Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Intervenția domnului senator Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, pe tema combaterii terorismului internațional - 28 ianuarie 2016

ro

28 Jan, 2016 23:14 1445 Marime text
Intervenția domnului senator Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, pe tema combaterii terorismului internațional
 
Miercuri, 27 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 25-29 ianuarie 2016), senatorul Titus Corlățean a luat cuvântul, în plenul Adunării, în cadrul dezbaterii comune dedicate „Combaterii terorismului internațional și protecției concomitente a normelor și valorilor Consiliului Europei” și raportului cu tema: “Luptătorii străini din Siria și Irak”, raportor: Dirk van der Maelen (Belgia, Grupul Socialist). 
 
Referindu-se la primul document aflat pe ordinea de zi a dezbaterii comune, senatorul Corlățean a arătat că este nevoie de găsirea unui just echilibru între, pe de o parte, obligația statelor de combatere fermă a oricărui act terorist și, pe de altă parte, de garantarea drepturilor și libertăților fundamentale.
 
Cu privire la raportul parlamentarului belgian, senatorul român a evocat un moment extrem de important pentru statele membre ale Națiunilor Unite, și anume adoptarea Rezoluției Consiliului de Securitate nr. 2178 din 2014 privind luptătorii străini.
 
În legătură cu dezbaterea referitoare la “principiul proporționalității” reacției statelor față de organizațiile teroriste, senatorul Corlățean a subliniat că măsurile stabilite în Rezoluția Consiliului de Securitate mai sus amintită, care restrânge în mod necesar anumite drepturi și libertăți fundamentale care îi privesc pe indivizii care și-au asumat calitatea de “luptători străini” înrolați în DAESH/ISIL (libertatea persoanei, dreptul la liberă circulație) nu pot fi înțelese ca disproporționate în condițiile în care Rezoluția Consiliului de Securitate are caracter juridic obligatoriu la nivel universal și a implicat pentru statele membre ONU obligația adoptării în plan național a unor măsuri legislative și operative corespunzătoare. Rezoluția adoptată de APCE nu poate fi citită decât în lumina Rezoluției Consiliului de Securitate.
 
Faptele comise de ISIS/DAESH reprezintă un genocid împotriva mai multor comunități din Orientul Mijlociu, începând cu comunitatea creștină.
 
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat cu o largă majoritate raportul și rezoluția menționate. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii