Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intalnirea Presedintelui Senatului, domnul Mircea Geoana, cu vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala

ro

22 Jul, 2010 18:36 781 Marime text

PARLAMENTUL ROMÂNIEI
 
S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, www.senat.ro
Biroul de presă, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03, presa@senat.ro

COMUNICAT DE PRESĂ

Mircea Geoană a discutat cu vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală despre finanţarea României în condiţiile crizei şi despre Comitetul Naţional pentru Dezvoltare

In cadrul vizitei pe care o efectueaza in Statele Unite ale Americii, Presedintele Senatului, dl Mircea Geoana, s-a intalnit, marti, 20 iulie 2010, la Washington DC, cu dl Philippe Le Houerou, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala. Tematica intalnirii a fost concentrata in jurul a doua subiecte majore: pe de o parte perspectivele finantarii internationale a Romaniei in contextul evolutiilor economice din tara noastra, din regiune si din Europa, iar pe de alta parte constituirea Comitetului National pentru Dezvoltare, for nepartizan si transpartinic de dezbatere care va beneficia de sprijinul Bancii Mondiale, creat la initiativa presedintelui Senatului Romaniei.

Abordarea unei teme precum finantarea internationala a Romaniei este cu atat mai importanta cu cat recentele analizele financiare indica o contractie semnificativa a economiei romanesti pentru anul 2010, iar imprumuturile statului roman de la banci, acolo unde ele se pot face, sunt extrem de costisitoare. In plus, la nivelul intregii Europe, chiar si state mai prudente din punct de vedere fiscal sunt expuse impactului pe care criza le produce asupra zonei Euro. 

Intalnirea lui Mircea Geoana cu oficialul Bancii Mondiale vine sa intareasca angajamentul pe care Presedintele Senatului si l-a luat, anume acela de a se asigura ca Senatul Romaniei va actiona nu doar ca un forum pentru dezbaterile publice si guvernamentale la nivel national, ci de a se comporta drept unul dintre principalii vectori de comunicare cu partenerii internationali ai Romaniei.

In ceea ce priveste Comitetul National pentru Dezvoltare, Banca Mondiala a salutat initiativa si si-a aratat disponibilitatea de a sprijini in mod concret constituirea Comitetului, si de a contribui cu expertiza la stabilirea agendei de prioritati pentru reformele din Romania. Banca Mondiala si-a reconfirmat disponibilitatea de a fi un parterner in ceea ce priveste reforma structurala a Romaniei. De asemenea, potrivit Bancii Mondiale, Strategia de Dezvoltare a tarii noastre trebuie sa fie elaborata de experti romani si internationali.

Comitetul National pentru Dezvoltare isi propune sa reuneasca elitele societatii romanesti cu scopul de a identifica acele politici publice care sa conduca la dezvoltarea Romaniei si a societatii. Initiativa pentru formarea acestui Comitet apartine presedintelui Senatului, in parteneriat cu patru prestigioase organizatii non-guvernamentale: Transparency International Romania, Grupul pentru Economie Aplicata, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare. Comitetul isi va desfasura activitatea prin grupuri de lucru fiecare urmarind sa dezvolte teme care sunt critice pentru dezvoltarea durabila, coeziunea sociala si buna guvernare in Romania. Comitetul a fost initiat printr-o dezbatere cu reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare si este conceput ca un instrument de conciliere si colaborare in interes national in conditii de criza.

Biroul de presă al Senatului                                                  22 iulie 2010                                             

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii