Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Declaraţiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, la finalul şedinţei Biroului permanent întrunit luni, 8 februarie 2016

ro

08 Feb, 2016 18:35 1293 Marime text
La finalul şedinţei Biroului permanent întrunit în data de 8 februarie a.c., domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a declarat că principala discuție politică a fost legată de solicitarea adresată de PNL pentru introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului privind votul în două tururi de scrutin la alegerea primarilor.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că discuția a avut și o componentă politică, cu argumente prezentate de reprezentanții PNL, PSD, ALDE, UNPR şi UDMR şi că au intrat în discuţie și argumente de ordin juridic.

Majoritatea consideră că, în momentul de faţă, această inițiativă legislativă, care poartă amprenta PNL, este promovată din simplul considerent legat de avantajul pe care l-ar putea obţine PNL-ul la viitoarele alegeri dacă s-ar realiza votul în două tururi de scrutin, după ce, anul trecut, PNL a fost unul dintre promotorii actualei forme legislative, care prevede votul într-un singur tur. Între timp, PNL şi-a schimbat atitudinea şi încearcă să găsească alte argumente.

În mod normal, procesul legislativ, apropierea alegerilor şi faptul că Parlamentul se găseşte pe final de mandat ar face să existe o reţinere din partea Parlamentului pentru a vota astfel de legi, aşa de importante, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, care a precizat că, în final, decizia cu privire la circuitul procedural al propunerii PNL a fost luată pe baza unor considerente de natură juridică.

Mai precis, s-a constatat nulitatea rapoartelor Comisiei juridice şi Comisiei pentru administraţie publică, pentru că au fost întocmite în perioada în care singura abilitată să discute propuneri de modificare a legilor electorale era Comisia de Cod electoral. O dată cu încetarea activității Comisiei de Cod Electoral, în data de 30 decembrie 2015, procedura trecerii prin comisii o propunerii PNL trebuie reluată.

Biroul permanent a hotărât, cu majoritate de voturi, 8 la 4, ca propunerile legislative să fie, de data aceasta, trimise Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi Comisiei pentru constituţionalitate libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, care au fost chemate să întocmească rapoartele, după care această dezbatere va fi introdusă pe ordinea de zi.
 
Din experiența proprie, din perioada când eram Prim-ministru, Raportul MCV se realiza sub formă de proiect, era trimis în România, se făceau observații, după aceea se trimitea înapoi. În acest fel, observațiile părții române puteau fi incluse în Raport, greșelile puteau fi corijate. Vrem să știm dacă această procedură a fost respectată. Biroul Permanent a hotărât astăzi să ceară Comisiei pentru politică externă dacă s-au cerut observațiile autorităților române pe marginea proiectului de raport. Iar dacă aceste observații s-au făcut, cum au fost incluse în Raport, dacă s-a ținut seama de aceste observații.

Marțea viitoare, la ora 10.00 avem ”ora ministrului” la care va fi invitat ministrul Transporturilor să prezinte un raport de activitate, să prezinte, mai cu seamă, proiectele pe care le are domeniul de coordonare în Ministerul Transporturilor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii