Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In relatiile cu Republica Moldova, Romania trebuie sa dea dovada de pragmatism si sa schimbe vorbele cu fapte

ro

31 Jan, 2011 23:00 785 Marime text
Aflat intr-o vizita de lucru in Republica Moldova in perioada 28-29 ianuarie 2011, Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a declarat ca "in acest moment Romania trebuie sa dea dovada de mult mai mult pragmatism si de acoperire a cuvintelor cu fapte si cu resurse pentru sprijinirea dezvoltarii Republicii Moldova. De aceea voi insista pentru inceperea aplicariiProtocolului de Colaborare si Parteneriatsemnat la Bucuresti anul trecut de fostul presedinte al Parlamentului moldovean, dl Ghimpu, cu conducerea Parlamentului roman."

Cu aceasta ocazie, oficialul roman a avut o serie de intrevederi cu Marian Lupu, Presedintele interimar al Republicii Moldova si Presedintele Parlamentului, Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leanca, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene si cu Presedintii Fractiunilor parlamentare din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) - Mihai Godea, Presedintele Fractiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, Presedintele Fractiunii parlamentare a Partidului Democrat, Ion Hadarca, Presedintele Fractiunii parlamentare a Partidului Liberal.

"Cred ca acest prim dialog intre Bucuresti si Chisinau, dupa alegerile din Republica Moldova, reprezinta o reconfirmare a interesului exceptional pe care Romania il acorda drumului european al Republicii Moldova", a declarat Mircea Geoana facand referire la faptul ca atat Bucurestiul, cat si marile capitale europene recunosc si incurajeaza orientarea pro-europeana a noului Guvern de la Chisinau.

De asemenea, Presedintele Senatului Romaniei a discutat cu Prim ministrul moldovean, Vlad Filat, despre necesitatea "intaririi dimensiunii economice si investitionale in Republica Moldova a firmelor romanesti, dar mai ales a firmelor occidentale care au sediul regional in Romania." Geoana a mai adaugat ca este obligatia ambelor state si interesul nostru comun de a sprijini dezvoltarea acestei zone, fiindca nu doar Republica Moldova se confrunta cu probleme legate de saracie, dar si regiunea de est a Romaniei este declarata a fi cea mai saraca din UE. "Cred ca impreuna putem sa facem din acest acces comun la doua spatii comerciale, cel european si cel al spatiului CSI o zona de prosperitate pentru tarile noastre", a subliniat oficialul roman.

Un alt subiect abordat in cadrul discutiilor a fost legat de realizarea unui program de infratire intre Parlamentele din Romania si Republica Moldova. "Pana acum, Republica Moldova a avut un astfel de program cu Ungaria si Franta, care s-au derulat in conditii bune, si simtim nevoia sa transferam o anumita capacitate administrativa pe problematica europeana si sa facem si un transfer de know-how administrativ pe zona de integrare europeana la nivelul celor doua Parlamente" a mai declarat Geoana. In acest sens, el a anuntat ca va face demersuri in cadrul Senatului Romaniei ca un grup de lucru format din senatori din mai multe comisii parlamentare sa faca o deplasare la Chisinau pentru a pune bazele unei comisii comune pentru integrare europeana, asa cum este prevazut in protocolul semnat anul trecut de conducerile celor doua Parlamente.

De asemenea, in cadrul intalnirilor s-a mai discutat si despre interesul ambelor state pentru un parcurs pozitiv al Romaniei la spatiul Schengen. "De ce este important pentru Romania este evident. Dar este la fel de important si pentru Republica Moldova pentru ca daca vom reusi sa demonstram ca Romania, cu sprijinul Republicii Moldova, stie sa-si protejeze o frontiera atat de complexa si atat de intinsa, atunci cand Moldova va negocia aderarea la Uniunea Europeana, va putea raspunde de o maniera credibila la intrebarea legata de modul in care ea va gestiona o frontiera de 1400 de km. De aceea, intr-un fel, cooperarea exemplara intre serviciile vamale, intre Politiile de frontiera, reprezinta un lucru pe care il incurajez si care sunt convins ca va fi abordat si in timpul vizitei premierului polonez din luna martie la Chisinau", a adaugat Presedintele Senatului Romaniei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii