Declaraţiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României - 15 martie 2016 –
Declaraţiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României - 15 martie 2016 –
15 Mar, 2016 22:22
ZIUA de Constanta
1567
Marime text
Domnul Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a răspuns întrebărilor jurnaliştilor marţi, 15 martie 2016.
Reporter: Domnule Preşedinte, aţi avut discuţii cu domnul Liviu Dragnea, Preşedintele PSD, în legătură cu situaţia candidaţilor la Primăria Capitalei?
Călin Popescu-Tăriceanu: Da, vă confirm că am avut discuţii în ultima perioadă pentru a ne consulta şi a vedea care sunt cele mai bune formule pentru alegerile locale. În aceste discuţii nu este vorba numai despre Bucureşti, ci şi despre ansamblul judeţelor, dar până în acest moment nu avem încă o concluzie pe care să v-o pot comunica.
Reporter: Dar PSD trebuie să lămurească lucrurile până vineri, când am înţeles că vor avea o şedinţă importată, în cadrul căreia doresc să anunţe candidaţi. Vă mai vedeţi în aceste zile cu domnul Liviu Dragnea?
Călin Popescu-Tăriceanu: Este posibil. Trebui să înţelegeţi că procesul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile locale nu este facil şi nici nu trebuie să fie, deoarece trebuie aleşi cu grijă candidaţii care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor. Cred că aceste aşteptări sunt justificate şi normale de a vedea feţe noi, dar care să aibă câteva atribute printre care onestitatea – pe care cetăţenii şi-o doresc din ce în ce mai mult de la clasa politică – şi competenţa. Colegii de la PSD împărtăşesc acelaşi punct de vedere şi anume că nu este nevoie să-i reciclăm pe cei compromişi de diverse scandaluri de corupţie. O serie de candidaţi au bătut şi la uşa noastră, şi la uşa PSD şi i-am refuzat din cauza imaginii lor - iar imaginea este, chiar dacă nu întotdeauna, dar de multe ori, concordantă cu comportamentul – deoarece nu vrem să ne expunem criticilor de a avea în rândul nostru oameni cu o carte de vizită pătată.
Reporter: Aţi avut, de pildă, nişte oferte de la Giurgiu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Am avut din multe locuri, nu voi intra în aceste detalii.
Reporter: La ce sector şi-ar dori ALDE un candidat?
Călin Popescu-Tăriceanu: Candidaţii pe care îi propunem trebuie să-i alegem astfel încât să găsim o soluţie echilibrată pe Bucureşti, dar ne mai gândim la un aspect important, şi anume profilul alegătorilor din sectorul respectiv. Bucureştiul nu este un oraş omogen din punct de vedere electoral şi cred că trebuie identificaţi candidaţi care să răspundă unui segment importat atât din punct de vedere politic – mă refer la opţiunile politice -, cât şi profilului socio-profesional al sectorului.
Reporter: Aveţi o problemă ca în această alianţă pe care o veţi face cu PSD pentru alegerile locale să intre şi UNPR?
Călin Popescu-Tăriceanu: Protocolul pe care ALDE l-a semnat este exclusiv cu PSD. Ce face PSD mai departe nu este problema ALDE, ci este problema PSD, iar noi ne-am declarat în mod deschis disponibilitatea de a face orice alianţă electorală cu PSD pentru alegerile locale. Mai departe, nu pot comenta ce fac alte partide.
Reporter: Este ALDE pregătit, în acest moment, ca alternativă, să meargă cu candidaţi proprii la toate cele şase sectoare şi la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti?
Călin Popescu-Tăriceanu: Sigur, ne-am pregătit, organizaţiile au propriii lor candidaţi, pot să vă spun că, în urmă cu două săptămâni am avut chiar o reuniune cu conducerea pe Bucureşti şi cu conducerea celor şase sectoare tocmai pentru a evalua care sunt candidaţii noştri. Dar, în contextul discuţiilor actuale, această problemă nu este de actualitate pentru că, aşa cum am anunţat, încercăm să găsim o formulă pe Bucureşti împreună cu PSD.
Reporter: Aţi avut şi o discuţie cu domnul Victor Ponta la partid. Se speculează că poate i se oferă o candidatură.
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu cred că domnul Victor Ponta îşi doreşte să candideze din partea ALDE. Domnia sa este vechi şi consacrat membru PSD şi nu am intuit în nici un fel din partea sa dorinţa de a candida la alegerile locale şi cu atât mai puţin din partea ALDE. Nu ştiu de unde au apărut aceste speculaţii, poate au fost făcute chiar de presă
Reporter: Înţelegem că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările a ajuns la Senatul României, ca primă cameră sesizată. Cum vedeţi discuţiile pe această Ordonanţă?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nicio discuţie. Pe această Ordonanţă de Urgenţă nu se poate face o discuţie, pentru că are un viciu de fond: este neconstituțională. Iar prevederile constituţionale sunt extrem de clare: nu se poate modifica prin Ordonanță de Urgenţă legislaţia privitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Ar fi o greşeală imensă a Parlamentului dacă ar intra în discuţie pe această Ordonanţă. Ceea ce trebuie făcut – şi sunt convins că iniţiatorii ştiau acest lucru, dar cred că au vrut să facă o încercare să vadă cum reacționează Parlamentul – este ca Ordonanţa să fie respinsă. Sigur, din conţinutul ei pot fi reţinute acele texte pe care le considerăm oportune şi să mergem mai departe cu o propunere legislativă dezbătută în procedură de urgenţă, care să reglementeze situaţia interceptărilor. Soluţia pe care eu am propus-o – şi cred că este o soluţie mai mult decât rezonabilă – este crearea unei autorităţi naţionale independente, aflate sub autoritatea Parlamentului, care să poată să fie supusă controlului societăţii, controlului public şi care să aibă responsabilitatea tuturor interceptărilor, mai puţin pe a celor care ţin de siguranţa naţională şi care trebuie să rămână în atribuţiile SRI.
Reporter: Aţi discutat cu PSD pe această propunere a dumneavoastră?
Călin Popescu-Tăriceanu: N-am discutat încă, dar, la momentul oportun, când vom ajunge să abordăm aceste chestiuni, va trebui să ne spunem cu toţii un punct de vedere. Regretul meu este următorul: că, în acest moment, în care noi asistăm la un atentat asupra drepturilor şi libertăţilor individului, prin restrângerea acestora, un partid de la care eu aveam mari aşteptări, PNL rămâne tăcut sau este complezent cu ceea ce se întâmplă. Lucrul acesta mă face încă o dată să spun că PNL nu mai are nimic de-a face cu liberalismul şi nici măcar cu susţinerea valorilor fundamentale ale unei societăţi democratice. Şi este regretabil pentru un partid care s-a consacrat tocmai prin susţinerea acestor valori.
Reporter: Dumneavoastră contestaţi forma Ordonanţei de Urgenţă sau fondul acesteia?
Călin Popescu-Tăriceanu: Sunt două lucruri distincte. Pe de o parte, nu se poate modifica o piesă de legislaţie prin Ordonanţă de Urgenţă atunci când se referă la o serie de domenii: chestiuni de ordin constituţional, drepturile şi libertăţile cetăţenilor etc. Pe de altă parte, soluţia care ar trebui legiferată este cea utilizată în toate ţările democratice din Europa Occidentală: existenţa unei autorităţi independente pentru interceptări, care să poată fi supusă controlului public. Interceptările nu pot fi încredinţate unor instituţii care nu pot fi controlate potrivit interesului public deoarece putem asista la derapaje, abuzuri, excese aşa cum s-a întâmplat până acum. Aş spune, parafrazându-l pe Napoleon, care spunea că războiul este un lucru mult prea serios pentru a fi lăsat pe mâna generalilor, că problema ascultărilor este o treabă mult prea serioasă pentru a intra pe mâna oricui. Ar fi o greşeală uriaşă de revenire în trecut, în perioada comunistă. Nu trebuie să transformăm serviciile secrete în organe de urmărire penală, pentru că ar însemna un uriaş regres democratic, ci trebuie să separăm atribuţiile: cercetarea penală trebuie făcută de procurori şi poliţişti judiciari, iar serviciile de informaţii au cu totul şi cu totul alt rol. Nu trebuie amestecate serviciile de informaţii în această chestiune.
Reporter: În ce stadiu se află proiectul de lege legat de insolvenţa televiziunii publice?
Călin Popescu-Tăriceanu: Astăzi am strâns semnăturile pe proiect, am avut o discuţie şi cu colegii din PSD, cu domnul Liviu Dragnea, care se aşteptau ca acest proiect să fie discutat împreună cu propunerea avansată de PSD de modificare a Legii nr. 41/1994 referitoare la organizarea şi funcţionare TVR, care, în principal, se axează pe separaţia funcţiilor de preşedinte şi de director general. Propunerea de introducere a procedurii de insolvenţă nu are legătură cu proiectul de lege depus deja de PSD, dar, pentru uşurarea procedurilor, putem să discutăm împreună la comisiile de specialitate aceste propuneri. Ştiu că astăzi propunerea despre care vorbeam, de separare a celor două funcţii, a fost respinsă de Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Mâine va fi depusă iniţiativa care conţine intrarea în insolvenţă, fie sub forma unor amendamente la legea TVR, fie ca proiect complet separat. În funcţie de ceea ce va decide Camera Deputaţilor, cele două propuneri de acte normative ar putea fi discutate în paralel.
Reporter: Un membru al partidului dumneavoastră, doamna senator Cristiana Anghel, spunea că ar trebui suspendat Klaus Iohannis deoarece acesta ar fi comis un abuz atunci când a convocat CSAT pentru a discuta Ordonanţa de Urgenţă referitoare la interceptări, situaţia nefiind de competenţa CSAT.
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu pot să comentez părerea doamnei Cristiana Anghel. Fiecare parlamentar are dreptul la propria opinie şi n-o voi cenzura în public pe doamna Cristiana Anghel. Puteţi să mă întrebaţi, eventual, dacă împărtăşesc punctul său de vedere. Doamna Cristiana Anghel se reprezintă pe sine, punctul său de vedere nu este punctul de vedere al partidului, nu am discutat această chestiune în ALDE. Eu cred că Preşedintele trebuie să aibă un rol mai activ şi trebuie să fie primul apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Ca Preşedinte al Senatului, nu vreau să deschid o dispută pe acest subiect cu Preşedinţia.
Direcţia Presă, comunicare şi imagine
Reporter: Domnule Preşedinte, aţi avut discuţii cu domnul Liviu Dragnea, Preşedintele PSD, în legătură cu situaţia candidaţilor la Primăria Capitalei?
Călin Popescu-Tăriceanu: Da, vă confirm că am avut discuţii în ultima perioadă pentru a ne consulta şi a vedea care sunt cele mai bune formule pentru alegerile locale. În aceste discuţii nu este vorba numai despre Bucureşti, ci şi despre ansamblul judeţelor, dar până în acest moment nu avem încă o concluzie pe care să v-o pot comunica.
Reporter: Dar PSD trebuie să lămurească lucrurile până vineri, când am înţeles că vor avea o şedinţă importată, în cadrul căreia doresc să anunţe candidaţi. Vă mai vedeţi în aceste zile cu domnul Liviu Dragnea?
Călin Popescu-Tăriceanu: Este posibil. Trebui să înţelegeţi că procesul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile locale nu este facil şi nici nu trebuie să fie, deoarece trebuie aleşi cu grijă candidaţii care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor. Cred că aceste aşteptări sunt justificate şi normale de a vedea feţe noi, dar care să aibă câteva atribute printre care onestitatea – pe care cetăţenii şi-o doresc din ce în ce mai mult de la clasa politică – şi competenţa. Colegii de la PSD împărtăşesc acelaşi punct de vedere şi anume că nu este nevoie să-i reciclăm pe cei compromişi de diverse scandaluri de corupţie. O serie de candidaţi au bătut şi la uşa noastră, şi la uşa PSD şi i-am refuzat din cauza imaginii lor - iar imaginea este, chiar dacă nu întotdeauna, dar de multe ori, concordantă cu comportamentul – deoarece nu vrem să ne expunem criticilor de a avea în rândul nostru oameni cu o carte de vizită pătată.
Reporter: Aţi avut, de pildă, nişte oferte de la Giurgiu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Am avut din multe locuri, nu voi intra în aceste detalii.
Reporter: La ce sector şi-ar dori ALDE un candidat?
Călin Popescu-Tăriceanu: Candidaţii pe care îi propunem trebuie să-i alegem astfel încât să găsim o soluţie echilibrată pe Bucureşti, dar ne mai gândim la un aspect important, şi anume profilul alegătorilor din sectorul respectiv. Bucureştiul nu este un oraş omogen din punct de vedere electoral şi cred că trebuie identificaţi candidaţi care să răspundă unui segment importat atât din punct de vedere politic – mă refer la opţiunile politice -, cât şi profilului socio-profesional al sectorului.
Reporter: Aveţi o problemă ca în această alianţă pe care o veţi face cu PSD pentru alegerile locale să intre şi UNPR?
Călin Popescu-Tăriceanu: Protocolul pe care ALDE l-a semnat este exclusiv cu PSD. Ce face PSD mai departe nu este problema ALDE, ci este problema PSD, iar noi ne-am declarat în mod deschis disponibilitatea de a face orice alianţă electorală cu PSD pentru alegerile locale. Mai departe, nu pot comenta ce fac alte partide.
Reporter: Este ALDE pregătit, în acest moment, ca alternativă, să meargă cu candidaţi proprii la toate cele şase sectoare şi la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti?
Călin Popescu-Tăriceanu: Sigur, ne-am pregătit, organizaţiile au propriii lor candidaţi, pot să vă spun că, în urmă cu două săptămâni am avut chiar o reuniune cu conducerea pe Bucureşti şi cu conducerea celor şase sectoare tocmai pentru a evalua care sunt candidaţii noştri. Dar, în contextul discuţiilor actuale, această problemă nu este de actualitate pentru că, aşa cum am anunţat, încercăm să găsim o formulă pe Bucureşti împreună cu PSD.
Reporter: Aţi avut şi o discuţie cu domnul Victor Ponta la partid. Se speculează că poate i se oferă o candidatură.
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu cred că domnul Victor Ponta îşi doreşte să candideze din partea ALDE. Domnia sa este vechi şi consacrat membru PSD şi nu am intuit în nici un fel din partea sa dorinţa de a candida la alegerile locale şi cu atât mai puţin din partea ALDE. Nu ştiu de unde au apărut aceste speculaţii, poate au fost făcute chiar de presă
Reporter: Înţelegem că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind interceptările a ajuns la Senatul României, ca primă cameră sesizată. Cum vedeţi discuţiile pe această Ordonanţă?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nicio discuţie. Pe această Ordonanţă de Urgenţă nu se poate face o discuţie, pentru că are un viciu de fond: este neconstituțională. Iar prevederile constituţionale sunt extrem de clare: nu se poate modifica prin Ordonanță de Urgenţă legislaţia privitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Ar fi o greşeală imensă a Parlamentului dacă ar intra în discuţie pe această Ordonanţă. Ceea ce trebuie făcut – şi sunt convins că iniţiatorii ştiau acest lucru, dar cred că au vrut să facă o încercare să vadă cum reacționează Parlamentul – este ca Ordonanţa să fie respinsă. Sigur, din conţinutul ei pot fi reţinute acele texte pe care le considerăm oportune şi să mergem mai departe cu o propunere legislativă dezbătută în procedură de urgenţă, care să reglementeze situaţia interceptărilor. Soluţia pe care eu am propus-o – şi cred că este o soluţie mai mult decât rezonabilă – este crearea unei autorităţi naţionale independente, aflate sub autoritatea Parlamentului, care să poată să fie supusă controlului societăţii, controlului public şi care să aibă responsabilitatea tuturor interceptărilor, mai puţin pe a celor care ţin de siguranţa naţională şi care trebuie să rămână în atribuţiile SRI.
Reporter: Aţi discutat cu PSD pe această propunere a dumneavoastră?
Călin Popescu-Tăriceanu: N-am discutat încă, dar, la momentul oportun, când vom ajunge să abordăm aceste chestiuni, va trebui să ne spunem cu toţii un punct de vedere. Regretul meu este următorul: că, în acest moment, în care noi asistăm la un atentat asupra drepturilor şi libertăţilor individului, prin restrângerea acestora, un partid de la care eu aveam mari aşteptări, PNL rămâne tăcut sau este complezent cu ceea ce se întâmplă. Lucrul acesta mă face încă o dată să spun că PNL nu mai are nimic de-a face cu liberalismul şi nici măcar cu susţinerea valorilor fundamentale ale unei societăţi democratice. Şi este regretabil pentru un partid care s-a consacrat tocmai prin susţinerea acestor valori.
Reporter: Dumneavoastră contestaţi forma Ordonanţei de Urgenţă sau fondul acesteia?
Călin Popescu-Tăriceanu: Sunt două lucruri distincte. Pe de o parte, nu se poate modifica o piesă de legislaţie prin Ordonanţă de Urgenţă atunci când se referă la o serie de domenii: chestiuni de ordin constituţional, drepturile şi libertăţile cetăţenilor etc. Pe de altă parte, soluţia care ar trebui legiferată este cea utilizată în toate ţările democratice din Europa Occidentală: existenţa unei autorităţi independente pentru interceptări, care să poată fi supusă controlului public. Interceptările nu pot fi încredinţate unor instituţii care nu pot fi controlate potrivit interesului public deoarece putem asista la derapaje, abuzuri, excese aşa cum s-a întâmplat până acum. Aş spune, parafrazându-l pe Napoleon, care spunea că războiul este un lucru mult prea serios pentru a fi lăsat pe mâna generalilor, că problema ascultărilor este o treabă mult prea serioasă pentru a intra pe mâna oricui. Ar fi o greşeală uriaşă de revenire în trecut, în perioada comunistă. Nu trebuie să transformăm serviciile secrete în organe de urmărire penală, pentru că ar însemna un uriaş regres democratic, ci trebuie să separăm atribuţiile: cercetarea penală trebuie făcută de procurori şi poliţişti judiciari, iar serviciile de informaţii au cu totul şi cu totul alt rol. Nu trebuie amestecate serviciile de informaţii în această chestiune.
Reporter: În ce stadiu se află proiectul de lege legat de insolvenţa televiziunii publice?
Călin Popescu-Tăriceanu: Astăzi am strâns semnăturile pe proiect, am avut o discuţie şi cu colegii din PSD, cu domnul Liviu Dragnea, care se aşteptau ca acest proiect să fie discutat împreună cu propunerea avansată de PSD de modificare a Legii nr. 41/1994 referitoare la organizarea şi funcţionare TVR, care, în principal, se axează pe separaţia funcţiilor de preşedinte şi de director general. Propunerea de introducere a procedurii de insolvenţă nu are legătură cu proiectul de lege depus deja de PSD, dar, pentru uşurarea procedurilor, putem să discutăm împreună la comisiile de specialitate aceste propuneri. Ştiu că astăzi propunerea despre care vorbeam, de separare a celor două funcţii, a fost respinsă de Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Mâine va fi depusă iniţiativa care conţine intrarea în insolvenţă, fie sub forma unor amendamente la legea TVR, fie ca proiect complet separat. În funcţie de ceea ce va decide Camera Deputaţilor, cele două propuneri de acte normative ar putea fi discutate în paralel.
Reporter: Un membru al partidului dumneavoastră, doamna senator Cristiana Anghel, spunea că ar trebui suspendat Klaus Iohannis deoarece acesta ar fi comis un abuz atunci când a convocat CSAT pentru a discuta Ordonanţa de Urgenţă referitoare la interceptări, situaţia nefiind de competenţa CSAT.
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu pot să comentez părerea doamnei Cristiana Anghel. Fiecare parlamentar are dreptul la propria opinie şi n-o voi cenzura în public pe doamna Cristiana Anghel. Puteţi să mă întrebaţi, eventual, dacă împărtăşesc punctul său de vedere. Doamna Cristiana Anghel se reprezintă pe sine, punctul său de vedere nu este punctul de vedere al partidului, nu am discutat această chestiune în ALDE. Eu cred că Preşedintele trebuie să aibă un rol mai activ şi trebuie să fie primul apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Ca Preşedinte al Senatului, nu vreau să deschid o dispută pe acest subiect cu Preşedinţia.
Direcţia Presă, comunicare şi imagine
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii