Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Domnul senator Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE

ro

24 Jun, 2015 22:02 1232 Marime text
Marți, 23 iunie a.c., cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 22-26 iunie a.c.), senatorul Titus Corlățean a luat cuvântul, în plenul Adunării, în cadrul raportului cu tema: “Evaluarea Parteneriatului pentru Democrație cu Parlamentul din Maroc” (raportor: Bogdan Klich, Polonia, Grupul Partidului Popular European).
 
Potrivit senatorului Corlățean, Parteneriatul pentru Democrație al APCE cu Parlamentul din Maroc constituie un instrument foarte util, care implică angajamentul ambelor părți și voința politică de a continua reformele democratice în Maroc, un proces care nu este deloc facil. A evidențiat faptul că succesul acestui Parteneriat poate constitui un model de bune practici pentru alte state din Maghreb sau din Orientul Mijlociu, miza acestuia depășind dimensiunea bilaterală, interesul nostru comun fiind acela de a face din acest Parteneriat un veritabil succes.

Parlamentarul român și-a exprimat sprijinul pentru propunerea raportorului de eliminare a pedepsei capitale, de o manieră etapizată, prin trecerea de la actualul moratoriu de fapt la un moratoriu de drept, iar în final la eliminarea legislativă propriu-zisă a acestei sancțiuni penale. A învederat importanța semnării și ratificării de către Maroc a unui număr cât mai mare de convenții ale Consiliului Europei, precum și sprijinirea progreselor deja înregistrate în materie de egalitate de gen și combatere a tuturor formelor de discriminare, în concordanță cu prevederile Constituției din 2011.

În același context a mai adăugat că există anumite inițiative mai radicale ale unor membri ai Adunării (referitoare, de exemplu, la legalizarea în Maroc a relațiilor între persoanele de același sex) care se pot dovedi contraproductive, pot genera reacții la nivelul societății marocane și sunt susceptibile să pună în pericol eficacitatea eforturilor întreprinse până în momentul de față, precum și evoluția în ansamblu a procesului democratic.

În final, a subliniat că o asemenea abordare nu constituie un regres în materie de standarde democratice, ci o afirmare a spiritului de cooperare care guvernează funcționarea Parteneriatului cu partea marocană și o adaptare a acestuia la nivelului actual de acceptabilitate socială și la modelul cultural al acestei societăți.
 
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii