Inițiativa parlamentarilor social-democrați și socialiști din UE - Încredere în Europa Socială
Inițiativa parlamentarilor social-democrați și socialiști din UE - Încredere în Europa SocialăA sosit timpul ca stânga să aleagă din nou acțiunea, o dezbatere energică, nu să se refugieze în discurs steril. Renașterea social-democraților și a socialiștilor în țările UE este strâns legată de dezbaterea pe care stânga progresistă europeană va fi capabilă să o genereze, să o anime și să o orienteze în direcția atingerii obiectivului unui trai mai bun pentru fiecare european. Modelul social european trebuie regândit în contextul realităţilor economice şi demografice în continuă în schimbare. Cei care construiesc acest model ar trebui să fie şi pionerii acestei reconstrucţii. În acest sens, eforturile reprezentanților stângii care semnează Declarația de la București sunt o continuare firească a acțiunilor întreprinse atât de Partidul Socialiștilor Europeni și consemnate în declarația Conferinței liderilor PES de la Atena din 4 martie 2011, cât și de social-democrații și socialiștii din Parlamentele țărilor membre UE şi din Parlamentul European. Ca o premieră instituțională atât de necesară în spațiul politic al UE pentru menținerea unei direcții corecte de căutare a soluțiilor și de dezvoltare, prin Declarația de la București se pun bazele unui model unic de acțiune și cooperare între reprezentanții stângii din Parlamentele naționale.
Mai mult ca niciodată, de la fiecare tribună a stângii europene, începând cu comunitățile locale și cu Parlamentele naționale, adevăruri și idei noi se cer rostite atât în legătură cu statul bunăstării, cât mai ales în legătură cu societatea bunăstării. Refundamentarea întru încredere a relațiilor de putere și reprezentare într-o democrație, pe baza principiilor solidarității, comunității și interesului general, e sarcina fiecărui om de stânga.
O societate echitabilă și decentă nu e un lux costisitor care poate să fie eliminat în numele restrângerii deficitelor. Datoria și obligația noastră este să luăm poziție acum. Poziția noastră trebuie să fie intransigentă. Nu trebuie să lăsăm dreapta conservatoare să confiște în nume personal bărcile de salvare. Trebuie să ne apărăm teritoriul: oamenii pe primul loc, nimeni lăsat în urmă. Acestea sunt elemente care nu suportă negociere. Când vine vorba despre demnitatea oamenilor suntem hotărâți: nu avem ce vinde, nu avem ce cumpăra, nu avem ce tranzacționa, nu avem ce concesii să facem. Acest lucru trebuie să fie manifestat, atât la nivel național, cât și la nivel european. Vocea stângii este importantă, iar pârghiile europene sunt cu atât mai importante cu cât, în pofida susținerii sale importante la nivelul publicului în majoritatea statelor membre, social-democrația europeană nu este reprezentată suficient la nivelul guvernării.
Este un moment în care nu doar Europa socială, așa cum o știam până acum, este sub asalt, dar și Parlamentele naționale sunt puse în situația de a partaja competențe fundamentale cu instituțiile europene, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona. În plus, deciziile recente ale Consiliului European şi Comisiei Europene cu privire la guvernanţa economică europeană, la Pactul Euro Plus şi la Semestrul European ocolesc şi exclud rolul esenţial al Parlamentelor naţionale, ca foruri esenţiale de dezbatere democratică. Decizii care influenţează destinele cetăţenilor şi economiei europene trebuie supuse dezbaterii şi aprobării reprezentanţilor cetăţenilor europeni.
În contextul unei crize a modelului de dezvoltare european, stânga înțelege că vechile metode nu mai pot descrie viitorul Uniunii Europene. Nimic din ce a fost nu va mai fi. E așadar timpul ideilor noi din partea social-democraților și socialiștilor europeni, dar și a instituirii unor noi modalități de acțiune care să facă mesajul stângii mai credibil și mai ușor de asumat de către oameni.
Acesta este țelul Inițiativei parlamentarilor social-democrați și socialiști, reuniţi la Bucureşti: să reclădească încrederea în Europa Socială ca o alternativă mai bună la actualele soluţii propuse de conservatori şi liberali. Familia social-democraților și socialiștilor europeni, prin Partidul Socialiștilor Europeni, este prima care înțelege că, fără instituirea unui proces continuu de consultare și acțiune care să valorifice resursele și potențialul Parlamentelor naționale în relația cu instituțiile europene, apropierea de oameni, de nevoile și problemele acestora, rămâne o himeră. Stânga europeană alege calea pașilor concreți, nu a declarațiilor de intenție, instituind un proces pe care nicio altă forță politică europeană nu a avut curajul de a o demara: dialog politic, economic și social direct, condus într-o manieră deschisă şi transparentă care să sublinieze problemele fundamentale. În loc să lăsăm problemele să dividă Europa, propunerea noastră întăreşte abilitatea de a acţiona ca o forţă unită şi eficientă în rezolvarea acestor probleme. Sunt foarte multe exemple în acest sens: şomaj de lungă durată în special în rândul tinerilor şi a celor mai vârstă, discrepanţe educaţionale, creşterea diferenţelor de venituri între diferite categorii sociale și profesionale, discrepanţe de productivitate şi competitivitate, probleme legate de sustenabilitate la nivel global, regional şi local, creşterea preţurilor alimentelor și managementul resurselor naturale, dezechilibre bugetare şi structurale, problema echității într-o economie globală și o societate fragmentată, scumpirea serviciilor medicale, reforma pensiilor. Multe dintre ele au un impact real la nivelul UE şi necesită cel puţin un nivel sporit de coordonare pentru rezolvarea lor. Acesta este motivul pentru care acţiunea noastră, în primul rând inovativă, presupune coordonare instituțională și ideologică, pe baza unei abordări multidimensionale.
Implicarea parlamentarilor socialiști și social-democrați, de la nivelul Parlamentelor naționale sau al Parlamentului European, este garanția unei abordări complete și coerente din partea stângii a problematicii care frământă acum întreaga Europă, precum și a orientării căutării răspunsurilor într-o direcție care să depășească simpla perspectivă a austerității:
Asigurarea justului echilibru între redresare economică și consolidare fiscală, astfel încât cei cu venituri mici sau cei din clasa de mijloc să nu fie cei sacrificați pentru depășirea crizei economice.
Reducerea dezechilibrelor macro-economice, în ideea de a asigura o creștere economică inteligentă, durabilă și inclusivă.
Reducerea decalajelor de dezvoltare dintre vechii şi noii membri ai UE, precum şi dintre ţările din zona Euro şi zona non-euro, pe baza direcțiilor de acțiune propuse in Declarația de la Atena.
Crearea de locuri de muncă și reducerea șomajului, ca singură soluție de a aduce bunăstare pentru fiecare, pentru stat și pentru societate.
Susținerea și îmbunătățirea statului bunăstării și a serviciilor publice, pentru că doar cei bogați își doresc un stat sărac sau impotent.
Lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, pentru că potențialul Europei se irosește când nu funcționează toate motoarele sale de creștere și când solidaritatea nu e privită ca valoare definitorie a proiectului european.
Ambiția de a investi în educație, în cercetare și inovare, ca modalități de a asigura competitivitatea Europei într-o lume în schimbare.
Angajamentului unei dezvoltării durabile, în acord cu protejarea mediului, astfel încât Europa să se afla în avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice și pentru eficiență energetică.
Reglementarea piețelor financiare, pentru ca, de pe urma lăcomiei unora, să nu mai aibă de suferit țări întregi.
Atacul împotriva statului social și a statului bunăstării constituie oportunitatea pentru stânga de a depăși toate stereotipiile care o vizează, fie că ele țin de faptul că nu poate guverna decât în vremuri de creștere economică sau că nu poate produce bunăstare, ci doar redistribuție. Este oportunitatea ca, la toate nivelurile de reprezentare, politicienii stângii să arate că nu apară un sistem de tipul „taxează și cheltuie", ci pentru investiții publice care să aibă în vedere creșterea calității în educație, refondarea unei politici industriale europene și reimplicarea societății civile în spațiul decizional. Mai mult însă, doar un narativ economic al stângii este insuficient, în lipsa unei refondări morale și axiologice.
Este momentul în care trebuie să arătăm Europei întregi că stânga înseamnă înainte de toate echilibru, dezvoltare, progres, modernism. Este momentul să arătăm că stânga este singura care poate să dea răspunsul corect și firesc pentru provocările unui secol XXI cu un început extrem de zbuciumat. Este momentul să ne implicăm nu doar pentru că trebuie, ci pentru că neimplicarea noastră înseamnă abandonarea către faliment și către dezintegrare socială. Pentru ca răul să triumfe, uneori este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.
Mai mult ca niciodată, toate resursele stângii se cer antrenate într-un dialog pentru recredibilizarea viziunii progresiste. În lumina schimbărilor de paradigmă și instituționale pe care Europa le trăiește, social-democrații și socialiștii din Parlamentele naționale, sursa primordială de legitimitate pentru proiectul european, pot deveni forța decisivă în reașezarea Europei pe baze mai corecte și mai echitabile. Cu precădere în contextul Tratatului de la Lisabona, Parlamentele naționale, prin vocea reprezentanților de stânga, au puterea de a reorienta proiectul european către direcția corectă, punând capăt derapajului economic și social provocat și promovat de conservatori și de exacerbarea neoliberalismului ca ideologie a salvării.
De aceea, sub egida Partidului Socialiștilor Europeni, dialogul partidelor de stânga reprezentate în Parlamentele naționale trebuie încurajat, susținut și permanentizat, tocmai în ideea de a asigura discursului despre Europa un plus de caracter democratic și o voce mai puternică în dimensiunea lui solidară și fraternă. În acest sens, noi, parlamentari social-democrați și socialiști din țările membre ale Uniunii Europene, propunem instituționalizarea „Inițiativei parlamentarilor social-democrați și socialiști din UE - Încredere în Europa Socială ", prin următoarele acțiuni:
Organizarea anuală a unei Conferințe a Președinților social-democrați și socialiști de Parlamente ale statelor UE.
Organizarea anuală a unei Conferințe a celor mai importanți reprezentanți ai stângii din Parlamentele naționale ale Statelor UE și din Parlamentul European (Președinți și Vicepreședinți de Parlament, Președinți ai comisiilor parlamentare, lideri ai grupurilor parlamentare social-democrate și socialiste).
Sprijinirea de inițiative şi dezbateri comune în Parlamentele naționale, în special pe următoarele teme: Semestrul European, Programele de Convergenţă şi Programele Naționale de Reformă.
Sprijin reciproc pentru derularea campaniilor electorale naționale și a celor pentru alegerea membrilor Parlamentului European. Crearea unei agende europene a stângii care să se suprapună cu principiile politice care ghidează deja larga cooperare a stângii europene.
Strânsă coordonare între PES, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților din Parlamentul European, reprezentanții parlamentari la COSAC şi liderii grupurilor parlamentare din Parlamentele naționale.
Stabilirea unui mecanism de colaborare si coordonare intre think-tank-urile afiliate partidelor socialiste si social-democrate din UE şi PES, care ar putea contribui la eficienta dezbaterilor la nivel parlamentar.
Sugerăm 5 domenii majore care trebuie să primească toată atenţia noastră în perioada următoare:
1. Consolidarea fiscală;
2. Politicile economice;
3. Guvernanţa financiară;
4. Politica de Coeziune - coeziune socială, economică şi regională;
5. Guvernanţa parlamentară.
Într-un moment de răscruce, stânga europeană are ocazia de a-și utiliza toate energiile pentru portretizarea Europei Sociale ca model viabil şi sustenabil, iar statul și societatea bunăstării ca traducere directă a Strategiei Europa 2020. Răscrucea nu înseamnă doar pericolul opțiunii greșite, ci și speranța regăsirii căii. Noi, semnatarii acestei declarații, ne manifestăm credința în regăsirea căii europene așa cum ea a fost imaginată de către fondatorii comunității europene și de către toți cei care au contribuit, cărămidă cu cărămidă, la proiectul european.
Pentru că dialogul reprezentanților stângii din Parlamentele naționale ale țărilor Uniunii Europene și din Parlamentul European se cere a fi unul continuu și structurat, hotărâm ca următoarea întâlnire a Inițiativei parlamentarilor social-democrați și socialiști din UE să aibă loc la Viena.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp