Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Miercuri, 03 Martie 2010

ro

03 Mar, 2010 16:52 664 Marime text

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului Titus Corlăţean l-a primit marţi, 2 martie a.c., pe E.S. Ambasadorul Irlandei în România, Domnul John Morahan.

În cadrul întâlnirii au fost analizate stadiul relaţiilor bilaterale la nivel parlamentar şi modalităţile concrete de cooperare între comisiile de politică externă ale celor două ţări. Ambasadorul irlandez a apreciat drept excelentă colaborarea existentă, amintind în context succesul seminarului pentru absorbţia fondurilor europene organizat în 2009 de Comisia pentru politică externă a Senatului precum şi seminarul organizat la Braşov în toamna anului trecut de către Ambasada Irlandei, eveniment care a reunit reprezentanţi ai mediului de afaceri din Irlanda şi România, precum şi autorităţi locale.

Seminariile din 2009 au reunit reprezentanţi din sfera autorităţilor parlamentare, guvernamentale şi ai mediului de afaceri din România şi Irlanda, implicaţi în procesul de absorbţie a fondurilor europene, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare şi ai organizaţiilor neguvernamentale participanţi la procesului de implementare eficientă a fondurilor UE.

Ambasadorul Morahan a reiterat disponibilitatea şi dorinţa companiilor irlandeze de a investi în România. În acest context, Titus Corlăţean a afirmat că va face demersurile necesare pe lângă autorităţile române pentru a sprijini concret această deschidere a investitorilor irlandezi.

Totodată, Titus Corlăţean va adresa o scrisoare primului ministru român în care va susţine necesitatea încheierii unor partenariate la nivelul instituţiilor din cele două ţări pentru facilitarea schimbului de experienţă şi expertiză în domeniul absorbţiei fondurilor europene şi posibila promovare în comun a unor proiecte cu finanţare europeană.

Având în vedere experienţa irlandeză, Titus Corlăţean a propus domnului Ambasador Morahan o colaborare şi un schimb de experienţă legate de utilizarea eficientă de către Senatul României a mecanismului de examinare prealabilă (scrutiny) introdus prin Tratatul de la Lisabona. De altfel, în cursul lunii aprilie a.c., preşedintele Comisiei parlamentare irlandeze responsabile cu examinarea prealabilă a legislaţiei europene, domnul John Perry, va efectua o vizită în România la invitaţia Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul României, cu sprijinul Comisiei pentru politică externă din Senat.

În finalul discuţiilor, s-a agreat în principiu organizarea în luna iunie a.c., a vizitei oficiale la Dublin a delegaţiei Comisiei pentru politică externă din Senatul României, la invitaţia omologilor irlandezi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii