Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:34 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Participarea delegatiei Senatului Romaniei la Conferinţa interparlamentară pentru politica externă şi de securitate comună (PESC) şi politica de securitate şi apărare comună (PSAC)

ro

07 Sep, 2015 10:03 1153 Marime text
Participarea delegatiei Senatului Romaniei la ConferinÅ£a interparlamentară pentru politica externムşŸi de securitate comunム(PESC) ŞŸi politica de securitate şŸi apăƒrare comună (PSAC)


În perioada  4 – 7 septembrie 2015, o delegatie parlamentara a Senatului Romaniei, formata din domnii senatori Petru FILIP, preşŸedintele Comisiei pentru politică externăƒ, seful delegatiei, si Ionel AGRIGOROAEI, secretar al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a participat la Luxemburg, la Conferinţa interparlamentarムpentru politica externムşŸi de securitate comunム(PESC) şi politica de securitate şŸi apărare comunム(PSAC), organizatムîn cadrul dimensiunii parlamentare a PreşŸedinţiei luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene.

La Conferinţă au participat reprezentanţi din: comisiile pentru politicムexternă şŸi de apărare din parlamentele naţionale ale statelor membre, candidate şi partenere UE, înalţi oficiali UE (Parlamentul European, Comisia Europeanăƒ), înalţi oficiali NATO, experţi politici şŸi militari UE şŸi NATO. În cadrul  conferinţei a intervenit şŸi a participat la dezbateri doamna Federica MOGHERINI, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şŸi Politica de Securitate. 

Agenda conferinţei a inclus o serie de subiecte actuale ale politicii externe şi de securitate europene: Sesiunea I – O politica externa si de securitate comuna mai strategica si Catre o noua Politica Europeana de Vecinatate; Sesiunea II – Schimbari climatice. În cadrul reuniunii s-au desfăşurat şŸi urmăƒtoarele grupuri de lucru: 1). Catre un management mai coordonat al fluxurilor de migratie; 2). Intarirea misiunilor civile ale PESA;  4). Stadiul apararii europene dupa Consiliul European din iunie 2015.
 
Dezbaterile din cadrul Conferintei au vizat problematica majora in materie de politica externa si de securitate cu care se confrunta UE atat in Vecinatatea Estica cat si in cea sudica, care va fi gestionata, incepand cu 2016, in conformitate cu Strategia privind securitatea globala si noua Politica Europeana de vecinatate, in prezent aflate in plin proces de revizuire. In timp ce revizuirea Strategiei Europene de Securitate este chematムsムgenereze o redefinire a rolului şi intereselor de securitate ale UE, prin dezvoltarea capacităţilor de apărare şŸi o abordare generalムa prevenirii şŸi gestionăƒrii conflictelor internaţionale, şi prin întăƒrirea coordonării şŸi cooperăƒrii cu NATO, noua Politica Europeana de Vecinatate trebuie sa reafirme intersul Uniunii pentru un Parteneriat Estic consolidat care sa ofere o perspectiva europeana statelor implicate in primul rand, Moldova, Ucraina si Georgia.

Principalele concluzii ale Conferinţei au relevat preocupăƒrile participanţilor de a formula solutii capabile de a răspunde actualelor provocăƒrilor de securitate cu care se confruntムUE, in primul rand fluxul de refugiati provenind din flancul sudic al Mediteranei, subiect care in prezent reprezinta o mare provocare pentru toate statele membre ale Uniunii si pentru care nu s-a adoptat inca o pozitie unica la nivel european.  Conferinta a marcat un pas important in ceea ce priveste implicarea parlamnetelor nationale in probleme de politica externa si de securitate, in sensul recredibilizarii actiunii internationale a unei Uniuni solidare si responsabile.
 
În intervenţia sa la Sesiunea I dl. senator Petru FILIP a subliniat cムin virtutea tensiunilor geostrategice care se manifesta de cativa ani in flancurile est si sud ale UE, cele doua componente ale politicii de vecinatate – Parteneriatul estic si Mediterana, trebuie sa fie reanalizate in vederea unei reechilibrari necesare. In acest sens, definirea unor obiective si termene precise cu privire la dosarele majore care au consecinte directe pentru securitatea europeana reprezinta o prioritate, alternativa fiind o politica europeana lipsita de coerenta caracterizata de insecuriate si instabilitate, asa cum s-a intamplat recent.

In context, dl. Petru FILIP a apreciat căƒ, pentru a putea propune o viziune mai ambitioasa si mai bine articulata pe termen lung, este  necesar ca Uniunea sa analizeze si sa corecteze greselile initiale in materie de securitate.


Dl. senator Petru FILIP a subliniat ca dezvoltarile politice in estul UE urmeaza o evolutie sinusoidala. A apreciat ca, in ciuda unei anumite   acalmii care se manifesta in prezent, nu trebuie subestimat potentialul de destabilizare al situatiei actuale, cu referire speciala la conflictele inghetate cu potential de a exploda, in acest sens existand semnale transmise prin intermediul Ambasadorului Ucrainei la Bucuresti. In concluzie a subliniat ca Romania este in favoarea unei politici de vecinatate mai integrate care in mod obligatoriu trebuie sa contina si elemente care apartin politicii de securitate.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii