentru audierea cel puţin a unei părţi a ambasadorilor desemnaţi şi anunţaţi prin intermediul presei.

Comisia pentru politică externă subliniază că, în condiţiile date, prezenţa la audieri a conducerii Ministerului Afacerilor Externe devine necesară şi obligatorie şi pentru susţinerea candidaturilor menţionate.

Menţionăm că anterior, încă de la finalul lunii mai a.c., am exprimat conducerii Ministerului Afacerilor Externe disponibilitatea Comisiei pentru politică externă de a audia eventualele noi propuneri de candidaţi pentru postul de Ambasador, în condiţiile notificării acestora în timp util, înainte de vacanţa parlamentară, lucru care, după cum arătam mai sus, nu s-a întâmplat nici până în prezent.

Titus Corlăţean

Senator

Preşedintele Comisiei pentru politică externă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii